Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

КУЧМА НАКЛАВ ВЕТО НА ЗАКОН 4000-1 І РОЗКРИТИКУВАВ РОБОТУ АЗАРОВА

Понеділок, 1 березня 2004, 15:42
Президент Леонід Кучма наклав вето на закон 4000–1, який був ухвалений Верховною Радою 5 лютого для виправлення помилок бюджету 2004 року.

Про це повідомляє прес-служба президента України.

"Підстав більш ніж достатньо. Положення закону суперечать чотирьом статтям Конституції України та базовим законам, що регулюють відносини у відповідній сфері", – сказав Кучма в понеділок на нараді з питань податку на додану вартість.

Кучма зауважив, що пропонує з принципових питань, які є в цьому законі і заслуговують на підтримку, внести окремі законопроекти.

"Треба прискорити роботу над удосконаленням правової бази та адміністрування ПДВ. Але на системній основі, з аналізом та обґрунтуванням", – наголосив Леонід Кучма.

Під час наради він жорстко розкритикував закон 4000-1 і його авторів. "Дилетанство, чехарда зі змінами до закону [про податок на додану вартість] триває. Маю на увазі законопроект 4000-1", – сказав Кучма.

"Цей закон [4000-1] – класичний приклад правового невігластва в податковому законодавстві. Ним пропонується зміни до 33 законів, у тому числі практично всіх податкових", – заявив Кучма.

"Не встигли скасувати низку податкових пільг – їх найбільше по ПДВ – а вже через 2 місяці знову їх відновлюємо. Як назвати ініціаторів такої "творчості"?" – сказав Кучма.

Як відомо, законопроект 4000-1 був внесений депутатом з фракції "Регіони України" Григорієм Бондаренко. За переконанням спостерігачів, він став тільки формальним автором законопроекту, а реально ухвалення цього документу вимагав перший віце-прем'єр Микола Азаров.

"Інвестори та підприємці давно нарікають, що норми податкового законодавства змінюються щорічно з прийняттям кожного бюджету. Виходить, тепер вирішили щомісячно міняти – та ще й по всіх законах?" – обурився Кучма.

"Планування ПДВ йде від досягнутого, зі збільшенням на зростання експорту та цін. Цим просто ніхто серйозно в Уряді не займається. Але ж у економічному блоці уряду працюють тисячі фахівців!" – ще раз обурено сказав глава держави.

Він повідомив, в експертизі закону 4000-1 взяло участь 7 відомств. "Більшість висловили застереження і пропозиції щодо вето. Тільки Мінфін тисне на підписання, і уряд його підтримує. Думка інших міністерств не враховується", – сказав глава держави.

"Доходить до смішного: двоє відомств – Мінфін і ДПА – з одних і тих самих питань подають кардинально різні цифри й оцінки: одні на чорне кажуть біле, а другі на біле – чорне", – додав глава держави.

Кучма також розкритикував місце ПДВ у наповненні казни: "Частка ПДВ у ВВП за останні 5–7 років зменшилася з 8,3 до 4,9 %. Тим часом частка податку з доходів населення навпаки – зросла з 2,9 % до 5,3 %. Куди ж дивиться економічний блок уряду?" – сказав президент.

Він сказав, що "у 1997 році був прийнятий далеко не кращий закон про ПДВ". "За цей час у нього було внесено понад 150 змін, які ще більше погіршили його правове поле".

Читайте також:

Національний метод латання дірок, або чому Порошенку довелося підтримати тіньову касу АП



"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування