Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Лазаренко змінює захист в Америці

П'ятниця, 5 грудня 2003, 13:20
Адвокати Лазаренка

У справі Лазаренка чергові новини. Провідний адвокат у його кримінальній справі Харольд Розенталь відсторонений і більше не буде представляти екс-прем'єра в суді.

Нагадаємо, що зараз над справою Лазаренка працює вже як мінімум "третя зміна" команди адвокатів.

Відомо, що на одному з перших допитів Лазаренка в березні 1999, в якому брав участь швейцарський прокурор Каспар-Ансарме, інтереси українського екс-прем'єра представляли адвокати з нью-йоркської фірми Curtis, Mallet-Prevost, Colt & Mosle.

В 2000 році екс-прем'єра захищали адвокати Нью-Йоркської кампанії ROSS, SUCHOFF, HANKIN, MAIDENBAUM, HANDWERKER.

Тоді вони вперше спробували надати справі Лазаренка політичного присмаку, виступивши в пресі з заявою про те, що Кучма регулярно одержував відсотки від бізнесу, контрольованого екс-прем'єром.

Невідомо, чи саме цим адвокатам Лазаренко заплатив 10 мільйонів доларів у 1999, коли відсиджував свій перший рік у в'язниці.

Якщо, звичайно, ще можна довіряти словам колишнього генпрокурора Святослава Піскуна, звільненого, як відомо, у тому числі і за гучні заяви.

Лазаренко сидів довго. Справа ніяк не просувалася. Невдоволення екс-прем'єра стало причиною зміни першої команди захисту.

У 2003 році за справу взялася адвокатська контора Rozenthal and Gibbons. Ще трохи пізніше до них приєднався досить відомий у Каліфорнії адвокат Деніс Ріордан, що зараз займається питанням про непідсудність в американському суді порушень закону в Україні.

Чому відсторонили Розенталя?

Тепер Лазаренко має знайти нового головного захисника на місце Розенталя. Ріордан стверджує, що нове призначення відбудеться "дуже швидко". Що стало причиною відсторонення Розенталя? Ніхто з опитаних "УП" учасників процесу не дав відповіді на це питання.

В офісі адвокатської контори підтвердили, що Розенталь більше не буде займатися справою Лазаренка. Сам він у даний момент, за даними секретаря, начебто хворіє, в офісі його немає. Партнер по фірмі Тереза Гіббонс відповіла, що ані Розенталь, ані вона коментувати ситуацію не будуть.

"Адвоката дійсно змінили, і на це може бути мільйон причин", - сказав "УП" Деніс Ріордан, що продовжує працювати в справі Лазаренка. Але і він не назвав причину відходу головного адвоката, пославшись на свою непоінформованість.

Повірити в це складно. По-перше, Розенталь і Ріордан разом працювали з одним клієнтом по одній кримінальній справі. По-друге, їхні офіси знаходяться в одному невеликому двоповерховому особняку в центрі Сан-Франциско. Швидше за все, Ріордан просто не хоче брати на себе відповідальність за розголошення справжньої причини відставки провідного адвоката.

Так само вчинила прокурор Марта Борщ. Вона сказала, що не знає, що відбулося з Розенталем, і відзначила, що такі справи звичайно вирішуються між обвинувачуваним і суддею. На жаль, з родичами Лазаренка зв'язатися не вдалося – на тому боці або ніхто не брав слухавку, або, після мого короткого "алло", зв'язок переривався. Не допоміг одержати коментарі і мій запит на автовідповідач...

За даними "УП", Розенталь, проте, буде допомагати захистові, поки не призначать нового адвоката.

Очевидно, що з "мільйона" причин відсторонення адвоката є сенс розглянути три.

Перша. Загострення взаємин між Лазаренком й адвокатом. В екс-прем'єра непростий характер, який, напевно, не пом'якшав після майже 4 років в'язниці. Але і Розенталь не ликом шитий. Вибираючи роботу адвоката, він заздалегідь знав, що буде змушений захищати злочинців, що часто, як визнавав сам Лазаренко, "не ангели".

Друга. Фінансові труднощі й неможливість оплачувати послуги дорогої контори. Якщо в 1999 екс-прем'єр виклав 10 мільйонів "зелених" - коли йому здавалося, що його тримають в еміграційній в'язниці "через непорозуміння", то зараз, коли увесь світ знає принаймні про певну кількість "відмитого" капіталу, рахунки за адвокатські послуги, можливо, зросли.

З ростом скандальної популярності Лазаренка почали рости і його фінансові проблеми. Більшість його рахунків арештовані, йому доводиться платити кругленьку суму за своє перебування на волі з електронним браслетом. Відмовилися повертати гроші банки Антигуа.

Піскун розповів про знайдені в Ліхтенштейні рахунки на суму 54 мільйони доларів. Він же заявив, що українську прокуратуру й американське обвинувачення "підтримали багато банків, у яких є рахунки Лазаренка на 280 мільйонів доларів".

Третя версія. Прокурор Марта Борщ постійно обвинувачує Лазаренка в навмисному затягуванні досудового розслідування. Якщо припустити, що Лазаренко чекає зміни влади в Україні, то можливо, що вона права.

Йому треба протриматися ще рік. Зміна адвоката – найповажніша причина, з якої суд можуть дійсно відкласти. А оскільки в справі Лазаренка вже як мінімум 17 томів, то на ознайомлення нового захисника з документами можуть піти місяці. Що і треба було Лазаренку, що зараз знаходиться в терпимих, порівняно з в'язницею, умовах.

Нагадаємо, що перше судове засідання призначене на 16 лютого.

Що нового в справі Лазаренко?

Захист і обвинувачення в справі Лазаренка по-різному сприймають те, що відбувається.

На питання про те, що нового в справі українського екс-прем'єра, Марта Борщ відповіла коротко: "Нічого". Іншої думки дотримується захист. "Багато чого нового відбулося. Наприклад, ми подали клопотання про відхилення розгляду цієї справи в суді", - повідомив "УП" Деніс Ріордан.

Він пояснив, що, оскільки суд ухвалив рішення про підсудність в американському суді порушень українського законодавства, обвинувачення принаймні повинне довести, у чому саме полягають нелегальні дії їхнього клієнта. На 19 грудня призначене нове досудове слухання. До цієї дати захист і обвинувачення повинні знайти експертів, що допоможуть їм довести "винуватість" або "невинуватість" колишнього "хазяїна" України.

Для того, щоб знайти докази, 29 листопада Ріордан поїхав на 3 дні до Київа.


"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування