Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Янукович – добрий, і пробачив саботерам "Одеса-Броди"

Субота, 6 березня 2004, 16:14
Американська компанія Energy Solutions, яка робила обґрунтування доцільності різних напрямів використання "Одеса-Броди", збирається подавати в суд на держпідприємство "Укртранснафта".

Про це сказав у інтерв'ю "Дзеркалу тижня" екс-міністр палива та енергетики Сергій Єрмілов. Він пояснив, що з Energy Solutions "досі не розрахувалися" за роботи по проекту "Одеса-Броди".

"А це може призвести до чергових ускладнень, і для реалізації проекту позитиву не додасть", – пояснив Єрмілов.

Він також сказав, що прем'єр-міністр Віктор Янукович не задовольнив його подання про звільнення керівника "Укртранснафти" Станіслава Василенка за саботаж доручень уряду стосовно "Одеса-Броди".

"Прем’єр у нас – людина добра, і він дав ще один шанс Бойку [керівник "Нафтогазу України"] і Василенку виконати дані їм доручення", – пояснив Єрмілов.

"Частково вони їх уже виконали. Виплачено гроші компанії PriceWaterhousCoopers за черговий етап роботи", – сказав Єрмілов.

Говорячи, через які порушення він вимагав звільнення керівництва "Укртранснафти", Єрмілов сказав, що "близько року тому податкова адміністрація мала повернути ПДВ "Нафтогазу України", а та на повернуті кошти мусила закупити технологічну нафту для нафтопроводу "Одеса-Броди".

"За звітом податкової адміністрації, гроші повернуто й... успішно розбазарено, – сказав Єрмілов. – Жодної тонни нафти не закуплено".

"Додам, що лише за рахунок повернення ПДВ і боргу НАК "Нафтогаз України" перед "Укртранснафтою" можна було закупити 75% необхідної технологічної нафти для Одеса-Броди. Решта, 18-20 млн. дол. США – не питання для запуску проекту навіть у березні. Але, на жаль, усе потрібно починати спочатку", – пояснив екс-міністр.

"Є ще маса інших прикладів", – додав Єрмілов.

Він навів експеримент із послідовного перекачування 20 тис. тонн української малосірчаної нафти діючою системою "Магістральних нафтопроводів "Дружба" у Європу.

Основна мета експерименту – виробити оптимальний регламент прокачування нафти якості, відмінної від російської urals, і визначити стандартні технології поставок легкої каспійської нафти в Європу через територію України.

"Експеримент мала здійснити українсько-казахська нафтотранспортна компанія "Транс-Юг". Її спеціально було засновано, у тому числі і "Укртранснафтою", для розвитку проекту "Одеса-Броди". А в його реалізації ми вже підійшли до етапу, коли необхідно формалізувати всі дії. Тобто конкретний керівник конкретного підприємства мусив підписати конкретні контракти, зробити конкретні дії. А він цього не робить.

Натомість – маса нарад, зволікання з підготуванням потрібних документів. Це саботаж. Така поведінка керівництва "Укртранснафти" негативно позначається на ставленні казахської сторони до проекту "Одеса-Броди", що може призвести до відсутності необхідного ресурсу нафтової сировини. Здивовані також і наші європейські партнери", – сказав Єрмілов.

Він також сказав, що не відповідає національним інтересам України й угода між російською "Транснефтью" і "Укртранснафтою", згідно з якою остання передала свої операторські функції російському монополісту.

"Причому "Транснефть" у даному разі виступає оператором (посередником) для власників російської нафти на українській території, а наша "Укртранснафта" надає послуги цьому посереднику. Погодьтеся, не найпочесніша роль для української національної нафтотранспортної компанії-монополіста", – додав екс-міністр.

"А тепер Бойко і Василенко, чиїми руками це все і зроблено, сидять у Москві й умовляють "Транснафту" дозволити провести експеримент [прокачки з Одеси до Бродів і далі по системі "Дружба"]. Як мінімум – умови цього договору повинні бути суттєво переглянуті, як максимум – не повинно бути в національних компаніях керівників, котрі принижують своїми діями і себе, і країну", – сказав Єрмілов.

Читайте також:

ЄРМІЛОВ ПРОСИТЬ ЯНУКОВИЧА ЗВІЛЬНИТИ КЕРІВНИКІВ "УКРТРАНСНАФТИ" ЗА САБОТАЖ "ОДЕСА-БРОДИ"

Єрмілова звільнено. На його місце йде Бойко?

Кучмі підсовували погані статті про Єрмілова

ЄРМІЛОВА ЗНЯЛИ ЧЕРЕЗ БІЗНЕС-ІНТЕРЕСИ КЛЮЄВА, А НЕ "ОДЕСА-БРОДИ"



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування