Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ПЛІВКИ МЕЛЬНИЧЕНКА ПЕРЕВІРЯТЬ НА АМЕРИКАНСЬКІЙ АПАРАТУРІ ЕКСПЕРТИ З РОСІЇ ТА ЛИТВИ?

Середа, 21 січня 2004, 11:06
Україна не має сертифікованого обладнання для проведення експертизи аудіозаписів Миколи Мельниченка у справі Гонгадзе.

Про це повідомили Інституту масової інформації в Київському науково-дослідному інституті судових експертиз.

У зв'язку з цим значна частина коштів, виділених Кабміном на експертизу, буде використана на закупівлю апаратури виробництва США, що є монополістом у даній сфері. Апаратуру планують встановити у фоноскопічній лабораторії Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, повідомляє ІМІ.

За інформацією ІМІ, дослідники з Росії та Литви ввійдуть на рівних правах до складу групи вітчизняних експертів, оскільки у відповідності до діючого законодавства іноземці не можуть проводити експертизи у кримінальному судочинстві.

ІМІ також нагадує, що керівником управління з розслідування особливо важливих справ призначено Чумаченка, що працював помічником колишнього Генерального прокурора Михайла Потебенька, оскільки його попередник Столярчук наразі готується до виходу на пенсію.

Разом з тим, ІМІ не вдалося дізнатися про склад слідчої групи, а також те, чи буде справа надалі мати гриф "секретно". (Про ймовірність присвоєння такого грифу говорить те, що до справи мають відношення "плівки Мельниченка", а також загибель у в’язниці колишнього працівника УБОЗу Ігоря Гончарова, який мав відношення до справи "перевертнів").

На питання кореспондента ІМІ з приводу вищезгаданих обставин, завідувач лабораторією судових експертиз КНДІСЕ Євген Тимко заявив, що розголошення подібної інформації не в компетенції інституту. За усіма відомостями з цього приводу треба звертатися до Генеральної прокуратури.

В той же час політолог Віктор Небоженко вважає, що владі не потрібне відновлення касетного скандалу. "Будь-яка повторна внутрішня експертиза не буде сприйнята міжнародними організаціями, оскільки міжнародна експертиза більш жорстка", – зазначає він.

"Я не розумію, для чого правлячі угрупування актуалізують питання про плівки Мельниченка. Скоріш за все, йде боротьба між правлячими групами, наприклад, донецькою та київською. На наступному етапі ми побачимо, з чим це пов’язано", – вважає Небоженко.

"Я вважаю, що президенту Кучмі це питання не вигідне, і треба від нього відходити. Експертиза може викликати реакцію міжнародних експертів, можливо, на це й розраховують ініціатори", – сказав політолог.

Як відомо, ініціатива досліджень "плівок Мельниченка" належала колишньому генпрокурору Святославу Піскуну. Питання про можливість виділення грошей на проведення експертизи було вирішено ще у травні 2003 року.

Передбачалося, що для досліджень плівок залучать іноземних фахівців (раніше іноземних експертів залучали лише для проведення експертизи ДНК-ідентифікації решток Таращанського тіла).

Відповідні структури офіційно звернулися до Міжнародної спілки криміналістів. Було визначено, що експертну допомогу можуть надати експерти Литви та Росії.

Наприкінці року Кабмін виділив 850 000 гривень на проведення міжнародної експертизи записів екс-майора Держохорони Мельниченка у справі Гонгадзе.

Читайте також:

Навіщо уряд виділив 850 000 на плівки Мельниченка?


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
Під час атаки на Івано-Франківщину Польща піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяРосіяни запустили ракети: оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповнено, фотоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова, постраждала пацієнтка
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
Усі новини...