Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Звільнення Омельченка залежить від того, чи доведуть існування КМДА

Вівторок, 2 грудня 2003, 17:13
Міністр юстиції Олександр Лавринович не згоден з тим, що чинним законодавством не передбачено функціонування в Києві міської державної адміністрації.

"Діюча Конституція не дозволяє тлумачити таким чином, що в столиці не функціонує державна адміністрація", - заявив Лавринович в інтерв'ю журналістам у перерві засідання Конституційного суду.

На засіданні суду розглядаються подання президента України і 56 народних депутатів про офіційне тлумачення положень Конституції і законів, що стосуються правомірності перебування Київського міського голови Олександра Омельченка на посаді голови Київської міськадміністрації після досягнення ним граничного віку перебування на держслужбі.

Лавринович представляє при розгляді цієї справи в КС інтереси президента України Леоніда Кучми.

Міністр підкреслив, що в столиці державна адміністрація "є, і вона буде функціонувати, і це означає, що усі, хто працюють у Київській міській адміністрації, повинні точно виконувати вимоги законів, у першу чергу про місцеві державні адміністрації".

Раніше в ході засідання КС народний депутат України Володимир Бондаренко (фракція "Наша Україна") заявив, що з моменту набуття чинності закону "Про столицю - місто-герой Київ" у столиці не існує міської державної адміністрації, і, відповідно, посади голови цього органу.

Бондаренко нагадав, що, відповідно до статті 10 Перехідних положень Конституції, міська держадміністрація Києва здійснювала функції виконавчої влади міста до набуття чинності закону про столицю.

Відповідно до цього закону, Київська міськрада в 1999 році сформувала свій виконавчий орган на основі міськадміністрації. Цьому органові були делеговані визначені функції виконавчої влади.

Таким чином, підкреслив Бондаренко, сьогодні в Києві "існує тільки виконавчий орган Київської міської ради, що має назву "Київська міська державна адміністрація".

Міністр юстиції підкреслив також, що Конституція і закони України "дають президентові право призначати на посаду голови Київської міської держадміністрації будь-яку особу - це може бути і київський міський голова, а може бути і хтось інший".

Лавринович також вважає, що положення про столицю місто-герой Київ, що передбачає, що київський міський голова призначає першого заступника і заступників голови міської держадміністрації, "є очевидно неконституційною нормою". "Ця стаття конфліктує з Основним законом, і, я думаю, Конституційний суд дасть свою оцінку", - сказав міністр.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...