Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Януковича у Брюсселі переслідували за справу Гонгадзе

Середа, 19 травня 2004, 11:13
Представники Міжнародної федерації журналістів передали українському прем'єру Віктору Януковичу листа з нагадуванням про "нездатність" української влади забезпечити розслідування справи журналіста Георгія Гонгадзе.

Лист було передано під час перебування Януковича у Брюсселі, повідомляє Інститут масової інформації.

У вівторок ввечері, на виході з "Residence Palace", журналісти перестріли українського прем’єра та передали йому листа генерального секретаря МФЖ Айдана Вайта, зазначає ІМІ.

У цьому листі, зокрема, міститься нагадування "про нездатність забезпечити прогрес у розслідування смерті українського журналіста Георгія Гонгадзе".

Айдан Вайт припускає, що коли "справу Гонгадзе не буде розслідувано належним чином, це сприятиме тому, що диктатори та інтригани поскрізь у світі чинитимуть насильство проти журналістів, впевнені в своїй безкарності".

МФЖ порекомендувала Януковичу "підтримати нове незалежне розслідування загибелі Гонгадзе".

Як розповів ІМІ Роберт Шоу, завідувач секцією Європи МФЖ, український прем’єр погодився, що таке розслідування буде доцільним.

"Айдан Вайт та Віктор Янукович поспілкувались хвилин з десять, - розповів Шоу.

"Це була насправді більше промова Вайта, Янукович лише сказав, що не заперечує проти існування та розвитку незалежних мас-медіа і що зробить справу зміцнення свободи слова одним з пріоритетів своєї передвиборчої кампанії", - додав завідувач секцією Європи МФЖ.

За словами Шоу, в питаннях медіа-проблематики Янукович був небагатослівним і зазначив, що найкраще прояснити ситуацію може його нова прес-секретар.

Але ті західні журналісти, котрі більш-менш уважно відслідковують події в Україні, вирішили покладатись на власні спостереження та висновки, зазначає ІМІ.

ІМІ нагадує, що під час офіційних візитів представникам української влади не вдається ступити кроку за кордоном, щоб не наразитись на традиційну критику через загибель журналіста Гонгадзе.

Чи не кожної прес-конференції західні журналісти нагадують українським гостям, що розслідування так і не доведено до кінця, що винні не покарані і що надмірних проявів політичної волі до розв’язання цієї проблеми чомусь не видно.

Як відомо, президента Кучму в Брюсселі, Нью-Йорку й Берліні переслідував екс-майор держохорони Микола Мельниченко, який нагадував про причетність президента до загибелі журналіста.

У свою чергу дружина журналіста Мирослава Гонгадзе вимагала від спікера Володимира Литвина, чий голос також є на плівках Мельниченка, правди щодо справи вбивства Георгія Гонгадзе у Вашингтоні та Брюсселі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування