Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

З третім строком Кучми Україні "нічого робити в спільноті демократичних держав"

Неділя, 4 січня 2004, 13:20
Україна так і не просунулася в напрямку справжньої демократії. Так коментує рішення Конституційного Суду про те, що Леонід Кучма може втретє балотуватися на президентських виборах німецька преса, повідомляє Радіо Свобода.

"Якби Кучма був президентом, який може похвалитися безсмертними заслугами в справі перетворення України на зразкову демократію, то тоді продовження його повноважень можна було б сприйняти тільки з легким здивуванням", - коментує "Франкфуртер альгемайне цайтунг" рішення Конституційного Суду.

"Але Кучма не має відповідних заслуг", - додає видання. Крім того, на думку коментатора, таке рішення "зовсім не сприяє збільшенню довіри громадян до державних установ, якщо вони тлумачать констиуційні положення так, як цього хочуть владоможці.

Оцінюючи останні події минулого року, німецькі аналітики говорять про посилення позицій нинішнього українського президента.

"Від слабкості, яка спостерігалася в Кучми ще три роки тому, практично нічого не залишилося. Йому не зашкодили ані вуличні протести, ані позапарламентська опозиція", - зазначає німецький політолог Александр Отт.

Отт звернув увагу на те, що Україна так і не просунулася в напрямку справжньої демократії. Газета "Франкфуртер рундшау" навіть вважає, що такій Україні "нема чого робити в спільноті демократичних держав".

Отт порівнює ситуацію в Україні з тим, що відбувається в Росії, де потужний державний апарат насаджує свою точку зору політичним партіям. На його думку, Україні важливо змінити політичну систему, аби президент, хто б ним не був, не міг домінувати над політичною елітою країни.

Водночас німецький експерт звернув увагу на послаблення тиску на Київ з боку Заходу, що також сприяло посиленню позицій нинішнього українського президента.

"З одного боку, Кучма вдався до дуже вдалої тактики, відрядивши українських солдатів до Іраку. Таким чином він частково нейтралізував тиск з боку Сполучених Штатів. З іншого , Європейський союз не має багато важелів, щоб впливати на Україну". Крім того, вважає німецький експерт, західноєвропейські політики, вірогідно, побоюються, що в разі дуже сильного тиску Україна остаточно віддрейфує на Схід, в обійми Росії", - зазначив Александр Отт.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:22
Під час атаки на Івано-Франківщину Польща піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
В Росії злетіли бомбардувальники Ту-95: оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповненоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
Усі новини...