Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

СДПУ(О), "Народовладдя" і представник Кучми хочуть 1% бар'єр

Понеділок, 26 січня 2004, 17:22
Народні депутати від парламентської більшості пропонують встановити одновідсотковий бар'єр для проходження політичних партій і блоків до парламенту.

Про це йдеться в зареєстрованому у Верховній Раді України законопроекті "Про вибори народних депутатів", авторами якого є лідер групи "Народовладдя" Богдан Губський, постійний представник президента України у парламенті Олександр Задорожній, лідер фракції політичних партій Промисловців і підприємців та "Трудової України" Ігор Шаров, член фракції СДПУ(О) Нестор Шуфрич.

Як зазначається в пояснювальній записці до законопроекту, його ухвалення "обумовлюється потребою приведення виборчого законодавства України щодо обрання народних депутатів України у відповідність до принципів конституційної реформи на засадах пропорційної системи з урахуванням специфіки політичної ситуації в державі на сучасному етапі".

"Законопроект надає формально-юридичного вираження суспільних відносин у сфері виборчого права, які об'єктивно назріли у суспільстві, й у тій чи іншій формі поділяються представниками усіх політичних сил", - говориться в записці.

Законопроект передбачає проведення виборів народних депутатів на пропорційній системі в єдиному загальнодержавному виборчому окрузі, у якому партії і їх виборчі блоки висувають єдині виборчі списки кандидатів у народні депутати, із встановленням однопроцентного виборчого бар’єру.

В записці також відзначено, що даний законопроект являє собою компромісну редакцію, враховує вимоги до виборчого законодавства, викладені у рішенні Конституційного суду України № 1-рп/98 від 26.02.1998 року, Рекомендації Ради Європи щодо забезпечення прав громадян під час виборів, а також рекомендації ОБСЄ за наслідками спостереження за виборами до Верховної Ради України в 2002 році.

Автори відзначають, що в проекті вдосконалено положення щодо формування та уточнення списків виборців, вдосконалено регулювання процедурних аспектів щодо підготовки, проведення голосування, підрахунку голосів та встановлення результатів виборів, а також окремим розділом винесено порядок оскарження рішень, дій та бездіяльності суб’єктів виборчого процесу.

Як зазначається в документі, проект закону про вибори народних депутатів України визначає принципи та порядок організації й проведення виборів народних депутатів України на засадах максимального узгодження позицій прибічників різних концепцій, потреб розвитку державного будівництва, а також досвіду виборів народних депутатів у 2002 році.

Законопроект спрямований на ефективне забезпечення конституційних прав громадян обирати і бути обраним, а також на ліквідацію недоліків чинного закону України "Про вибори народних депутатів України" в редакції від 18 жовтня 2001 року, які виявились під час виборів 2002 року, говориться в записці.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування