Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма підписав закон, який є кроком до концесії "Одеса-Броди"

Вівторок, 9 березня 2004, 12:04
4 березня президент Кучма підписав Закон "Про внесення змін до деяких законів України з метою стимулювання концесійної діяльності".

Відповідно до закону, після закінчення строку дії договору концесії концесіонер одержує право приватизувати об’єкт, що надавався у концесію, шляхом його викупу.

Умовою такого права у колишнього концесіонера буде створення цього майна або його поліпшення вартістю не менш як 25% вартості майна на момент приватизації (що, враховуючи тривалий термін концесійного договору, є цілком реальним).

При цьому закон не зазначає, впродовж якого терміну колишній концесіонер матиме право на викуп.

Іншим важливим нововведенням є істотне спрощення процедури проведення концесійного конкурсу. Так, строк розгляду заявок претендентів скорочено з 90 до 45 днів з останнього дня подання заявки. Та й сам термін подання заявок на конкурс скорочено вдвічі – до 60 днів із дня оголошення конкурсу. За скорочення термінів концесії раніше виступали представники російської нафтової компанії ТНК у контексті концесії нафтопроводу "Одеса-Броди".

Із закону "Про концесії" також вилучено норму, за якою відомості, надані претендентами в заявці на участь у конкурсі, мають бути опубліковані в офіційних виданнях (крім відомостей, які зазначені претендентом як конфіденційні і не можуть бути розголошені організаторами конкурсу), що навряд чи сприятиме прозорості процесу передачі в концесію державної власності.

Відповідний законопроект №2277, внесений Кабінетом міністрів ще в жовтні 2002 року, був схвалений парламентом 3 лютого 2004 р., незважаючи на наявність зауважень експертного та юридичного управлінь Апарату Верховної Ради (останнє пропонувало прийняти проект у другому читанні та перенести окремі положення на третє).

Прийняття закону є важливим у контексті можливої концесії стратегічного об’єкта – нафтопроводу "Одеса-Броди".


Інформація Лабораторії законодавчих ініціатив

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування