Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Марчука, Васильєва, Смєшка та Реву кличуть до парламенту через загрозу "техногенної катастрофи"

П'ятниця, 7 травня 2004, 12:25
Парламент у перший день роботи на наступному тижні повинен заслухати генпрокурора, голову СБУ та міністра з надзвичайних ситуацій щодо ситуації в Запорізькій області внаслідок вибухів на військових складах.

Про це сказано в коментарі голови комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Миколи Томенка, поширеному прес-службою депутата.

Народний депутат зазначає, що у зв’язку із загрозою "техногенної катастрофи" після вибухів 6 травня 2004 року на складах боєприпасів біля села Новобогданівка Мелітопольського району Запорізької області він, а також народний депутат України Юрій Артеменко підготували депутатський запит до генерального прокурора України.

В запиті міститься вимога невідкладно здійснити всі передбачені законом заходи прокурорського реагування задля об’єктивного з'ясування причин невиконання доручень президента України щодо підвищення стану безпеки на вітчизняних складах боєприпасів.

Томенко нагадує, що ще 24 грудня 2002 року президент видав розпорядження "Про перевірку стану збереження зброї, боєприпасів та вибухових речовин у військових формуваннях і правоохоронних органах", відповідно до якого було створено Комісію з перевірки виконання вимог законодавства з питань збереження зброї, боєприпасів та вибухових речовин у Збройних Силах України, інших військових формуваннях та правоохоронних органах.

У лютому 2003 року, беручи до уваги висновки роботи Комісії, президентом було видано доручення Кабінету міністрів у тримісячний термін проаналізувати виконання програм забезпечення живучості арсеналів та утилізації застарілих боєприпасів.

"Однак, належних висновків ані Міністерством оборони України, ані Міністерством з надзвичайних ситуацій України, ані Службою безпеки України зроблено не було. Нагадаю, що у жовтні 2003 року відбулася подібна сьогоднішній надзвичайна ситуація – вибухи на складах боєприпасів у місті Артемівськ", – зазначає Томенко.

Крім того, Томенко та Артеменко ініціюють внесення до Верховної Ради проекту постанови, відповідно до якої передбачається невідкладно (у перший пленарний день роботи парламенту на наступному тижні) заслухати у парламенті звіти генерального прокурора України, голови Служби безпеки України, а також міністра з надзвичайних ситуацій України у зв’язку із загрозою техногенної катастрофи у Мелітопольському районі Запорізької області.

Проектом постанови Верховної Ради з цього питання передбачено також доручити Кабінету міністрів виділити з резервного фонду Державного бюджету України кошти на компенсацію матеріальної та моральної шкоди мешканцям постраждалих від вибухів населених пунктів Мелітопольського району Запорізької області.

У той же час лідер комуністів Петро Симоненко вимагає "негайного" звіту міністра оборони України Євгена Марчука у Верховній Раді "про результати його керівництва військовим відомством, результати його роботи на посаді секретаря РНБО".

Про це говориться в заяві Симоненка, поширеній у ЗМІ.

"Висловлюю щире співчуття всім потерпілим і запевняю, що ми, комуністи, докладемо максимум зусиль, щоб безпосередні винуватці того, що трапилося, і вищі посадові особи, відповідальні за критичний стан справ у країні в цілому й в армії зокрема, понесли суворе й справедливе покарання", – говориться в заяві.

"Причини техногенних катастроф, зокрема, вчорашньої під Новобогданівкою, аналогічної катастрофи в Артемівську семимісячної давнини, трагедій у Скнилові, Броварах, збитий цивільний літак над Чорним морем і інших, прямо пов'язані з бездіяльністю і професійною непридатністю влади, із критичним станом української армії", – відзначив лідер КПУ.

Симоненко також підкреслив, що причини всіх цих трагедій "не тільки в злочинній недбалості. Причини – у злочинних діяннях".

Лідер КПУ також жадає від президента України Леоніда Кучми як "гаранта" Конституції дати оцінку заявам прем'єр-міністра Віктора Януковича, зробленим 6 травня в Житомирі, про пряме використання армії, а не в якості "живого щита для захисту інтересів ненаситних українських товстосумів в Іраку".

"Порядок необхідно навести у своїй українській армії, відновити армійську дисципліну, забезпечити умови для підготовки сучасних офіцерських кадрів, відродити бойову міць", – відзначив Симоненко.

Читайте також:

ВИБУХИ У ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ МОЖУТЬ ПРИЗВЕСТИ ДО ХІМІЧНОГО ЗАРАЖЕННЯ?

ВИБУХОМ СКЛАДУ СНАРЯДІВ ЗНЕСЛО ПІВСЕЛА І ЗАЛІЗНИЧНУ СТАНЦІЮ

Генпрокуратура попереджала Міноборони, що почнуться вибухи

Януковичу "прикро" через вибухи в Запорізькій області


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголошували ракетну небезпеку, була загроза "Кинджалів"
22:27
Чарльз ІІІ уперше після виявлення раку відновлює участь у публічних заходах
22:21
КолонкаІсторія спротиву кримськотатарського політика Нарімана Джеляла
22:20
Два топменеджери Ощадбанку перейшли в правління "Сенс Банку"
22:12
Deep State: Росіяни захопили два села неподалік від Авдіївки
Усі новини...