Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Національний метод латання дірок, або чому Порошенку довелося підтримати тіньову касу АП

П'ятниця, 6 лютого 2004, 12:36
Через два з половиною місяці Верховна Рада таки виконала свій "подружній обов'язок" перед Кабміном. Парламент ухвалив закон із складною назвою – про внесення змін у ряд законів по оподаткуванню у зв'язку з прийняттям держбюджету-2004.

Цей легендарний законопроект має реєстраційний номер 4000-1. Завтовшки він у кілька разів більший самого бюджету-2004. Проект 4000-1 мав хоч частково виправити той жах, що був записаний в ухваленому похапцем і з порушенням процедури бюджеті на поточний рік.

Нагадаємо, попередній розгляд законопроекту №4000-1 тривав минулої осені два календарні дні, враховуючи саботування бюджету тоді ще опозиційною четвіркою. Закінчилося все тим, що 27 листопада кабмінівського доповідача пана Азарова "послали" депутати, а 28 – вже не витримали нерви у спікера Литвина, який попросив віце-прем'єра "піти зайнятися своїми справами".

У четвер, 5 лютого, розгляд проекту у другому читанні виявився більш "толерантним і ефективним".

Незважаючи на те, що цим законопроектом передбачається обкладати ПДВ операції з продажу ліків, виробів медичного призначення, операції з продажу й доставки періодичних видань, друкованих ЗМІ та книг, за законопроект проголосували навіть ті, хто виступав категорично проти його підґрунтя й попередника, благополучно заваленого в день прийняття бюджету.

Зокрема, тепер за податковий законопроект одноголосно проголосували Соцпартія та СДПУ(О), чиїми базовими програмними засадами є захист соціальних інтересів населення, а також "Регіони", "аграрії", НДП, "Народний вибір" та "Народовладдя", майже всі "трудовики" і позафракційні.

В опозиції проекту залишилися комуністи, які не брали участі в голосуванні, та більшість бютівців разом з Тимошенко.

За проект також проголосували 34 нашоукраїнці, включаючи Порошенка і Пинзеника, які були категорично проти проекту-прототипу, а також Віктор Ющенко, який 3 лютого примудрився проголосувати в залі, перебуваючи в цей день у Брюсселі.

Свій вчинок зараз опозиція пояснила тим, що проект 4000-1 виправив антинародний бюджет на поточний рік. До і після прийняття закону про нього говорили як про "виключно позитивний". Тепер, за словами соціаліста Ніколаєнка, вдалося уникнути багатьох недолугостей, які були закладені в бюджеті цього року.

Першою, по порядку згадування в проекті, подоланою недолугістю слід вважати підпункт 5.1.2 у новій редакції.

Відтепер звільнені від оподаткування 20-відсотковим ПДВ друковані ЗМІ (включаючи передплату та доставку) та книжки, видані державною мовою. Не оподатковується також продаж учнівських зошитів, підручників та навчальних посібників вітчизняного виробництва.

Як зазначають експерти Лабораторії законодавчих ініціатив, збереження зазначеної пільги з ПДВ у пропонованій редакції матиме наслідком зменшення надходжень до Державного бюджету на 280 млн. грн. порівняно з варіантом, коли дія пільги зупинялася повністю.

З іншого боку, полегшено зітхнули українські газетярі та книговидавці. Останні за день до голосування про повернення пільг провели пікетування Кабінету міністрів. Письменники смажили шашлики на багатті прямо на тротуарі по вулиці Грушевського. У вогонь підкидалися книжки. Тепер виходить, що літератори свого домоглися – ПДВ відмінено.

Можна зрозуміти, чому в четвер не голосував трудовик Деркач-маленький, якому належить купа російськомовних видань. Не перепаде добра й опозиційним "Вечерним вестям", які теж виходять російською.

Хоча, наприклад, реального власника "Фактов" Віктора Пінчука така перспектива мало злякала, і він проголосував за проект. Правда, може, причина його голосування в зовсім іншому – можливості вільного розвитку великого товаровиробника, що теж передбачає закон.

Клонування людини – з ПДВ

Другою, найбільш скандальною, недолугістю бюджету було введення ПДВ на ліки. В результаті чого з 1 січня стали оподатковуватися дорогі серцю Януковича "памперси", які потрапили до списку зайвих розкошів – замість, скажімо, презервативів.

Автори нового проекту намагалися бути більш обачними. За новим законом не оподатковуються поставки лікарських засобів та виробів медичного призначення, допущених до застосування в Україні за переліком, що визначається Кабінетом міністрів України.

Також немає ПДВ на послуги з охорони здоров'я за переліком, також встановленим Кабміном. І тут знову не обійшлося без анекдоту. Відтепер 20% ПДВ в Україні буде братися з операцій... із клонування людини.

Але, як відомо, до цього моменту в світі були лише кілька випадків клонування: непереконливі заяви про клонованих немовлят та історія із начебто двійником Кучми, який приїхав з Баден-Бадену.

Так само ПДВ буде нараховуватися і на косметичне лікування чи косметичну хірургію (включаючи косметичне протезування, не пов'язане з медичними показаннями); водолікування та геліотерапію, що не пов'язані з лікуванням хронічних захворювань. Буде ПДВ і на лікування та протезування зубів із використанням дорогоцінних металів, гальванопластики та порцеляни.

Так що, напевно, наступного року декому знову доведеться їхати поправляти здоров'я подалі від батьківщини.

Окрім згаданих операцій, ПДВ обкладається лікування венеричних захворювань. Винятком є лікування СНІДу (між іншим, сфера благодійності Олени Франчук) та венеричних захворювань, причиною яких стало нестатеве зараження або зґвалтування.

ПДВ буде на лікування тютюнової чи алкогольної залежності, операції з переміни статі та проведення абортів. Однак тут є винятки. Без ПДВ будуть аборти, які проводяться за медичними показаннями або якщо вагітність стала наслідком зґвалтування.

А от їздити на курорти, в межах України, ще можна задешево. Незважаючи на те, що значно звужено "коло операцій з поставки туристичних послуг, які звільняються від оподаткування", надання послуг із санаторно-курортного лікування також не оподатковується. Через останнє бюджет "схудне" на 5 млн. грн., зазначають експерти Лабораторії законодавчих ініціатив.

Симоненко не підтримав Ващук

Третя недолугість бюджету – ПДВ на сільгосппродукцію, усно скасоване есдеківським "мікрофоном" Шуфричем ще у день прийняття бюджету – нарешті в четвер скасована легітимно.

Так що серце Катерини Ващук може трохи заспокоїтися (ну, десь так до липня – коли стануть відомі перші результати врожаю-2004). Закон передбачає спеціальний режим оподаткування діяльності у сфері сільського та лісового господарства, а також рибальства.

Цікаво, що такий значущий для всіх селян загалом і Ващук зокрема пункт не підтримала КПУ. Хоча їх лідер Симоненко перебуває у родинних відносинах з головною парламентською аграрницею. І це правильно – ідеологічні переконання взагалі відсторонитися від "антинародного" бюджету переважають над відносинами у позаробочий час.

Четвертою проблемою прийняття бюджету було введення ПДВ на операції з житлом. Що призвело до подорожчання квартир ще за місяць до набуття бюджетом чинності.

Відтепер, після ухвалення проекту 4000-1, передбачається "безоплатна приватизація житлового фонду", включаючи місця загального користування у багатоквартирних будинках, присадибних ділянок та земельних паїв відповідно до законодавства.

Також не обкладатимуться ПДВ "поставки житла", крім їх першої "поставки". Першою поставкою житла вважається перша передача готового новозбудованого житла у власність покупця або перший продаж після капремонту.

Хоча невідомо, чи дозволить нова поправка зняти однокімнатну квартиру в Києві не за 200 доларів – а, скажімо, як ще два місяці тому, за 100.

Отримають свої пільги від закону й окремі регіони. Так, на період функціонування спеціальних економічних зон "Азов" і "Донецьк" та дії спеціального режиму інвестиційної діяльності на територіях пріоритетного розвитку в Донецькій області податок на додану вартість сплачується з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про спеціальні економічні зони та спеціальний режим інвестиційної діяльності в Донецькій області".

Можливо, саме тому так злагоджено голосували "донецькі" у четвер? Такі ж преференції діятимуть у Житомирській, Чернівецькій, Луганській, Харківській областях.

Разом із тим, запропоновано звільнити від оподаткування податком на прибуток Національно-виробниче аграрне об’єднання "Масандра", за умови реінвестування прибутку у розвиток власного виробництва.

От, правда, іншим випускникам та переробникам виноградного та етилового спирту поталанило менше. Їх оподаткують по повній. Так само, як і виробників пального.

Зокрема, законом збільшуються ставки акцизу з 30 євро за 1 тис. кг до 14%, але не менш 50 євро за 1 тис. кг на бензини та моторні суміші, що містять менш 5% високооктанових кисневмісних добавок; з 60 євро за 1 тис. кг до 18%, але не менш 66 євро за 1 тис. кг на бензини марок А-72, А-76, А-80, А-90, А-91, А-92, А-93, А-95, А-96, А-98.

Законом також збільшуються ставки акцизного збору до 16 грн. за кг на високооктанові кисневмісні домішки до бензинів.

Невідомо, як це відіб'ється на самих виробниках чи продавцях нафтопродуктів. А от на кишені споживачів – стовідсотково. Зрозуміло, що ціна ковбаси в тому числі складається із ціни на її перевезення. А на це буде витрачатися пальне з підвищеною ціною. Так що, попри всю прогресивність закону, простим смертним особливо радіти нічого.

І за, і проти

Самі ж депутати, здається, ще остаточно не визначилися, як поставитися до законопроекту. Так, наприклад, голова бюджетного комітету Петро Порошенко у ефірі програми "Час" назвав прийняття закону "латанням дірок, які пов'язані з наслідками прийняття бюджету".

Він підкреслив: аналіз виконання бюджету за 2003 рік показав, що загальна сума внутрішнього ПДВ, яка надійшла до бюджету, складає всього три мільярди гривень. Тоді як із держбюджету було виплачено лише за грудень більше двох мільярдів гривень як компенсація ПДВ.

"Більше половини з цієї суми – це гроші, які ніколи в бюджет не надходили і, фактично, працюють у тіньовому кримінальному оберті, до яких причетні корупційні чиновники Державної податкової адміністрації та адміністрації президента", – сказав Порошенко.

"І саме тому, щоб цей податок, який стримує розвиток економіки України, який вимиває бюджетні кошти у тіньовий обіг, який сприяє корупції в країні, і за рахунок якого підвищені ціни, я переконаний у тому, що скасування цього закону дуже позитивно спрацює на економіку України", – наголосив Порошенко і запропонував скасувати ПДВ.

Правда, виникає питання, навіщо ж тоді Петро Олексійович підтримав закон за 3 години до цього? Щоб не було ще гірше.



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування