Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Про Януковича пишуть однакові статті, а виборам загрожують бандити

П'ятниця, 4 червня 2004, 13:42
Якщо до виборів не буде подолано тенденцію зростання кримінального тиску на політичний процес, то розгул криміналу під час виборчої кампанії реально загрожуватиме реалізації громадянами свого права обирати.

Про це заявили представники Комітету виборців України на прес-конференції у п"ятницю, що проводилася за результатами моніторингу протягом березня-травня підготовки до кампанії по виборах президента України.

За словами заступника голови правління КВУ Євгена Побережного, основним висновком, який можна зробити на підставі даних моніторингу, є те, що "на даний момент в Україні не забезпечуються рівні умови для потенційних кандидатів на посаду президента України".

Також Побережний звернув увагу на небезпеку "втручання правоохоронних органів у виборчий процес", навівши як привід для занепокоєння слова міністра внутрішніх справ Білоконя про підтримку міліцією влади на виборах.

Як повідомив заступник голови правління КВУ, протягом березня-травня, за які вівся моніторинг, КВУ зареєстрував численні випадки використання кримінальних методів політичної боротьби. Найбільш розповсюдженими з них стало знищення агітаційних матеріалів і побиття активістів політичних партій.

КВУ вважає, що навіть за умови, якщо події в Мукачевому розглядати окремо, кримінальна ситуація навколо політичного процесу викликає величезне занепокоєння, адже абсолютну більшість зареєстрованих випадків застосування кримінальних методів боротьби спрямовано проти опозиційних сил.

"Якщо теперішнє зростання кримінального впливу на виборчі процеси не буде припинено до виборів, то розгул криміналу становить загрозу проведенню вільних виборів", - наголосив Побережний.

Речник КВУ Олександр Черненко повідомив, що, за спостереженням Комітету виборців, за вказаний період найбільш активно і системно працювали структури, що підтримують блок "Наша Україна" і Віктора Ющенка як кандидатата у президенти.

Разом з тим, після оголошення Віктора Януковича кандидатом від пропрезидентських сил активно розпочалася агітаційна кампанія на його підтримку. Причому більшість заходів організовується не через мережу осередків Партії Регіонів, а через структури обласних та районних держадміністрацій.

За результатами моніторингу КВУ, прем"єр-міністр Янукович "згадується в регіональних ЗМІ з перевагою в декілька разів порівняно зі всіма іншими представниками органів влади та політичних партій, разом взятими". Матеріали про діяльність прем"єр-міністра домінують у всіх без винятку державних та комунальних ЗМІ та переважній більшості приватних.

Як повідомив Черненко, інформація про Януковича подається двох видів: статті іміджевого характеру, де описуються його позитивні якості, і матеріали про діяльність та успіхи очолюваного ним уряду.

Як наголосив Черненко, це "дуже часто ідентичні матеріали, навіть з однаковим заголовком, але підписані різними авторами", з чого можна зробити висновок, що пишуться вони не журналістами самих видань, а централізовано готуються і розсилаються регіональним ЗМІ.

Другим за присутністю в ЗМІ є Ющенко, іміджеві матеріали про якого публікуються, окрім партійних ЗМІ суб"єктів блоку "Наша Україна", в деяких приватних виданнях на правах реклами.

Окрім двох названих політиків, за повідомленням Черненка, збільшили свою присутність у ЗМІ Сергій Тігіпко, Володимир Литвин, Олександр Мороз та Петро Симоненко.


"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування