Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЛИТВИН НЕ ПРОТИ ГОЛОСУВАТИ РУКАМИ, АЛЕ ПРОТИ ВІДХОДУ ЗІНЧЕНКА

Субота, 27 грудня 2003, 14:04
Голова Верховної Ради Володимир Литвин вважає легітимним голосування про попереднє схвалення законопроекту змін до Конституції.

Відповідаючи в п'ятницю ввечері на питання ведучої програми "Вікна-Новини" на телеканалі СТБ, чи вважає спікер легітимним голосування в парламенті по змінах у Конституцію, Литвин сказав: "Я думаю, що це однозначно".

"Я думаю, що усі розуміють, що голосування відбулося, оскільки 276 депутатів проголосували за це", - сказав він, додавши, що парламентарії своїми підписами засвідчили своє голосування і направлення законопроекту до КС.

Говорячи про перспективи схвалення в цілому змін до Конституції на наступній сесії парламенту, Литвин відзначив, "каменем спотикання" стануть два питання - яким чином буде обиратися президент України, і коли будуть вступати в дію нові положення Конституції.

Литвин сказав, що 300 голосів депутати зможуть набрати за умови, "що ми будемо працювати на узгодження позицій". Він додав, що набрати необхідну кількість голосів буде складно.

Коментуючи дії опозиції у Верховній Раді, що блокувала роботу парламенту, спікер відзначив, що їхньої дії "не були стихійними".

"Це був задум, який було реалізовано", - сказав він, відзначивши, що якби опозиція була зацікавлена в ухваленні рішення, яке всіх влаштовує, вона б обрала інший шлях.

Литвин нагадав, що ні в кого з депутатів не викликало сумнівів рішення про направлення законопроекту політреформи до Конституційного суду, про порядок підготовки цього документу.

Крім того, за його словами, не було заперечень і під час погоджувальної ради в понеділок, 22 грудня, коли обговорювалося питання про розгляд і ухвалення рішення щодо законопроекту про зміни в Конституцію на поточному тижні.

Спікер також повідомив, що пропонував кілька варіантів виходу з ситуації, зокрема, проведення голосування шляхом вставання кожного народного депутата і його заяви про підтримку або не підтримку законопроекту, також пропонувалося перенести голосування щодо законопроекту на наступний пленарний тиждень 12-16 січня.

Однак, за його словами, жодна з пропозицій не була підтримана.

Литвин також висловив думку, що багато позицій попередньо схваленого законопроекту не узгоджені.

У той же час він відзначив, що це питання потрібно буде вирішувати на наступному етапі політичної реформи, коли голосування буде проходити по кожній статті законопроекту – і положення, які не наберуть 300 голосів, необхідно буде виключити з документу.

Відповідаючи на питання про подальше блокування сесійних засідань, Литвин висловив переконання, що парламент буде працювати "за будь-яких умов".

"Ми все-таки сядемо за стіл переговорів", - сказав він, підкресливши також, що хотів би "виступати гарантом дотримання прав і більшості, і меншостей".

"Думаю, що сьогодні переможців і переможених у парламенті немає, у всіх депутатів є відчуття жалю і незадоволеності тим, як закінчився рік", - додав спікер.

Він відзначив, що запропонував опозиції виробити процедуру розгляду законопроекту політреформи під час її остаточного затвердження в парламенті, щоб були враховані всі інтереси.

Сторони поки не знайшли взаєморозуміння, сказав Литвин, висловивши надію, що "розуміння прийде, прийде усвідомлення того, що ми спільно відповідаємо за те, що відбувається в країні".

Говорячи про перерозподіл комітетів і відкликання віце-спікера Зінченка, Литвин сказав, що не підтримує це.

"Я думаю, що це не вчасно, це не потрібно. Думаю, що це буде додатковий каталізатор, який буде стимулювати протистояння в парламенті", - сказав Литвин, передає Інтерфакс-Україна.

Як відомо, після голосування руками за зміни Конституції в першому читанні Зінченко заявив про вихід із парламентської більшості. Перед цим він вийшов із СДПУ(О), і есдеки порушили питання про його відкликання з посади віце-спікера.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування