Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Через англійську мову ПАРЄ підтримує опозицію

Середа, 28 січня 2004, 12:47
Директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології, радник глави адміністрації Президента України Михайло Погребинський вважає, що депутати Парламентської Асамблеї Ради Європи більше працюють з українськими опозиціонерами, ніж з представниками більшості ВР, бо опозиційні депутати знають англійську мову.

Про це він сказав в інтерв'ю газеті "День" у відповідь на питання, що стоїть за розглядом сесією ПАРЄ питання про конституційну кризу в Україні.

Погребинський відповів, що "є депутати, які живуть у цьому ПАРЄ і дуже добре там почуваються. Страсбург - прекрасне місто. Частина цих депутатів добре володіє англійською мовою. Причому це здебільшого опозиційні депутати".

За словами Погребинського, "представники більшості, які, як правило, не знають англійської мови, там не дуже популярні.

"У результаті депутати ПАРЄ більше працюють з тими українськими опозиціонерами, які знають мову (англійську)", - каже політолог.

На думку Погребинського, тому склалася певна традиція впливу на цю міжнародну організацію. "До одних у ПАРЄ прислухаються, інших ігнорують, а треті, власне, і не наполягають ні на чому, крім як побувати у Страсбурзі", - зазначив політолог.

Він також сказав, що "переважна більшість депутатів ПАРЄ знати не знає, де ця сама Україна живе та що там відбувається".

"Тому, - каже Погребинський, - щойно в Україні в опозиції починаються якісь проблеми, вони приходять туди: мовляв, виручіть, у нас свавілля, демократія розвалюється... При цьому описують усе так, неначе в Україні справді ось-ось настане цілковитий крах усього".

При цьому Погребинський зауважив, що "по-своєму в даній ситуації вони абсолютно правильно діють. Посудіть самі: у них там немає серйозних опонентів у зв'язку з пасивністю депутатів із більшості, і все, що вони кажуть, приймають за чисту монету.

Тим більше, що ПАРЄ - це ж так само парламент, у якому 25 різних думок".

Політолог зазначив, що він не ставиться зневажливо до функцій ПАРЄ, але "частка скепсису у ставленні до цієї організації присутня".

До цього він додав історію: "Моніторинговий комітет «викликав на килим» Ліхтенштейн і розповідав їм, яка в них неправильна, неєвропейська та недемократична конституція. І що з нею не можна бути членом Парламентської Асамблеї.

Ліхтенштейн, який живе з цією конституцією вже кілька століть, відповів, що не має наміру змінювати конституцію, навіть якщо його виключать з ПАРЄ.
Але на цьому все й скінчилося, каже Погребинський.

За його словами, "ми зацікавлені в активності стосовно нас ПАРЄ. Тому що ми маємо погані традиції: нам потрібно, щоб нам увесь час говорили - якщо ви вступили до Ради Європи і взяли на себе певні зобов'язання, то будьте ласкаві їх виконувати".

"У наших інтересах, щоб хтось, у кому ми справді зацікавлені, вимагав від нас постійного саморозвитку", - додав Погребинський.

Проте, на думку політолога, "ми також повинні мати власну гордість. Мені здається, що розмова з представниками ПАРЄ у цьому випадку має тривати приблизно в такій тональності: мовляв, "ми дуже вас поважаємо і багато в чому з вами погоджуємося.

Але в даному конкретному випадку ми якраз і будуємо демократію" (тут слід навести аргументи). Якщо вони все одно не зрозуміють, то ми просто повинні робити свою справу - зрозуміють потім", - сказав Погребинський.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування