Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Рішення ПАРЄ відповідає ситуації в Україні

П'ятниця, 30 січня 2004, 13:46
Президент Центру Разумкова Анатолій Гриценко називає резолюцію ПАРЄ цілком адекватною подіям, що відбувається в Україні.

"Україна взяла на себе досить серйозні зобов'язання, коли вступила в Раду Європи. Вона зобов'язана їх виконувати. Зобов'язана не для РЄ, а виходячи з інтересів українських громадян", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" у п'ятницю.

"Саме їм потрібні вільні і чесні вибори, саме їм необхідно відчувати, що всі зміни в законодавство, тим більше в Основний закон, вносяться без порушення процедур, легітимно і з урахуванням думки людей", - відзначив Гриценко.

"Вибори у нас стають усе менш прозорими, усе менш демократичними, зміни в Конституцію були проголосовані з грубими порушеннями процедури, не враховуючи думки людей", - відзначив політолог.

При цьому він підкреслив, що згідно з даними соціологічних опитувань, громадяни України не підтримують ключові положення реформи, переважна більшість з них (за даними Центру Разумкова - 86%) відкидають пропозицію обирати президента в парламенті.

"У цій ситуації Рада Європи, що дуже терпимо ставиться до України і дуже зацікавлено спостерігає за її становленням демократії в нашій країні, цілком обґрунтовано висловлює свою заклопотаність, і в рамках наявних у ПАРЄ повноважень пропонує свої варіанти надання допомоги Україні", - сказав Гриценко.

Політолог позитивно оцінив можливість видачі представникові Ради Європи мандата на постійний моніторинг розвитку конституційного процесу в Україні або спостереження за зміною Конституції.

"Це позитивно, оскільки це, можливо, допоможе нашим політикам, що поки виявили нездатність домовлятися і тільки націлені на конфлікт, вирулити на більш-менш погоджене рішення, і, насамперед, рішення в інтересах людей, а не самих політиків", - сказав він.

Говорячи про параграф резолюції про можливості позбавлення акредитації української делегації в ПАРЄ, Гриценко відзначив, що його потрібно розглядати, з одного боку, як застереження, а з іншого – як шанс.

"Ми пам'ятаємо публічну заяву прем'єра Януковича про те, що вибори будуть чесними, демократичними і прозорими. Україна може підтвердити ці слова на ділі. Якщо це буде так, то тоді це застереження ПАРЄ залишиться на папері, питання не буде стояти про призупинення членства", - відзначив Гриценко.

"Якщо більш-менш нормально проведемо вибори, без конфлікту передамо владу від однієї команди до іншої, Україні нема чого побоюватися того, що це застереження буде реалізоване", - сказав політолог.

Однак якщо ми і далі підемо по шляху масованого застосування адміністративного ресурсу на виборах, обмеження свободи ЗМІ, по шляху виключення альтернатив у політичному виборі, відзначив Гриценко, тоді ми можемо розраховувати на те, що це застереження стане предметом обговорення.

"Якщо влада буде обрана в умовах недемократичних і непрозорих виборів, якщо зміни в Конституцію буде внесені з порушенням установлених законом процедур, тоді з'явиться предмет для дійсно серйозного обговорення українського питання в ПАРЄ і прийняття у відношенні України більш твердих рішень. І найголовніше – такі результати не будуть визнані і підтримані громадянами України", - сказав він.



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування