Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Помер історик Джеймс Мейс

Середа, 5 травня 2004, 10:54
У Києві через серцево-судинну хворобу на 52-му році життя помер історик і політолог Джеймс Мейс, який обрав українську історію своїм предметом, а на початку 90-х переїхав жити і працювати в Україну зі Сполучених Штатів.

Про це повідомляє українська служба Бі-Бі-Сі.

Колеги та друзі Джеймса Мейса кажуть, що він був більшим українцем, ніж багато з тих, хто живе в Україні, хоча у його родоводі українців ніколи не було.

Джеймс Мейс жив у Києві з початку 90-х. Критик і публіцист Микола Рябчук вважає, що вирішальним фактором, через який професор Мейс залишив Америку і опинився у Києві, було його занурення у вивчення голодомору в Україні. Мейс очолював комісію Конгресу США, що вивчала причини організованого на початку 30-х років голодомору.

Мейс не лише дослідив архівні документи, але й зібрав свідчення людей, які в різні часи виїхали із України до Канади і Сполучених Штатів.

Цю роботу професор Мейс проводив, починаючи із 80-х років, разом із Робертом Конквестом, автором книги "Жнива скорботи", яка і досі викликає суперечливі коментарі істориків. Це відбувалося у ті часи, коли влада Союзу РСР і радянської України навіть не згадувала про існування голодомору.

Фактично світ дізнався про голодомор саме завдяки цим дослідженням. І лише після їх появи українське радянське керівництво почало вимовляти слова "голод 33-го".

Публіцист і дисидент Євген Сверстюк в інтерв'ю Бі-Бі-Сі назвав Джеймса Мейса "неофітом", котрий ніколи не зраджував історичній правді і чиї дослідження недостатньо поціновуються українською державою. "Не можна займатися дослідженням голодомору і не стати хоча б напівукраїнцем".

В одній із своїх статей Джеймс Мейс так писав про те, чому голодомор став справою його життя: "Мене часто запитують: чому саме я, корінний американець, і навіщо це мені було треба? Не раз мені хотілося запитати у відповідь: а що потрібно було мільйонам росіян, євреїв, вірменів, зрештою, українців у цій далекий, Богом забутій країні — моїй Америці? Тому що американські громадяни українського походження вимагали досліджень, і мені судилася така доля, що ваші мертві обрали мене. І так само, як не можна займатися історією голокосту і не стати хоч би напівєвреєм, так само не можна займатися історією голодомору і не стати хоча б напівукраїнцем".

Американець і напівукраїнець Джеймс Мейс буде похований у Києві – таким був його заповіт.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування