Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Деркач вважає, що не можна порівнювати Кравченка і Мельниченка

Понеділок, 1 березня 2004, 18:21
Колишній глава Служби безпеки України Леонід Деркач вважає, що не можна порівнювати генерал-майора СБУ Валерія Кравченка й екс-майора госохорони Миколу Мельниченка.

"Необхідне розуміння, що таке військова людина, працівник спецслужби. Це той, хто дає присягу на вірність Батьківщині, але й одночасно повинен підкорятися наказам керівників, тобто наказ виконується, а не обговорюється, але підлягає оскарженню у встановленому законом порядку", – сказав він в інтерв'ю.

"Перш ніж винести судження і сформулювати думку з конкретного питання, потрібно вивчити ситуацію і документи, а тільки потім говорити. У даний момент я не знаю, чи володіє генерал Кравченко документами, що мають юридичну чинність, чи міг він мати ці документи відповідно до посадових інструкцій, чим були викликані його дії", – відзначив Деркач.

"Якщо буде прийняте рішення Верховної Ради про те, що я повинен працювати в комісії (пропонована до створення в парламенті слідча комісія зі справи Кравченка ), то в цьому випадку вважаю, що буду зобов'язаний дати професійні висновки і коментарі з даного питання".

"Що ж стосується "декадебізации", – додав Деркач, – то, насамперед, спецслужба – це інструмент у руках політичної системи держави, його політичного керівництва. Працюють у спецслужбах люди, що повинні вирішувати поставлені задачі. Будучи керівником СБУ, при призначенні на посаду, у першу чергу, я оцінював професіоналізм, а потім уже розглядав, що за людина має ці якості".

Людський фактор у цій історії необхідно враховувати, підкреслив Деркач, відзначивши, що генерал-майора Кравченка і Мельниченка він би не порівнював.

"Сказати, чи правильно сьогодні визначили мету, задачі і напрямки роботи СБУ, можна буде лише з часом, оцінюючи результати роботи для суспільства", – відзначив він.

Генерал СБУ Кравченко в лютому виступив на радіо "Німецька хвиля" і заявив, що має у своєму розпорядженні матеріали про політичне стеження за опозицією, санкціоноване владою.

Мельниченко в квітні 2001 року одержав політичний притулок у США.

Деркач до лютого 2001 року очолював СБУ. Він був призначений на цю посаду в квітні 1998 року.

Деркач обраний у Верховну Раду навесні 2002 року у виборчому окрузі номер 36 (Дніпропетровська область). Член парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Входить у фракцію партій промисловців і підприємців і "Трудова Україна".


Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування