Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Ітера" заявляє, що не давала хабарів Лазаренку

П'ятниця, 9 квітня 2004, 10:50
Російська енергетична компанія "Ітера" спростовує причетність до справи колишнього українського прем'єр-міністра Павла Лазаренка, якого судять в Америці за відмивання брудних грошей.

Про це повідомляє радіо "Свобода".

У середу компанія "Ітера" заявила про те, що не давала хабарів Лазаренкові і постачала газ в Україну лише на законних підставах.

Як повідомлялося раніше, про 25- мільйонний хабар Лазаренкові стало відомо під час засідання 1-го квітня. Один із членів ради директорів "Ітери" Теодорос Кавалєрос розповів про те, що переказав гроші на швейцарський рахунок компанії "Bainfield". А вже швейцарський банкір повідомив, що власниками фірми були Павло Лазаренко і Петро Кириченко.

У представництві "Ітери" визнали співпрацю з компанією "Bainfield", але наголошують, що мали такі контакти з десятками українських та іноземних фірм, не знаючи, хто їхні реальні власники. В середині 90-их років "Ітера" постачала в Україну туркменський газ і, згідно з умовами контракту, розрахунки здійснювалися здебільшого бартером.

Більшість угод тоді координувала компанія "Ітера-Україна," тепер інша юридична структура. Тим часом адвокати Лазаренка в Сан-Франциско відразу заявляли, що колишній український прем'єр був співвласником фірми "Ітера-Україна", а гроші, які йому переказували в Швейцарію, були не хабаром, а дивідендами.

Вся ця історія має широкий резонанс у російській пресі. Довести, що Лазаренко справді був співвласником, практично неможливо, заявило джерело наближене до "Ітери" російській газеті "Ведомості." Справа в тому, що група "Ітера" так і не розкрила структуру своїх акціонерів, що вже змінилася: "Ітера-Україна" вийшла з її складу у 2001-му році.

Як зауважує в середу "Независимая газета," викриття у справі Лазаренка можуть вилитися у цькування цілої когорти відомих московських політиків. І нових сенсацій варто очікувати, коли каліфорнійський суд дійде до контактів України з російським "Газпромом," прогнозує видання.

Читайте також:

Чи був Лазаренко співвласником "Ітери", довести неможливо

Адвокати Лазаренка будуть доводити його невинуватість за допомогою Пінчука

ЛАЗАРЕНКО РОЗКАЖЕ В СУДІ, ЯК ЙОГО ПЕРЕСЛІДУВАВ КУЧМА?


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування