Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кравчук не хоче робити реформу під когось

Середа, 28 січня 2004, 16:39
Лідер фракції СДПУ(О) Леонід Кравчук вважає, що якщо депутатам удасться домовитися по принципових питаннях щодо проведення конституційної реформи, то трибуна парламенту на наступній, 5-й сесії не буде заблокована.

Політична еліта України повинна визначитися щодо проведення політичної реформи, сказав він в інтерв'ю журналістам у середу, повідомляє Інтерфакс-Україна

На думку Кравчука, якщо не удасться домовитися по принципових питаннях в ході погоджувальної ради в наступний понеділок перед початком 5-й сесії, то трибуна парламенту може бути знову заблокована.

"Якщо ми домовимося, то блокування не буде", - підкреслив він.

Кравчук підкреслив, що йому невідомо, чи готова парламентська більшість йти на поступки опозиції. У той же час він підкреслив, що існує проблема, і її необхідно вирішувати.

Крім проблем із законопроектом про політреформу, відзначив депутат, існують також проблема здатності парламенту, обраного в 2006 році, обрати президента України, питання існування політичної сили, що буде здатна зібрати 300 голосів для обрання президента в парламенті, і, крім того, чи не стане це питання причиною постійного розпуску парламенту.

"Цю проблему необхідно обговорювати за участю уряду і президента", - сказав Кравчук.

Лідер фракції СДПУ(О) також підкреслив необхідність відповісти, чи готова політична еліта до проведення політичної реформи.

"Якщо ми, я маю на увазі – політична еліта, не маємо сили виробити одну позицію, а робимо реформу під когось або під щось, значить, її робити просто непотрібно, потрібно зупинитися і почекати", - заявив Кравчук.

Тільки в такому випадку, сказав він, "реформа буде доцільною й ефективною, інакше вона буде так собі - із серединки на половинку". "Прийде інша влада, і знову буде говорити про необхідність реформи", - вважає Кравчук.

На його думку, необхідно зібрати політичну, наукову і духовну еліту держави для того, щоб вона визначилася, яку роль вона повинна грати в проведенні політичної реформи.

Кравчук відзначив, що, наприклад, якщо збираються юристи і схвалюють законопроект по політичній реформі, внесений президентом України, а через місяць знову збираються і схвалюють законопроект, поданий парламентом, ще через місяць схвалюють ще який-небудь законопроект, а ці законопроекти різні і схвалюються однаково, те виникає питання, чи є в них власна позиція.

"То що ж така еліта може запропонувати народу?" - запитав він.

Необхідно також визначити, яку роль повинна грати політична, духовна, культурна еліта у формуванні ефективної влади, громадянського суспільства, який вплив має бути на Верховну Раду, і яку громадянську позицію повинна займати сама політична еліта, вважає депутат.

"У мене немає сумнівів у високому науковому професіоналізмі наших учених", - сказав Кравчук.

І додав, що "крім наукових знань і високої духовності, ще необхідна неодмінна громадянська позиція, незалежно від того, кого оцінюють - президента, прем'єра або голову Верховної Ради або народного депутата".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування