Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Донецькі кажуть, що не хочуть забирати у росіян ЗАлК

Вівторок, 2 грудня 2003, 15:51
Запорізький алюмінієвий комбінат може бути реприватизовано, якщо нинішній власник не виконає інвестиційну програму.

Зараз контрольний пакет ЗАлКу належать компанії "АвтоВАЗ-Інвест", що представляє інтереси російських компаній.

Як повідомляють "Ведомости", у п'ятницю прокуратури Київської і Запорізької областей домоглися в арбітражних судах розблокування судових заборон компанії "АвтоВАЗ-Інвест" виконувати інвестпрограму з модернізації ЗАлКу.

На їхню реалізацію Фонд держмайна України відводить власникові підприємства місяць.

Як заявив "Відомостям" голова ФДМ Михайло Чечетов, тепер його відомство має намір дати "АвтоВАЗ-Інвесту" місяць на фінансування інвестпрограми. Якщо вона не буде виконана, ФДМ подасть позов до суду про розірвання договору купівлі-продажу 68% акцій заводу.

"Вони собі зробили дах у судах папірцями від якихось міноритаріїв, закрили зверху голову, щоб за комір не капало, радіють і плескають у долоні. Але ми їх навчимо виконувати інвестзоб'язання або відберемо завод", - заявив чиновник.

У той же час голова правління ЗАлКу Олександр Федотов вважає малоймовірною реалізацію чиновниками своїх погроз: "Навряд чи буде розрив договору [купівлі-продажу]".

Він вважає заяви Чечетова про намір розірвати договір спробою змусити акціонерів більш енергійно вкладати в ЗАлК інвестиції. При цьому Федотов стверджує, що в червні ФДМ перевіряв виконання зобов'язань "АвтоВАЗ-Інвестом" і не знайшов жодних порушень.

За словами Федотова, "АвтоВАЗ-Інвест" забезпечує стабільну роботу заводу - зокрема, до 50% його продукції купує російський "АвтоВАЗ". Представники "АвтоВАЗ" колізію не коментували, посилаючись на те, що "АвтоВАЗ-Інвест" є самостійним бізнес-підрозділом.

У той же час виконавчий директор консалтингової компанії FKG Ukraine Олег Стрельников припускає, що чиновники можуть діяти в інтересах конкурентів "АвтоВАЗ-Інвесту". Він припускає, що ЗАлКом може цікавитися Індустріальний союз Донбасу.

Стрельников звертає увагу на рішення уряду позбавити підприємство пільг по оплаті електроенергії. З вересня ЗАлК платить не 1,92, а 3 центи за 1 кіловат-годину електрики.

"Відомості" відзначають, що в прес-службі ІСД відмовилися від коментарів. У той же час, один з топ-менеджерів холдингу підтвердив виданню, що його компанія дійсно не проти одержати контроль над ЗАлКом.

ЗАлК є єдиним виробником первинного алюмінію на Україні. Підприємство виробило в 2002 р. 105 000 т металу. 68% акцій ЗАлКа належать компанії "АвтоВАЗ-Інвест", що представляє інтереси російських компаній "АвтоВАЗ", концерну "Арлан" і Внєшекономбанку.

Ці акції дісталися компанії у вересні 2001 р. за $69,5 млн. Крім того, компанія зобов'язалася інвестувати $49,9 млн у модернізацію заводу і рефінансувати заборгованість ЗАлКу по кредиту Укрексімбанку в розмірі $76,45 млн. 25% акцій підприємства належать Фондові держмайна (ФДМ) України.

***

Після опублікуванні статті представник "Індустріального союзу Донбасу" заявив, що корпорація ніколи не планувала придбати акції "ЗАлК" для встановлення контролю над підприємством.

Про це агентству "Інтерфакс-Україна" повідомив у вівторок директор з корпоративних прав та інвестицій корпорації Олександр Пилипенко.

За його словами, у даний час є досить широкий перелік об'єктів, у придбанні яких зацікавлена корпорація.

"ЗАлК" не значиться в цьому списку, він не входить у коло наших стратегічних інтересів, тим більше що ми ніколи не обговорювали питання його покупки", - підкреслив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування