Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Чалий: в України на довгий період немає шансів євроінтеграції

П'ятниця, 14 травня 2004, 16:44
Екс-перший заступник міністра закордонних справ з євроінтеграції Олександр Чалий не бачить перспективи членства України в ЄС.

Про це він заявив, виступаючи на конференції, присвяченій відносинам Європи і України в Києві.

"Розширення ЄС чітко зафіксувало неготовність Євросоюзу надати Україні перспективу членства в ЄС, навіть на довгострокову перспективу", – сказав він. Так само, на думку Чалого, і "політика сусідства", яку започатковує ЄС, абсолютно виключає перспективу членства для України.

Як зазначив Чалий, реалістичний аналіз показує, що "крім Копенгагенських критеріїв, існують інші фактори [які стоять на перешкоді інтеграції України до Євросоюзу]".

"Розширення ЄС [яке відбулося 1 травня] завершує період єврооптимізму у наших відносинах з ЄС і ставить питання пошуку нової моделі відносин", – зазначив Чалий.

На його думку, Україні слід шукати нову модель "у проведенні політики євроінтеграції, але без перспективи членства в ЄС", тобто так, як цю стратегію здійснюють Швейцарія і Норвегія. Це, вважає він, дасть можливість "будувати відносини на більш рівноправних засадах".

За його словами, за останні 10 років існували дві абсолютно різних стратегії євроінтеграції – одна з боку України, інша – з боку ЄС.

Зараз, сказав Чалий, Україні потрібно будувати відносини з ЄС "реалістично" і сконцентруватися на плані дій, отриманні статусу ринкової економіки, транскордонному співробітництві.

"На сьогодні розмову про перспективи членства в ЄС на певний період, можливо, досить значний, знято з порядку денного відносин з ЄС", – сказав він.

Перед своїм виступом на конференції Чалий зауважив, що буде висловлювати свою особисту думку, оскільки зараз він перебуває у відпустці.

У той час, коли Чалий виступав на конференції, ще не було оприлюднено інформацію про його звільнення з посади першого заступника міністра.

***

Виступаючи на цій же конференції, посол Німеччини Дітмар Штюдеман зазначив, що якщо Україна хоче "фундаментальних заяв" щодо своєї європерспективи, то "слід дивитися в європейський договір".

"І ви побачите, що двері не зачинено. Потрібно просто наблизитися до порогу", – додав він.

"Отже, маючи кінцевою ціллю вступ до ЄС, треба рухатися до неї крок за кроком, практичними діями", – пояснив він.

"Давайте будемо відверті, – сказав Штюдеманн. – Навіть партнерство між ЄС і Україною є надзвичайно складною справою, оскільки мають бути суміщені структури, інституції, психологічні підходи".

На думку Штюдемана, перспектива членства України в ЄС буде. "Якщо будете робити конкретні кроки, а не забагато говорити про це".

Він також сказав, що "було б добре, якщо б ми не бачили від вас таких двозначних сигналів, як ратифікація угоди про ЄЕП". Штюдеман пояснив, що проблема не в ратифікації, а в інтеграційному підході.

Штюдеман також згадав загальну складну ситуацію в Україні в контексті майбутніх виборів президента.

Коментуючи різкі слова президента Єврокомісії Романо Проді та єврокомісара Гюнтера Ферхойгена щодо відсутності європерспектив в України, Штюдеман сказав, що "ці слова є вербальним підсумком реальної ситуації".

"Що мене вражає – європейська сторона досить багато уваги приділяє вербальним сигналам", – сказав він.

Посол зазначив, що "готовий визнати, що ЄС недостатньо зробив по відношенню до України, але не все зроблено й для досягнення поставлених цілей всередині ЄС, а також і Україна має свої власні недоліки".

"Я особисто впевнений, що ви маєте потенціал стати членом ЄС", – завершив свій виступ Штюдеманн.


Читайте також:

КУЧМА ЗВІЛЬНИВ ЗАСТУПНИКА ГЛАВИ МЗС ЧАЛОГО

ЧАЛИЙ: УКРАЇНА ЗАЗНАЛА ФІАСКО, ІНТЕГРУЮЧИСЬ В ЄС ЗА МОДЕЛЛЮ ПОЛЬЩІ

Чалий: послання Кучми "Європейський вибір" і ЄЕП виключають одне одного

АЗАРОВ: УКРАЇНА СКОРИГУВАЛА КУРС ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ

Кучма порівняв Україну з бичком і звинуватив Тоні Блера у її ігноруванні


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування