Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Наша Україна" просить захисту у Литвина, Васильєва, Януковича, Лавриновича і Ківалова

П'ятниця, 2 квітня 2004, 13:06
Народний депутат України, голова тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з виборів міського голови Мукачевого Юрій Оробець закликає голову ВР України Володимира Литвина, генерального прокурора України Геннадія Васильєва, прем'єр-міністра України Віктора Януковича, міністра юстиції України Олександра Лавриновича і голову ЦВК Сергія Ківалова втрутитись у ситуацію, що склалася навколо виборів міського голови Мукачевого.

Про це йдеться у відкритому листі Оробця до вищеназваних посадовців, переданому прес-службою "Нашої України", повідомляє УНІАН.

У листі Оробець зазначає, що під час повторних виборів Мукачівського міського голови, призначених на 18 квітня 2004 року, виконавчою та судовою владою Закарпаття повністю ігнорується чинне законодавство України про вибори, зокрема Закон України „Про вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів".

Так, всупереч п. З ст. 49 вказаного закону, міська рада Мукачевого утворила нову міську територіальну виборчу комісію та всі дільничні виборчі комісії для проведення повторних виборів міського голови, 27 лютого цього року Ужгородський міський суд відмінив дані рішення міськради, а 26 березня обласний Апеляційний суд підтвердив дане рішення суду.

Незважаючи на все це, говорить Оробець, 31 березня 2004 року "за надуманими нововиявленими обставинами щойно створений Ужгородський міськрайонний суд безпідставно відміняє дане рішення Ужгородського міського суду. Таким чином, виборами і далі займаються незаконно утворені виборчі комісії".

Як стверджує голова парламентської комісії, міська територіальна виборча комісія проводить свою роботу в закритому режимі, не допускаючи на засідання не тільки представників ЗМІ, але й кандидатів та їх представників, чим грубо порушує п. 7 ст. 36 та п. 10 ст. 21 Закону України "Про вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів".

Як приклад, Оробець наводить випадок, коли на засідання ТВК, яке відбувалося 23 березня цього року, не були допущені кандидати на посаду міського голови Ганна Іваницька, Віктор Шевченко, Василь Бурнадз та уповноважений представник Василя Петьовки Іван Фогель. На неодноразові звернення журналіста ТРК "М-студіо" та газети "Старий Замок" щодо висвітлення діяльності територіальної виборчої комісії голова тервиборчкому Юрій Переста відповів категоричною відмовою, зазначає народний депутат.

Оробець нагадує, що 8 березня 2004 року міська територіальна виборча комісія, всупереч чинному законодавству, відмовила в реєстрації кандидатами на посаду міського голови Мукачевого Золтану Лендєлу, Віктору Балозі та Василю Петьовці, не вказавши при цьому мотивів відмови. Тільки після рішення Мукачівського міського суду від 13 березня 2004 року з цього питання Лендел та Балога 23 березня 2004 року стали кандидатами, а рішення того ж таки суду щодо незаконної відмови в реєстрації Петьовки так і не виконано ТВК.

Також 13 березня 2004 року Мукачівський міський суд відмінив постанову територіальної виборчої комісії про реєстрацію кандидатом на посаду міського голови Ернеста Нусера і заборонив Мукачівській ТВК реєструвати Нусера кандидатом на посаду міського голови на повторних виборах. Однак територіальна виборча комісія ігнорувала дане рішення суду і не інформувала громадськість міста про реальну ситуацію на виборах.

З0 березня 2004 року Мукачівський міськрайонний суд приймає рішення, в якому, не наводячи жодного факту порушення Балогою Закону України "Про вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів", визнає, що Балога подав неповні відомості в автобіографії, керуючись вимогами ст. 41 Закону України "Про вибори народних депутатів України". 31 березня 2004 року територіальна виборча комісія на підставі даного рішення суду, всупереч п. 4 ст. 31 Закону України "Про вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів", що надає право комісії знімати з реєстрації кандидата тільки у разі порушення ним одного закону − Закону України "Про вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів", приймає рішення зняти Балогу з реєстрації.

Більше того, зазначає Оробець, 30 березня 2004 року міськрайонний суд безпідставно і незаконно скасовує рішення Мукачівського міського суду щодо зняття з реєстрації провладного кандидата Нусера, хоча це рішення є остаточним і не підлягає оскарженню.

Оробець наголошує, що міська територіальна виборча комісія не виконує вимоги п. 1 ст. 15 Закону України "Про вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" і не здійснює контроль за дотриманням цього закону. Так, агітацією в ЗМІ за Нусера займаються посадові особи місцевого самоврядування та державні службовці, члени самої територіальної виборчої комісії − Гриб і Малець.

Скарги з цього приводу були направлені до ТВК, але адекватної реакції не було. І таких прикладів безліч, зазначає депутат.

"Незважаючи на те, що повторні вибори міського голови м. Мукачевого мають широкий резонанс не тільки в області, але й в Україні в цілому, місцеві органи прокуратури та органи юстиції самоусунулись, цинічно не виконують свою головну функцію щодо забезпечення законності на повторних виборах міського голови Мукачевого", − наголошує Оробець.

Таким чином, зазначає депутат, під час виборчої кампанії грубо порушується конституційне право громадян України обирати і бути обраними. Все це різко погіршує суспільно-політичну ситуацію в Мукачевому та краї та може призвести до соціального вибуху.

Оробець вважає, що "так звані повторні вибори міського голови Мукачевого є відпрацюванням брудних технологій Віктора Медведчука напередодні президентської виборчої кампанії".

Він просить особистого втручання у врегулювання цих проблем Литвина, Васильєва, Януковича, Лавриновича і Ківалова, "оскільки так звані вибори в місті Мукачевому грубо порушують громадянські права його жителів".

Також ситуація довкола виборів негативно впливає на міжнародний імідж України, яка, згідно з рішенням ПАРЄ, зобов'язалась провести чесні й демократичні вибори міського голови Мукачевого, підкреслює народний депутат України, голова слідчої комісії Верховної Ради України з виборів міського голови Мукачевого Оробець.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
11:12
фотоУ Стокгольмі відкрився другий фестиваль "Українська весна"
11:05
відео Зеленський в річницю аварії на ЧАЕС закликав світ тиснути на Росію, щоб звільнити ЗАЕС
11:05
Іспанія відправить в Україну ракети до Patriot замість самої системи ППО – ЗМІ
11:00
Розстріл поліцейських на Вінниччині: підозрюваним допомагали тікати двоє військових
10:58
фотоЗа хабарі робили довідки про інвалідність: ДБР викрило групу медиків на Львівщині
10:52
Сольський досі міністр і після виходу на волю зможе повернутися до роботи - адвокат
10:40
"Укрзалізниця" відновила регулярний рух поїздів на Харківщині
10:30
У Харкові двоє ремонтників коригували атаки РФ по позиціях мисливців за "Шахедами"
10:29
Виросли на війні: скільки PepsiCo, Phillip Morris та інші заробили в Росії у 2023
10:25
Anglo American відхилила пропозицію з поглинання від гірничодобувного гіганта BHP як значно недооцінену
Усі новини...