Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Бій за Конституцію

Понеділок, 22 грудня 2003, 23:00
Опозиція пішла від Литвина о 12 ночі, а потім до нього прийшли Янукович з Клюєвим.

Близько півночі закінчилася нарада у спікера Верховної Ради за участю лідерів Нашої України, БЮТ та СПУ, а також лідера комуністів Петра Симоненка.

Як повідомив Ющенко журналістам вони домовилися до 9 ранку середи підготувати перелік питань до представників більшості, розв'язання яких розблокує роботу парламенту.

За словами Ющенка, проблемними питаннями, щодо яких треба провести переговори, є гарантування всенародних виборів президента у 2004 році, а також термін повноважень нового глави держави.

Іншим питанням, щодо якого більшість і опозиція мають досягти компромісу, є "конституційний перехід від виборів президента народом до виборів у парламенті через референдум", - сказав Ющенко.

Ще одним питанням для переговорів він назвав гарантування пропорційних виборів до Верховної Ради без пониження 4% бар’єру.

Після закінчення наради з четвіркою, після 12 ночі до голови ВР приїхав прем'єр Янукович. Депутатам вдалося провести журналістів під кабінет спікера, щоб взяти коментар у голови уряду. Однак він у супровіді віце-прем'єра Клюєва непомітно пішов з парламенту.

Водночас у сесійній залі перебуває близько 59 депутатів опозиції, які утримують президію та трибуну парламенту.

У сесійну залу підвезли нові ящики з водою, бутербродну нарізку, апельсини і банани.

23:55. ОПОЗИЦІЯ НОЧУЄ У ПАРЛАМЕНТІ.

Близько 70 депутатів з фракцій "Наша Україна", СПУ і БЮТ готуються провести ніч у сесійній залі Верховної Ради.

Як повідомив член "Нашої України" Євген Червоненко, до сесійної зали занесли 25 ящиків із безалкогольними напоями фірми "Орлан". Також у сесійну залу доставили воду виробництва заводу "Оболонь".

До обрання депутатами члени "Нашої України" Євген Червоненко і Олександр Слободян очолювали підприємства "Орлан" і "Оболонь".

Воду постили у проході, її розбирають депутати. Також частину води передали представникам фракції Компартії, які також з невідомих причин не ідуть додому. "Ми не ідемо, бо ми не ідемо", - сказав член КПУ Валентин Матвєєв.

Депутати сидять і читають газети, книги. Почергово вони змінюються, сидячи у кріслі спікера Володимира Литвина. Ряд членів правих партій пересіли на місця комуністів, вони співають українські народні пісні.

Ряд депутатів також сіли в урядову ложу, але крісло президента ніхто не зайняв.

Велике скупчення депутатів спостерігається також у буфеті, який до пізньої ночі не припиняв свою роботу.

У кулуарах парламенту зустрічаються поодинокі представники більшості, які не кажуть про плани на ранок середи. Водночас член "Нашої України" Віктор Пинзеник сказав, що, за їхньою інформацією, "більшовики планують штурмом захопити президію Верховної Ради".

СДПУ(О) о 5 ранку буде штурмувати трибуну, а ющенківці – всю ніч поїти депутатів

Фракція "Наша Україна" прийняла рішення залишатися в сесійній залі Верховної Ради всю ніч з вівторка на середу, навіть якщо голова парламенту Володимир Литвин оголосить про закриття вівторкового засідання.

Про це в інтерв'ю журналістам повідомив член фракції "Наша Україна" Юрій Павленко, передає Інтерфакс-Україна.

За його словами, це рішення було прийнято в зв'язку з тим, що до пізнього вечора вівторка Литвин не закрив пленарне засідання, а частина парламентської більшості залишається на позиції, що законопроект про внесення змін до Конституції потрібно прийняти на цьому пленарному засіданні.

Депутат повідомив, що за інформацією фракції "Наша Україна" фракція СДПУ(О) планує о 5 ранку середи "штурмувати президію" Верховної Ради.

Павленко також повідомив, що за його інформацією в ряді областей України приводяться в стан підвищеної готовності спецпідрозділи і підрозділи МВС у зв'язку з загрозою масових акцій протесту. Зокрема, за його словами, така інформація надійшла зі Львова.

В даний час у залі залишається велика частина фракції "Наша Україна", частина депутатів фракції Соцпартії, Блоку Юлії Тимошенко, а також ряд депутатів із фракцій більшості.

Депутати від "Нашої України" заносять у зал безалкогольні напої виробництва концерну "Орлан" і заводу "Оболонь" [почесними президентами цих компаній є депутати "Нашої України" Євген Червоненко й Олександр Слободян (президент на громадських засадах)].

Парламентарії роздають воду колегам, незалежно від фракційної приналежності, а також журналістам і помічникам депутатів, що знаходяться в ложі преси.

Ющенко боїться, що Конституцію проголосують вночі, депутати роздяглись і грають у шахи

Фракції опозиції пропонують пропрезидентським силам закрити засідання Верховної Ради у вівторок, а наступний день присвятити консультаціям з найбільш гострих питань політреформи.

Про це повідомив лідер "Нашої України" Віктор Ющенко у перерві наради керівників фракцій у спікера Володимира Литвина.

"Сьогоднішнє засідання треба закрити, оскільки існує ймовірність, що вночі буде нелегітимне голосування по змінах до Конституції", - сказав Ющенко.

Він сказав, що опозиція пропонує середу присвятити політичним консультаціям, а в четвер проголосувати законопроект змін до Конституції.

За словами Ющенка, проблемними питаннями, щодо яких треба провести переговори, є гарантування всенародних виборів президента у 2004 році, а також термін повноважень нового глави держави.

Іншим питанням, щодо якого більшість і опозиція мають досягти компромісу, є "конституційний перехід від виборів президента народом до виборів у парламенті через референдум", - сказав Ющенко.

Ще одним питанням для переговорів він назвав гарантування пропорційних виборів до Верховної Ради без пониження 4% бар’єру.

Крім того, опозиція і більшовики мають розходження у питанні позбавлення депутатів мандату у випадку їх виходу з фракцій, а також внесення змін до Конституції щодо місцевого самоврядування.

Близько 21 години Ющенко сказав, що засідання погоджувальної ради триває. Він додав, що іншого шляху, ніж закрити засідання і провести переговори, немає: "Конституція – це не закон про кооперацію".

Як відомо, у вівторок, коли мали розглядати законопроекти змін до Конституції у першому читанні, робота Верховної Ради була заблокована опозиційними силами.

На 21:30 у парламенті залишаються близько 50 членів фракцій "Наша Україна", БЮТ та СПУ, які продовжують блокувати трибуну і крісло спікера. У залі також знаходяться кілька десятків депутатів фракцій більшості.

Депутати читають газети, грають у шахи, спілкуються один з одним. Стіл спікера всипано купою законопроектів, на ньому також стоїть новорічна ялинка.

В парламент не пускають ЗМІ

В той же час, за інформацією прес-служби "Нашої України",о 20.40 за наказом коменданта Верховної Ради до парламенту перестали впускати представників ЗМІ та помічників народних депутатів, не зважаючи на те, що спікер не закрив вечірнє засідання парламенту.

Біля першого під’їзду зібралося більше десятка журналістів, більшість з яких мали змінити своїх колег, які працювали в парламенті ще з ранку. Тільки після втручання народних депутатів Філенка, Манчуленка, Костинюка, Ключковського і Олексіюка представники мас-медіа змогли потрапити до Верховної Ради.

Комуністи готові голосувати зміни до конституції бюлетенями

Фракція Компартії може проголосувати бюлетенями зміни до Конституції, якщо це відбудеться згідно з регламентом. Про це повідомив глава парламентського комітету з питань регламенту Валентин Матвєєв.

"Якщо це голосування буде проводити рахункова комісія парламенту, і якщо голосуватиметься тільки проект №4105, [так званий проект Медведчука – Симоненка], ми можемо проголосувати за один цей проект, який мав доповідати з трибуни Петро Симоненко", - сказав Матвєєв

Як відомо, у вівторок зранку лідер КПУ категорично відкинув можливість голосування бюлетенями.

У вівторок увечері в інтерв'ю журналістам, Матвєєв сказав, що в регламенті немає норми, яка дозволяє перейти до голосування бюлетенями шляхом збору підписів під відповідною постановою.

"Водночас у регламенті немає й такого, щоб не давали можливості відкрити засідання, проголосувати. Такі виключні, екстремальні ситуації у регламенті не прописані", - сказав він.

Матвєєв заперечив чутки, що ширились у парламенті у вівторок ввечері, що комуністи підписами проголосували за постанову що передбачає перехід на голосування бюлетенями.

Інший представник КПУ Сергій Гмиря сказав, що для цього потрібно рішення фракції, засідання якої не було.

Матвєєв також сказав, що "комуністи не ночуватимуть у парламенті".

 
 
Опозиція ночуватиме в парламенті, а більшовики продовжать роботу. Поки вони травлять анекдоти

Наша Україна", СПУ та БЮТ залишатимуться в парламенті протягом наступної ночі, щоб контролювати ситуацію щодо можливого прийняття фракціями більшості змін до Конституції.

Про це заявив у вівторок у парламенті представник "Нашої України" Віктор Пинзеник, повідомляє прес-служба ПРП.

"За будь-якого варіанту завершення сьогоднішнього дня у парламенті – чи закриє спікер засідання, чи ні - депутати "Нашої України", СПУ та БЮТ залишатимуться у сесійній залі і протягом наступної ночі, щоб контролювати ситуацію щодо можливого прийняття в той чи інший спосіб пропрезидентськими фракціями змін до Конституції і щоб не допустити такого розвитку подій", - сказав Пинзеник.

В той же час спікер Литвин під час останнього перебування у сесійній залі заявив про те, що робота пленарного засідання буде продовжена, коли будуть створені умови.

Литвин мав закрити вівторкове сесійне засідання Верховної Ради ще о 18:15.

Як зазначає народний депутат, член фракції "Наша Україна" Євген Жовтяк, "атмосфера в сесійній залі, де опозиція блокує трибуну, значно доброзичливіша, аніж вона була 27 листопада ц.р. при голосуванні за бюджет".

На його думку, це зумовлено тим, що "у листопаді більшість затято боронила трибуну, тому що йшлося про її кревні інтереси, вуха яких нині видно за версту у недбало зліпленому докупи бюджеті 2004 року", повідомляє прес-служба УНП.

Сьогодні ж, вважає він, ситуація інша – "значна частина більшості, передусім мажоритарники, подумки, а дехто - й не криючись, бажають, щоб голосування щодо змін до Конституції відбувалося у суворій відповідності до норм регламенту", а отже, "шанси на успіх такого голосування були б мізерними".

"Настрій у залі позбавлений агресивності, представники більшості та опозиції навіть обмінюються останніми анекдотами", - каже Євген Жовтяк.

Щодо думки свого колеги по фракції Валерія Асадчєва про те, що "заблокувати голосування бюлетенями набагато простіше, ніж заблокувати його у сесійній залі", то Євген Жовтяк застерігає, що таке голосування може відбутися "і не в кабінці для голосування, а в підсобному приміщенні чи відведеному для цієї мети, даруйте на слові, туалеті спікера чи його першого віце".

 
 
Більшовики зібрали підписи і проголосують у вівторок. Навіть якщо це буде в середу

Парламентська більшість уже зібрала необхідні підписи під проектом постанови про голосування бюлетенями по законопроектах про внесення змін у Конституцію, заявив координатор більшості Степан Гавриш в інтерв'ю журналістам у вівторок.

Як повідомлялося, члени парламентської більшості збирали підписи під проектом постанови про зміну процедури голосування по законопроектах з політреформи.

За словами Гавриша, більшість поки не хоче використовувати ці підписи. Більшість сподівається, що в парламенті стихнуть емоції й вдасться досягти компромісу, сказав він.

У той же час, якщо фракції більшості побачать, що ці очікування марні, "вони почнуть активні кроки", підкреслив депутат.

Гавриш відзначив, що засідання парламенту у вівторок не закрите, і рішення по законопроектах може бути ухвалене в будь-який момент.

Відповідаючи на питання, чи збираються депутати більшості провести ніч у сесійній залі, Гавриш сказав, що депутати, в основному, вже розійшлися по домівках. У той же час він підкреслив, що "вони можуть з'явитися в будь-який момент".

Водночас постійний представник президента Олександр Задорожній сказав, що голосування за внесення змін до Конституції відбудеться у вівторок.

"Навіть якщо фізично це буде у середу. Це все одно вважатиметься як рішення вівторка, ухвалене під час вівторкового засідання, оскільки воно не закривалося", - сказав він.

При цьому Задорожній не дав відповіді, у який календарний день - у вівторок чи в середу – все-таки відбудеться голосування.

У вівторок увечері парламентарії продовжують перебувати в сесійній залі. Нечисленні представники опозиції знаходяться біля трибуни і президії, вони сидять у кріслах спікера і його заступників.

Кучмісти збирають підписи, щоб змінити конституцію бюлетенями

Фракції більшості розпочали збір підписів під постановою про перехід до голосування бюлетенями. Про це "Українській правді" повідомив голова групи "Народовладдя" Богдан Губський.

"Ми збиратимемо підписи в залі, підкреслюю - в сесійній залі, за проект постанови про перехід до голосування бюлетенями", - сказав Губський.

На питання, коли може відбутися саме голосування бюлетенями, Губський сказав, що стосовно цього має визначитися лічильна комісія.

Він також наголосив, що зміни до Конституції потрібно ухвалювати в сесійній залі парламенту. "Це записано в Конституції", - сказав Губський, помилившись, бо в основному законі записано лише, що депутати голосують особисто.

Він сказав, що система "Рада" заблокована невідомими предметами: "О 8:55 до зали зайшли представники "Нашої України", які позабивали невідомо чим дірки для карток для голосування".

Разом з тим, лідер фракції СДПУ(О) в парламенті Леонід Кравчук заявив, що голосувати бюлетенями депутати будуть лише за проект, розроблений адміністрацією президента і комуністами.

Близько 17:30 у сесійній залі почався збір підписів за перехід до голосування бюлетенями. Одночасно з цим в залі з'явився Литвин. Його поява супроводжувалася звуками сирен і дудок футбольних фанів. Вони звучать значно голосніше, ніж зранку.

До присутніх у сесійній залі звернувся член БЮТ Олександр Турчинов: "Увага! Депутати більшості, ваша ситуація безнадійна, приєднуйтесь до демократичної опозиції! На вас чекає гарячий чай і наше радушиє!".

Опозиція продовжує приносити на стіл спікера законопроекти. Вони співають козацьких та стрілецьких пісень, вигукують "Кучму геть!".

Час від часу їх перебивають вигуки із сесійної зали "Мурку" давай!". У ложі гостей парламенту присутні дипломати посольств Росії, Франції і США.

 
 
Сьома перерва

У Верховній Раді оголошений ще одна перерва, на 30 хвилин.

Раніше перерва була оголошена до 17.00. Перший заступник голови Верховної Ради Адам Мартинюк вийшов у сесійний зал, оголосив чергову перерву і повідомив про продовження наради за участю представників усіх фракцій і груп у спікера парламенту, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Усе це час представники опозиції, що блокують трибуну і президію, дуділи в дудки і кричали в мегафони.

Таким чином, у вівторок у роботі парламенту було оголошено сім перерв. Жодного рішення депутати в цей день не прийняли.

До цього Литвин після закінчення обідньої перерви безрезультатно спробував відкрити сесійне засідання.

Однак, оскільки його мікрофон не працює, а опозиція продовжила блокувати трибуну і президію і дудіти в трубки, Литвин оголосив перерву до 17 годин

Він знову призначив нараду лідерів фракцій і груп парламенту. До цього опозиція ігнорувала запрошення спікера.

У той же час, представник більшості Микола Гапочка заявив, що в 16:00 більшість почне збирати підписи за голосування бюлетенями.

Комуністи не голосуватимуть бюлетенями

Політкоординатор більшості Степан Гавриш заявив, що проголосувати зміни до Конституції у першому читанні можна і бюлетенями.

"Я не виключаю голосування бюлетенями", - сказав Гавриш в інтерв'ю журналістам, коментуючи ситуацію з блокуванням трибуни.

"300 кнопок сьогодні не працюють, голосування бюлетенями є однією з форм прийняття рішень у парламенті", - сказав він.

Гавриш зазначив, що перейти до цієї форми ухвалення рішень треба також голосуванням.

На питання, чи може це бути шляхом збору підписів, як взимку 2002 під час голосування за Тігіпка як голову Нацбанку, Гавриш відповів, що "зараз працює робоча група, я до неї не маю відношення".

Водночас лідер комуністів Петро Симоненко заявив, що КПУ не голосуватиме бюлетенями за зміни до Конституції.

"Ми категорично проти бюлетенів. Компартія не братиме приклад із тих, хто виходив в Український дім чи виходив голосувати за стіни зали Верховної Ради", - сказав Симоненко.

Нинішню ситуацію він назвав "тупиковою". Для її розблокування, за його словами, потрібні переговори, але "трійка" на них не йде.

Характеризуючи ситуацію, Симоненко сказав, що "представники капіталу заблокували проведення політреформи".

"Сьогоднішні події підтвердили мої побоювання, що політреформа не відбудеться. Цього не хочуть представники великого капіталу і з того, і з іншого боку", - зазначив Симоненко.

Тим часом представники Нашої України", БЮТ і СПУ продовжують блокувати президію й трибуну парламенту.

Близько 14:30 у зал зайшов Литвин, який оголосив продовження перерви до 16 години.

 
 
Кучми навіки не буде

"Наша Україна", БЮТ і СПУ звертаються до українського народу "за підтримкою у спільній боротьбі" проти позбавлення громадян права обирати президента на прямих всенародних виборах.

Про це йдеться у спільній заяві "трійки", підписаній у вівторок.

"В українському парламенті відбувається спроба здійснення антинародного, відверто злочинного, антиконституційного заколоту. Під приводом так званої політреформи пропрезидентська більшість прагне навіки передати владу в Україні кланам, забрати у народу право голосу, право вибору, право на гідне життя", - говориться в заяві.

Автори заяви стверджують, що насправді "ініціаторам реформи у кучмівсько-медведчуківському виконанні не потрібні зміни".

"Справжня мета цієї псевдореформи - навіки залишити все так, як є зараз при Кучмі. Вони й далі хочуть грабувати, знущатися над народом, зруйнувати державу дощенту", - йдеться в заяві.

В заяві говориться, що "Наша Україна", БЮТ і СПУ "хочуть справжніх реформ, які призведуть до реальної зміни політичної системи".

"Ми не дамо злочинній більшості протягти через парламент злочинну реформу, реалізація якої поставить країну за край прірви, а народ - за межу виживання", - зазначають вони.

"Ми будемо стояти до перемоги", - говориться в заяві, підписаній Віктором Ющенком від "Нашої України", Юлією Тимошенко від БЮТ і Йосипом Вінським від СПУ.

Третій підхід

В той же час спікер парламенту Володимир Литвин пообіцяв не закривати сесійне засідання, доки роботу Верховної Ради не буде розблоковано.

"Я не закрию засідання, доки не розблокують роботу парламенту", - сказав він у сесійний зал без мікрофону, який, судячи з усього, не працює.

Після цього Литвин розвернувся і пішов із сесійної зали.

Тим часом опозиційна трійка розповсюдила в кулуарах свою заяву, де обіцяє йти до переможного кінця.

Друга спроба Литвина

Об 11-ій спікер парламенту Володимир Литвин вдруге не зміг відкрити засідання Верховної Ради у вівторок. Трибуна і президія парламенту залишилися заблокованими, і Литвин оголосив другу перерву.

Після першої перерви спікер повідомив, що на засідання лідерів фракцій не прийшли керівники "Нашої України", БЮТ і СПУ, які замість себе прислали уповноваженого від трьох фракцій Степана Хмару. Це повідомлення викликало сміх у залі.

Як зазначив пізніше сам "кур'єр" Степан Ількович, як його назвав Литвин, це був нервовий сміх "більшовиків", викликаний тим, що представником на переговори до більшості від трьох фракцій опозиції було делеговано саме Хмару.

Литвин практично не міг сказати повноцінної фрази, оскільки його слова перебивалися сиренами, які опозиція включила у залі. Після перерви вони звучали значно гучніше, ніж зранку.

"Це, що ви зробили, це показує рівень вашої культури", – сказав Литвин. В цей час представник "Нашої України" закликав у мегафон: "Не дамо зґвалтувати Конституцію!" Опозиція почала скандувати: "Кучму – геть!"

За місцем спікера на стіні опозиція вивісила транспарант "Руки геть від Конституції!".

Лідер фракції СДПУ(О) Леонід Кравчук повідомив журналістам, що систему голосування "Рада" ушкоджено, і вона не працює. "Частину карток для голосування виведено з ладу", - додав він.

"Я все бачив на своєму віку, але на бачив такого глумління над Верховною Радою як над органом влади", - сказав Кравчук.

Водночас він пообіцяв, що до кінця тижня в першому читанні зміни до Конституції буде ухвалено.

Кравчук зазначив, що існують інші способи голосування, окрім як картками у залі: "Можна голосувати і підписами, і бюлетенями. В Конституції лише сказано, що кожний депутат голосує особисто".

Водночас він заперечив, що більшість перейде в Український дім.

Представник СПУ Юрій Луценко сказав, що опозиція блокуватиме роботу парламенту технічно, по-українськи.

"У нас пісень досить, ми колись 10 годин їх співали в адміністрації президента", - згадав Луценко випадок восени минулого року, коли опозиція домагалася зустрічі з Кучмою, зайнявши приміщення АП.

"Чекаємо на появу Оксани Білозір і Михайла Поплавського", - додав Луценко.

Решта представників опозиції також настроєні рішуче. Зокрема, Юлія Тимошенко налаштована днювати й ночувати в парламенті, щоб не допустити вилучення в народу права голосу.

 
нашоукраїнець Іван Стойко зранку на місці Литвина
 
В бій з гÍмном

Ті, хто зазвичай слухають радіо, о 10 годині ранку у вівторок не відразу збагнули, що засідання "почалося". Замість традиційної відбивки з приймачів почувся злагоджений хор без акомпанементу, що співав гімн України.

Виявилося, що після того, як Литвин з'явився у залі і підійшов до свого робочого місця, опозиціонери почали співати "Ще не вмерла Україна", при цьому депутати із фракції більшості піднялися зі своїх місць, а комуністи продовжували сидіти.

Після гімну депутати-опозиціонери почали скандувати "Кучму геть", в залі було чутно сирени, які заважали говорити Литвину.

У залі також знаходилися з мегафонами депутати "Нашої України" Іван Стойко та Юрій Кармазін, із фракції БЮТ – Олександр Турчинов. В одного з депутатів була помічена футбольна дудка, якою користуються фанати.

Коли Володимир Литвин учергове звернувся до депутатів з проханням зайняти місця в залі, опозиція почали співати гімн січових стрільців "Червона калина", який перейшов у скандування "Кучму геть!".

Литвину так і не вдалося відкрити ранкове засідання парламенту, оскільки трибуна та президія залишилися заблокованими представниками "Нашої України", СПУ та БЮТ.

Спікер Верховної Ради оголосив перерву на 1 годину та звернувся до керівників груп та фракцій з пропозицією зібратися у кабінеті голови парламенту.

Але Віктор Ющенко та Юлія Тимошенко залишилися стояти на трибуні.

А ось лідера СПУ у вівторок у парламенті взагалі немає. Як виявилося, він зараз у Трускавці на профілактичному лікуванні. "Присутність Мороза нічого не додає і не забирає. Позиція СПУ відома", - сказав Юрій Луценко.

В бій з гÍмном

Ті, хто зазвичай слухають радіо, о 10 годині ранку у вівторок не відразу збагнули, що засідання "почалося". Замість традиційної відбивки з приймачів почувся злагоджений хор без акомпанементу, що співав гімн України.

Виявилося, що після того, як Литвин з'явився у залі і підійшов до свого робочого місця, опозиціонери почали співати "Ще не вмерла Україна", при цьому депутати із фракції більшості піднялися зі своїх місць, а комуністи продовжували сидіти.

Після гімну депутати-опозиціонери почали скандувати "Кучму геть", в залі було чутно сирени, які заважали говорити Литвину.

У залі також знаходилися з мегафонами депутати "Нашої України" Іван Стойко та Юрій Кармазін, із фракції БЮТ – Олександр Турчинов. В одного з депутатів була помічена футбольна дудка, якою користуються фанати.

Коли Володимир Литвин учергове звернувся до депутатів з проханням зайняти місця в залі, опозиція почали співати гімн січових стрільців "Червона калина", який перейшов у скандування "Кучму геть!".

Литвину так і не вдалося відкрити ранкове засідання парламенту, оскільки трибуна та президія залишилися заблокованими представниками "Нашої України", СПУ та БЮТ.

Спікер Верховної Ради оголосив перерву на 1 годину та звернувся до керівників груп та фракцій з пропозицією зібратися у кабінеті голови парламенту.

Але Віктор Ющенко та Юлія Тимошенко залишилися стояти на трибуні.

А ось лідера СПУ у вівторок у парламенті взагалі немає. Як виявилося, він зараз у Трускавці на профілактичному лікуванні. "Присутність Мороза нічого не додає і не забирає. Позиція СПУ відома", - сказав Юрій Луценко.

Хто рано встає, тому й Бог дає.

За годину до відкриття сесійного засідання Верховної Ради президію і трибуну парламенту заблокували депутати із фракцій "Наша Україна", БЮТ та СПУ.

Можливо, опозиціонери згадали стару приказку. Можливо, просто врахували негативний досвід голосування за Васильєва і ухвалення бюджету, коли есдек Шуфрич снідав о 6-ій ранку сосисками в кріслі Литвина.

У вівторок близько 40 народних депутатів-опозиціонгерів розташувались біля столу та крісел заступників. Також було заблоковано трибуну, на яку серед інших став лідер "Нашої України" Віктор Ющенко.

До процесу блокування підійшли творчо. Стіл президії Верховної Ради був завалений текстами постанов і законопроектів парламенту. Також по праву руку від місця Литвина було встановлено штучну півметрову ялинку, на якій розвісили тексти постанов і газету "Без цензури".

На ложі преси та гостей парламенту повісили транспаранти, які закликали не проводити конституційну реформу.

Півсотні депутатів більшості спокійно спостерігали за цим дійством, не чинячи перешкод блокуванню трибуни.

Також зранку під стінами парламенту з'явився незначний пікет прихильників опозиційних партій, які вимагають не вносити зміни до Конституції.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування