Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україну не врятують від політреформи навіть 140 постанов про її неприйнятність від "Нашої України"

Понеділок, 22 грудня 2003, 09:50
У Верховній Раді представниками "Нашої України" зареєстровано 140 постанов про неприйнятність внесення змін до Конституції. Про це в неділю в ефірі "Подробностей" заявив координатор парламентської більшості Степан Гавриш.

Водночас Гавриш зазначив, що це досить "наївні" дії, оскільки рішення Конституційного суду вище за статусом, ніж постанова Верховної Ради.

"Це - один із способів заблокувати розгляд питання і в парламентській практиці має назву "флібустьєрство", коли вноситься велика кількість постанов, і їх, скажімо так, автори мають право на виступ з парламентської трибуни. Разом з тим, Конституційний суд уже визначився, що запропоновані законопроекти не суперечать не тільки статті 157-й і 158-й Конституції, але і іншим статтям, - зазначив він.

"І ми будемо – і на комісії ми це вже питання вирішили – пропонувати Верховній Раді не розглядати саме ці проекти постанов, тим більше, що ми направляємо, згідно нашого рішення, після попереднього схвалення законопроект в Конституційний суд для отримання висновку", - цитує Гавриша Огляд телеефіру.

"Я думаю, (нерозбірливо) ми обов’язково проголосуємо у вівторок внесення змін до Конституції, - запевнив він.

В той же час інший гість студії, член КПУ Георгій Крючков, відповідаючи на питання, чи готові комуністи в разі блокування у вівторок роботи парламенту вдатися до інших форм голосування, ніж у залі, заявив, що комуністи готові до такого кроку.

"Готові. Готові. Ми за те, щоб 23-го ми прийняли рішення про попереднє схвалення проекту закону про зміни до Конституції", - сказав він.

"Ну, я залишаюсь оптимістом. Я думаю, що ми 23-го приймемо рішення про попереднє схвалення проекту закону і не тільки 226-ма голосами. Думаю, що є реальна можливість десь під 300 або й 300 голосів зібрати", - зазначив Крючков.

Водночас він зауважив, що фракція КПУ, як раніше, залишається на позиції схвалення змін до Конституції лише після ухвалення закону про вибори на пропорційній основі. " Це чітка, однозначна позиція. І... Але ми вважаємо, що вирішувати його потрібно... вирішити це питання потрібно перед остаточним схваленням", - сказав Крючков.

Водночас Степан Гавриш заявив, що це не є особливою проблемою, оскільки в перехідних положеннях така норма вже записана. "Ми визначили, що в Україні на 2006-й рік буде пропорційна система виборів", - сказав він.

"Вчора, між іншим, на зустрічі з президентом ця тема також була ключовою, і президент сказав, що він готовий підписати одночасно закон про зміни до Конституції і закон про пропорційну систему виборів, отже, у нас є повний консенсус у цьому питанні", - зазначив Гавриш.

"Мова іде лише про модель пропорційної системи. Ми дискутуємо три варіанта такої моделі, починаючи від відомої "закритими списками", включаючи можливості пониження цією моделлю прохідного бар’єру до 1"%, – додав він.

Як відомо, голосування по політреформі в парламенті заплановане на 23 грудня. Члени тимчасової комісії парламенту домовилися взяти за основу проект конституційних змін Медведчука-Симоненка, що передбачає обрання президента парламентом в 2006 році.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...