Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

США повинні врятувати Україну й Грузію від сповзання в обійми Росії

Понеділок, 29 березня 2004, 17:49
США і їхнім партнерам варто допомогти з інтеграцією в Європу Україні й Грузії, щоб ці країни не виявилися з'єднаними в нерозривний блок країн з авторитарними урядами після того, як їхні сусіди приєднаються до НАТО і ЄС.

Таку думку висловив директор Інституту вивчення Європи, Росії і Євразії при Університеті Джорджа Вашингтона, член Ради з міжнародних відносин Джеймс Голдгейер у статті в "The Washington Post".

За його словами, у Європі зі вступом 7 нових країн у НАТО може виникнути новий "розподільчий рубіж", за межею якого залишиться багато країн СРСР, у тому числі Україна, що може "обернутися нещастям".

Він підкреслив, що в 1990-і роки країни Центральної й Східної Європи зуміли створити інститути і проводити політику, що дозволила їм вступити в ЄС і/або в НАТО.

"Однак бачення Європи цілісної й вільної забуксувало на кордоні колишнього Радянського Союзу. Росія при президентові Володимирі Путіні стає усе більш авторитарною, а уряд України не зумів здійснити серйозні політичні й економічні реформи", – відзначив Голдгейєр.

За його словами, бачення єдиної Європи залишається нездійсненим.

"Географічний простір від Північно-Східної Європи і далі до Середньої Азії буде зайнятий, у кращому випадку, країнами, що є квазідемократичними і частково орієнтованими на ринкові відносини", – відзначає експерт .

"Він може легко перетворитися в нерозривний блок країн з авторитарними урядами, на території яких розташовані ядерні матеріали і живуть вчені, що володіють ноу-хау для його поширення, а також торговці "живим товаром" і угруповання, пов'язані з "Аль-Каїдою", – попереджає Голдгейер.

За його словами, одним з центральних елементів стратегії США в 1990-і роки була підтримка становлення демократії і ринкової економіки в Росії для того, щоб полегшити її інтеграцію в західні інститути.

"Однак, хоча Росія при Путині прагне до добрих відносин зі США і Європою, вона не виявляє бажання вступати в інститути, де командують західні країни", – відзначає Голдгейер.

На його думку, США і їхнім партнерам варто знову загострити увагу на інтеграції в Європу інших колишніх держав Радянського Союзу, особливо України й Грузії.

"Обидві ці країни намагаються збалансувати свою політику з таким розрахунком, щоб їхня зацікавленість у членстві в НАТО (і, можливо, згодом також у ЄС) не провокувала Росію (яка продовжує розглядати ці країни як сферу свого впливу)", – пише Голдгейер.

Він відзначив, що в 1990-і роки Сполучені Штати усе більше розчаровувалися в обох вищезгаданих країнах.

"Здавалося, що західна допомога витрачається марно, і тому терпіння виснажилося. Але зараз не час відмовлятися від цих країн. Не тільки недавня революція в Грузії, але намічені на нинішню осінь президентські вибори в Україні несуть із собою надію на нову реформу керівництва", – вважає Голдгейер.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування