Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Нашу Україну" краще не дратувати проектами Гавриша, бо вона сама тоді вкусить "бегемота"

Четвер, 11 грудня 2003, 23:00
"Наша Україна" засуджує останні рішення Конституційного Суду щодо політичної реформи.

Як передає кореспондент УНІАН, таку позицію "Нашої України" виклав в п'ятницю член фракції Микола Томенко, виступаючи в парламенті.

За словами Томенка, його фракцію турбує те, що "члени КС слідом за президентом не захищають Конституцію і закони України, а вільно тлумачать їх". Він підкреслив, що в четвер Конституційний Суд ухвалив рішення "дати хабара" 450 депутатам, щоб вони відмовились від права українського народу обирати президента і віддали це право собі.

"КС вважає цілком нормальним продовжити термін повноваження депутатів на один рік, щоб призначати ту людину, яку влада вважає за потрібне", - сказав він.

Томенка дивує позиція Конституційного Суду, який, на його думку, не читає Конституцію, оскільки у тексті чітко зазначено, що органи державної влади обираються шляхом прямого таємного загального голосування, а інша стаття Основного Закону забороняє звужувати конституційні права громадян.

Томенко зазначив, що КС готує наступне "історичне" рішення, за яким нинішній президент Леонід Кучма перший термін не був президентом, а просто займався політичною роботою і має право балотуватись на наступний термін".

Депутат підкреслив, що він як викладач університету може сказати, що навіть студенти першого курсу знають, що з 1991 по 1996 рік Україна жила за Конституцією, в якій була чітко визначена норма, що президент може обиратися лише на два терміни. Він порадив членам Конституційного Суду звернутись до юридичних вузів для навчання, якщо вони цього не знають.

Він також сказав, що йому соромно за професуру юридичних університетів України, які підписали звернення щодо можливості Кучмі обиратись на третій термін.

"Шановні колеги, життя буде і після президентських виборів, і ви будете приходити в студентську аудиторію і дивитись цим студентам в очі", - сказав Томенко, порадивши думати їм про те, що у 2004 році президентські вибори будуть відбуватись всенародно на основі прямого виборчого права і, як сподівається Томенко, будуть чесними і демократичними, а "якщо цього не буде, ми використаємо всі законні методи, щоб так відбулося".

В то й же час інший депутат-"нашоукраїнець" Володимир Філенко в ефірі програми "Час" заявив, що пропрезидентська більшість намагатиметься провести через парламент останній проект змін до Конституції, що передбачає обрання президента в парламенті вже в 2004 році.

"Це читалося давно і зрозуміло, бо парламентська більшість - це фактично єдина політична інституція, через яку цей режим ще може спробувати себе зберегти. От вони і пробують", - цитує Філенка Огляд телеефіру.

На питання, кого саме спробують більшовики обрати президентом у парламенті, депутат заявив, "вони мені всі на одне обличчя, бо це все "кучмісти" і це представник цієї влади і цієї еліти. А там – чи Тігіпко, чи Янукович, чи Медведчук, чи Кравчук..."

Що ж до рішення КС, ухваленого в четвер, то Філенко зазначив, що "всі були впевнені, що Конституційний суд, який був сформований практично в більшій своїй частині президентом Кучмою, винесе саме таке рішення".

В той же час народний депутат сказав, що, на його думку, реформа через парламент не пройде. "І я пророкую відразу її, скажемо так, ганебний фінал – нічого з цього не вийде", - сказав Філенко.

Він також зазначив, що постійні порушення Конституції Кучмою та його оточенням відповідно радикалізують дії опозиції, зокрема "Нашої України".

"Якщо такий варіант буде внесений, ганебний, до Верховної Ради, то це означатиме, що Ющенко стане президентом ще раніше, ніж це передбачено законом", - зазначив Філенко, вказавши, що блок діятиме в рамках Основного закону.

"Не поза Конституцією. Справа в тому, що вони починають порушувати Конституцію, і дії опозиції в цій ситуації будуть адекватні. Ми стоятимемо на захисті Конституції, і ситуація розгортається політична так – збір підписів за збереження прямих президентських виборів показує, що народ України готовий до радикальних і рішучих дій", - зазначив депутат.

"Ну, це власне як у моєму любимому анекдоті, знаєте, ото випадок у звіринці: мама каже: "Вовочка, не дражни бегемота", а він каже: "Мама, а він перший почав", - додав він.

"Коли влада нахабніє, а ми говоримо, що українська влада і Кучма персонально нахабніють і діють цинічно, м`яко кажучи, плюють на закони, на ту ж саму Конституцію, яку гарант має гарантувати, то народ має повне моральне право захищатись будь-якими способами, аж до способів силових", - наголосив депутат.

"І це – не радикально, це законно, це цивілізовано, тому що кожен громадянин України, якщо він громадянин, має право захищати свою Конституцію, свою родину, свій народ і власне самого себе", - вважає Філенко.

"В принципі, це не грузинський сценарій – це загальноприйнятий демократичний сценарій", - підкреслив депутат.

"Ну, я скажу відразу – буде одно: наступним президентом України буде Віктор Ющенко", - впевнений Філенко.

Як повідомлялося, Конституційний Суд України 11 грудня визнав конституційним проект Закону "Про внесення змін до Конституції України", яким пропонується провести вибори президента України у 2004 році нинішнім складом парламенту, а наступні парламентські вибори – у 2007 році на пропорційній основі.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування