Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

КПУ, СПУ І КУЧМІСТИ УЗАКОНИЛИ ВІДНОСИНИ. Гапочка і Губський – із застереженнями

Середа, 18 лютого 2004, 14:05
Лідери 10 фракцій і груп Верховної Ради України підписали угоду про проведення політичної реформи в країні, ряд лідерів фракцій парламентської більшості - із застереженнями.

Про це повідомив постійний представник президента України в парламенті Олександр Задорожній.

У середу в інтерв'ю журналістам Задорожній повідомив, що документ підписали лідери усіх фракцій більшості, а також лідери Соцпартії і Компартії Олександр Мороз і Петро Симоненко.

"Таким чином, конституційна коаліція оформилася вже майже формально", - підкреслив Задорожній.

За його словами, фракції, до складу яких входить понад 300 депутатів, на папері зафіксували домовленість провести конституційну реформу.

За словами постпреда, в угоді удалося погодити майже всі проблемні питання, крім одного - моделі парламентських виборів.

Саме в зв'язку з цим лідери депутатських груп "Народовладдя" Богдан Губський і "Народний вибір" Микола Гапочка підписали угоду з певними застереженнями.

Лідери цих фракцій наполягали на тому, щоб у моделі виборів у парламент були враховані інтереси депутатів, що обираються за мажоритарними округами, зазначив Задорожній.

За його словами, у цьому питанні позиції залишаються неузгодженими, і на наступному тижні це питання буде вирішуватися. Постпред підкреслив, що "є домовленість про те, що ми так чи інакше повинні це зробити".

Політична угода про проведення в Україні конституційної реформи і законодавче забезпечення її реалізації відмовляються підписати лідери блоку "Наша Україна" і Блоку Юлії Тимошенко.

У документі відзначається, що лідери парламентських фракцій і груп від імені народних депутатів, членів депутатських фракцій і груп зобов'язуються забезпечити проведення конституційної реформи в країні.

До початку розгляду й остаточного ухвалення змін до Конституції депутати зобов'язуються прийняти й офіційно оприлюднити закон про вибори народних депутатів на пропорційній основі за концепцією, викладеною в заключних положеннях проекту закону про зміни до Конституції (№4105).

Введення в дію закону про вибори народних депутатів передбачено з 2006 року.

В угоді депутати зобов'язуються прийняти закон про вибори в органи місцевого самоврядування, гармонізуючи систему виборів у ці органи з виборчою системою, установленою законом про вибори народних депутатів, внести зміни в закон про вибори президента України, у тому числі з метою узгодження тривалості парламентської і президентської виборчих кампаній.

Депутати зобов'язуються ухвалити постанову Верховної Ради про вибори президента України в жовтні 2004 року, постанову про порядок розгляду парламентом законопроекту про внесення змін до Конституції України після одержання відповідного висновку Конституційного суду.

В угоді також відзначається, що до завершення п'ятої сесії Верховної Ради депутати зобов'язуються прийняти закони про президента України, про Кабінет міністрів, внести зміни в закон про Центральну виборчу комісію, прийняти закон про формування державного реєстру виборців України, закон про всеукраїнський референдум.

В угоді відзначається, що розгляд питань, які стосуються політичної реформи, будуть проводитися відповідно до регламенту Верховної Ради України. У документі закріплюється норма про те, що всі конфліктні ситуації, які виникають між представленими в парламенті політичними силами, будуть вирішуватися винятково шляхом переговорів, без блокування роботи Верховної Ради.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування