Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Опозиція не хоче ухвалювати закон про опозицію

Середа, 17 березня 2004, 23:00
Лідер фракції КПУ Петро Симоненко виступає категорично проти прийняття закону про опозицію.

Так в інтерв'ю УНІАН він прокоментував пропозицію президента України в посланні до Верховної Ради про необхідність прийняття даного закону.

Симоненко зазначив, що мова може йти хіба що про опозицію в суспільстві. За його словами, у такому випадку йшлося б про захист політичних сил, які виступають "проти свавілля влади, проти беззаконня".

Він зазначив, що КПУ як "опозиційна сила багато років відчуває на собі різного роду утиски". Водночас він назвав неприйнятним прийняття закону про опозицію у парламенті.

"Коли йдеться про опозицію у Верховній Раді, то це більше схоже на закон про резервацію", - підкреслив Симоненко. Він зазначив, що в такому випадку громадяни, які проголосували за опозиційні сили, будуть позбавлені можливості, щоб опозиційні депутати повноцінно могли представляти їх інтереси в законодавчому органі.

Також негативно поставився до пропозиції президента Леоніда Кучми про ухвалення закону про опозицію Лідер Соціалістичної партії України Олександр Мороз.

Про це він заявив в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" в четвер у Києві.

"Сьогодні я не бачу необхідності приймати закон про опозицію, тим більше, що голосування цього закону будуть проводити ті, хто є сьогодні провладними структурами", – підкреслив Мороз.

У той же час він відзначив, що всі проекти про опозицію, що "у свій час розглядалися", переводили "цю проблему в чисто політичну площину, що не має відношення до врегулювання відносин між владою й опозицією", – сказав Мороз.

На його думку, необхідно розмежовувати поняття опозиції в парламенті і поняття опозиції в суспільстві. "Якщо опозиція в парламенті, то права опозиції можна захистити і нормувати через регламент, і необхідно щось виносити як предмет закону. Що стосується опозиції в цілому в суспільстві, то вона є, або ж її нема, і її регулювати якимсь чином не приходиться", – підкреслив лідер соціалістів.

За словами Мороза, перед тим, як розглядати опозицію в "форматі закону", необхідно більш глибоко вивчити це питання.

Як вважає народний депутат України Олександр Турчинов (фракція БЮТ), пропозиція президента про ухвалення закону про опозицію спрямована проти політичних опонентів.

"Кучма як не писав, так і не читав те, що він підписав. Усе це розраховано тільки на чергову мас-медійну акцію: показати, що Кучма цікавиться опозицією, що Кучма турбується про те, щоб опозиція мала якісь права, хоча зрозуміло, що під це не буде підведено жодної законодавчої бази", – підкреслив Турчинов.

"Я упевнений у тому, що всі ці пропозиції є димовою завісою для того, щоб проводити антидемократичні, злочинні дії проти політичних опонентів, і для того щоб провести безпрецедентну фальсифікацію майбутніх результатів виборів", – сказав він.

Як повідомлялося, у посланні президента до парламенту говориться про необхідність ухвалення закону про опозицію.

Читайте також:

У рік виборів Кучма затурбувався про закон про опозицію


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування