Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучмі "соромно" перед молоддю, тому що ЄС звів огорожу. З дірками

Четвер, 29 квітня 2004, 19:51
Президент України Леонід Кучма висловлює побоювання стосовно виникнення "стіни роз'єднання" між Україною і Європейським Союзом, який розширюється.

"Що б я сьогодні не казав, що Україна стала сусідом Європейського Союзу, все-таки з'являється стіна роз'єднання. Хоч вона і не берлінська стіна, але все ж огорожа з дірками", – сказав Кучма в ході дискусії на пленарному засіданні Європейського економічного саміту на тему "Європа поза кордонами ЄС" в четвер у Варшаві.

"Мені перед молоддю буде соромно, адже всі роки я переконував, що наше історичне місце в Європі", – додав президент.

"Це історична несправедливість – бути за межами європейської системи", – зазначив він.

Кучма підкреслив, що останнім часом в Україні відбуваються "колосальні зміни по демократизації країни".

"Звичайно, у нас поки що немає громадянського суспільства такого, як в розвинених європейських країнах, і немає ще середнього класу, який є базою цього суспільства. Однак ми йдемо до цього", – сказав він.

Президент зазначив, що українська економіка розвивається швидкими темпами. Зростання промислового виробництва за 4 останніх роки становило 7,4%, а за останні 3 місяці – 19%. За останні 3 місяці також на 11% зріс ВВП.

"Ми дійсно не ходимо з простягнутою рукою, ми просто заявляємо Європі, що є така держава Україна, однак ми реалісти, і що доля нам підготувала, ми готові з честю пройти і обов'язково пройдемо", – сказав Кучма.

Він подякував за публічну підтримку Польщею євроінтеграційних прагнень України, висловлену президентом Олександром Квасьневським в ході пленарного засідання.

Квасьневский тоді підкреслив, що Україна є важливою для європейського співтовариства. З його слів, те, що сталося в Україні за останні 12 років, – "це величезний прогрес і фантастичний успіх".

"Необхідно підтримувати Україну на її шляху в європейські структури і співпрацю з Європейським Союзом", – сказав польський президент. Він висловився за "розумне і прозоре" розширення ЄС, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Європейський Союз тим часом не обіцяє надати Україні статус країни з ринковою економікою. Такий результат переговорів української делегації з представниками ЄС у Дубліні. "Євросоюз – непростий партнер", – зазначив міністр закордонних справ Костянтин Грищенко.

Переговори в Дубліні відбулися за два дні до вступу більшості західних сусідів України до Євросоюзу. Нові умови співпраці були провідною темою переговорів, зазначає Бі-Бі-Сі.

Хоча Україна, на противагу Росії, ніколи не виступала противником розширення ЄС, вона не раз висловлювала застереження. Київ непокоять майбутні негативні наслідки розширення для України, передусім економічні.

Експерти називають суму в півтора мільярди доларів безпосередніх збитків. Київ чекає якщо не на компенсацію, то принаймні на підтримку.

На переговорах – три пакети питань: економіка, політика, безпека. По-перше, Україна прагне статусу країни з ринковою економікою, що полегшило б її економічні стосунки з західними партнерами.

Друге – це європейська політика безпеки та оборони. Європа хоче передбачуваного сусіда на східному кордоні, який і досі утримує одну з найбільших армій на континенті.

І по-третє – це внутрішньополітичні процеси в самій Україні. Євросоюз вчергове висловив стурбованість тим, як відбувалися вибори в закарпатському місті Мукачеве.

Читайте також:

Кучма порівняв Україну з бичком і звинуватив Тоні Блера в її ігноруванні

ЧАЛИЙ: УКРАЇНА ЗАЗНАЛА ФІАСКО, ІНТЕГРУЮЧИСЬ В ЄС ЗА МОДЕЛЛЮ ПОЛЬЩІ

Чалий: послання Кучми "Європейський вибір" і ЄЕП виключають одне одного

АЗАРОВ: УКРАЇНА СКОРИГУВАЛА КУРС ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
07:33
Ракетний удар: ворог атакував енергооб’єкти у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях
06:26
У південно-східних областях втретє за ніч була оголошена ракетна небезпека: у Херсоні пролунали вибухи
05:48
відеоВ Росії на Кубані безпілотники атакували два НПЗ, бітумний завод і військовий аеродром
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
доповненоПольща цієї ночі двічі піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяРосіяни запускали ракети: було оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповнено, фотоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова, постраждала пацієнтка
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
Усі новини...