Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

КУЧМА ПРОТИ, ЩО Б ДЕПУТАТИ ЗНОВУ ГОЛОСУВАЛИ ПРОЕКТ МЕДВЕДЧУКА-СИМОНЕНКА

Середа, 19 травня 2004, 00:00
Президент України Леонід Кучма проти ще одного голосування по законопроекту змін до Конституції № 4105, однак підкреслює необхідність зосередитися на одному з законопроектів по політреформі, які одержали позитивний висновок Конституційного суду.

Про це Кучма заявив, виступаючи з заключним словом на "круглому столі" "Політичний процес в Україні: ключові питання і протиріччя", який пройшов у середу в Києві в Національному інституті стратегічних досліджень за участю експертів інституту і провідних політологів країни.

"4105 я не бачу. Не потрібно повертатися до вчорашнього. Є два законопроекти, на яких необхідно зосередити увагу і парламенту вирішити, де головне, а де другорядне, внести ті зміни (до Конституції), які сьогодні у всіх на вустах", - підкреслив президент.

Разом з тим Кучма закликав не вносити зміни до законопроектів, які б вимагали додаткової оцінки Конституційного суду. "Але в жодному разі не вносити те, що потребує загальної процедури розгляду Конституційного суду", - підкреслив президент, зауваживши, що два інших законопроекти щодо конституційної реформи вже "отримали добро" КС.

"Сьогодні є ще один, як кажуть історичний шанс, до президентських виборів зробити це. Якщо цього не буде, то після виборів буде так: слово взяв, слово забрав", - сказав Кучма.

Президент закликав подивитися на майбутнє України з урахуванням необхідності конституційної реформи й у світлі виборів нового глави української держави.

"Якщо ми реформу не реалізуємо, не головне, хто стане новим президентом, а те, що він одержить. Президент одержить абсолютно неструктурований парламент. Це означає, що Україна зайде в тупик", - підкреслив він.

В зв'язку з цим він звернув увагу на те, що у парламенті "тисячі законодавчих актів, що істотно впливають на економічний розвиток України, лежать мертвим капіталом".

"Хто буде довіряти такій владі і такій Україні?" - сказав президент.

Говорячи про побоювання блоку "Наша Україна" у зв'язку зі звуженням президентських повноважень після проведення политреформы, Кучма нагадав, що в законопроекті глави держави з політреформи, відкликаним ним із КС, обсяг президентських повноважень після проведення конституційної реформи залишався більшим, ніж у випадку схвалення законопроекту №4105.

Однак, відзначив він, у законопроекті №4105 також залишається досить істотний обсяг повноважень у президента. "Якщо в президента немає можливості втрутитися в процес взаємовідповідальності парламенту й уряду, то ця влада не потрібна, вона не працює на розвиток країни", - сказав Кучма.

Він відзначив, що після президентських виборів в Україні залишиться мало часу до парламентських виборів у 2006 році для формування дієздатного Кабінету міністрів і ефективної роботи нового глави держави.

"Я б хотів, щоб усі кандидати (у президенти) подивилися на це (необхідність політреформи) з цього погляду", - підкреслив глава держави.

Президент назвав "тактичною помилкою" те, що в реалізації конституційної реформи більшість у Верховній Раді "пішла назустріч лівим силам у парламенті", не врахувавши інтереси депутатів-мажоритарників. "Ми відкинули мажоритарників і, як говорять, отримали результат, тому що не врахували їх", - відзначив Кучма.

На думку президента, унаслідок цього, зокрема, з'явилася депутатська група "Центр". "Вони не бачили свого місця, вони його шукають", - додав він.

Коментуючи виступ одного з політологів, Кучма підкреслив важливість права президента розпускати парламент у певних випадках. "Якщо президент не має права розпуску парламенту, то ця влада не в інтересах розвитку держави", - підкреслив глава держави.

Законопроект #4105 у квітні не був підтриманий парламентом при остаточному голосуванні, не набравши необхідних для цього 300 голосів народних депутатів.

Як повідомлялося, конституційна комісія обговорює можливість винесення на голосування законопроектів #4180, підготовленого більшістю, і #3207-1, підготовленого депутатами Анатолієм Матвієнко, Віктором Мусіякою, Олександром Морозом.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

Кучма закликає депутатів визначиться, з якою силою "далі жити"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування