Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Литвин радить журналістам згадати, як раніше вони боролися з політичною цензурою

Середа, 14 квітня 2004, 15:29
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин вважає, що для кожної держави, у тому числі і для України, питання про засоби масової інформації – "питання, насамперед, політичне".

Таку думку Литвин висловив, виступаючи у середу на конференції за участю представників регіональних засобів масової інформації "Відкритість парламенту України: регіональний вимір", повідомляє інформуправління Верховної Ради.

"У цьому контексті цілком природне прагнення громадськості відділити ЗМІ від влади, або ж, бодай законодавчо, створити альтернативні до влади незалежні засоби інформації", – сказав він.

Звертаючись до журналістів, Литвин зазначив: "З одного боку, ви – опора держави, певною мірою і системи влади. а з іншого – прямий і ефективний інструмент суспільного контролю за діяльністю цієї влади".

"Тому годі дивуватися, що у характері творчості журналіста політичний відтінок стає все більше домінуючим, а питання об’єктивності інформації, моральності – суспільно значущою категорією", – сказав він.

Литвин переконаний, що "обстоюючи загальнолюдські цінності – добро, істину, справедливість, журналіст тим самим має реалізувати свої погляди, які передбачають чесну, відкриту позицію, тверде і послідовне втілення прийнятої системи суспільних принципів".

Спікер детально зупинився на висвітленні засобами масової інформації діяльності парламенту, зазначивши, що подекуди коментарі щодо законодавчої проблематики не є фаховими.

Литвин закликав журналістів до взаємної довіри і співпраці, без чого, за його словами, "не може бути конструктивізму".

"Впродовж минулих років політичній цензурі ви і ваші колеги намагались протиставляти творчу майстерність, журналістську принциповість, громадянську непохитність. Нині, напевне, час знову повернутись до цих професійних чеснот", – сказав керівник українського парламенту.

"Вам і тільки вам належить утверджувати кодекс журналістської честі, журналістську етику, моральність і порядність. Лише це посилить в суспільстві позиції засобів масової інформації, значимість для держави журналістської творчості загалом", – заявив Литвин, звертаючись до журналістів.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування