Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ДО ВБИВСТВА АЛЕКСАНДРОВА ПРИЧЕТНА ДОНЕЦЬКА МІЛІЦІЯ І ПРОКУРАТУРА?

Четвер, 1 липня 2004, 15:50
Генеральна прокуратура України назвала "лише рядових виконавців вбивства журналіста Ігоря Александрова і приховала реальну причетність до цього вбивства вищого керівництва донецьких правоохоронних органів".

Про це в четвер на прес-конференції заявили голова Комітету ВР з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Володимир Стретович, а також колишні співробітники Управління по боротьбі з організованою злочинністю УМВС України в Донецькій області Олег Солодун і Михайло Сербін.

Зокрема, Солодун підкреслив, що слідство проводилось не у повному обсягу, "у вигідному для них (правоохоронних органів) вузькому напрямку".

За його словами, в останній програмі Александрова "Без ратуші" (на слов'янському ІРТК-ТОР ) "мова повинна була йти не про організовані злочинні угруповання в Донецьку, а про тих, завдяки кому ці угруповання безкарно діяли, і в першу чергу, завдяки керівництву правоохоронних органів Донецька".

"Все розслідування проводилось, щоб відбілити правоохоронні органи", - сказав Солодун, додавши, що у зв'язку з цим колишні слідчі вважають, що Генеральна прокуратура не повністю, "а значить, необ'єктивно розслідувала цю справу".

Крім того, Солодун зазначив, що тодішній голова Донецької облдержадміністрації Віктор Янукович "не міг про діяльність таких угруповань і "кришування" правоохоронними органами Донецька не знати".

У свою чергу Стретович зазначив, що суду будуть передані лише рядові виконавці зі складу організованого злочинного угрупування та їх безпосередній керівник Олександр Рибак, а поза рамками розслідування, що проводилось Генпрокуратурою, залишились члени злочинної групи, які "носили міліцейські погони, та їх високі покровителі в керівництві УМВС, прокуратури Донецької області і Донецької облдержадміністрації".

Він зазначив, що "в офісі у Рибака велась книга відвідувань, де були записані прізвища дуже багатьох відомих людей у Донецьку, які обіймали високі посади, а також народних депутатів, але ця книга зникла, і тепер буде дуже важко довести зв'язок між цими людьми і злочинним угрупованням". При цьому Стретович відмовився називати прізвища, сказавши, що про це можна буде говорити лише після рішення суду.

Стретович підкреслив, що на перших етапах слідства, ініційованого за зверненням профільного парламентського комітету тодішнім генеральним прокурором Святославом Піскуном наприкінці 2002 року, був великий обсяг інформації "про службові злочини з боку співробітників міліції і прокуратури Донецької області, і члени слідчої групи Генпрокуратури не приховували, що ця інформація є достовірною і буде реалізована, але після призначення генеральним прокурором Геннадія Васильєва дослідження і вивчення цього масиву інформації повністю припинено".

За словами голови Тимчасової спеціальної комісії ВР, яка розслідувала справи вбивства журналістів Георгія Гонгадзе, Александрова та інші резонансні справи, Григорія Омельченка, комісія звернулась до Генеральної прокуратури, щоб та дала правову оцінку діяльності колишнього генерального прокурора Михайла Потебенька, його першого заступника Сергія Винокурова, а також колишнього прокурора Донецької області, а нині заступника генпрокурора - Віктора Пшонки, "оскільки в діях цих високопосадових осіб, на думку комісії, є ознаки злочину: мінімум - службова недбалість (незабезпечення ефективного нагляду за дотриманням законності в області), а якщо буде доведено, що були знищені докази по справі, то і перевищення службових повноважень".


Як підкреслив Омельченко, вже остаточно доведено, що причиною вбивства Александрова стала його журналістська діяльність.

На прес-конференції йшлося, що "правоохоронними органами Донецької області на Солодуна і Сербіна, їхніх родичів чиниться тиск у різних формах з метою змусити їх не згадувати під час судових слухань по справі Александрова прізвищ колишніх і нині діючих високопоставлених співробітників міліції і прокуратури, які знали про зроблені ними заяви з приводу існування організованої злочинної групи та виконання вбивств на замовлення, але не виконували своїх службових обов'язків, що призвело до загибелі Александрова".

Сербін повідомив, що напередодні загибелі журналіста "у прямому ефірі передав Александрову список осіб, які будуть вбиті цим злочинним угрупуванням, але пункт перший (у списку) був пропущений, і коли після програми І.Александров спитав "чому?", Сербін відповів: "Це будеш ти".

Сербін продовжив, що Александров "поклав цей список у сейф, сказавши: "Будемо чекати, хто за ним прийде - правоохоронні органи або злочинне угруповання". За словами Солодуна, після вбивства Александрова цей список зник із сейфа.

Омельченко на прес-конференції підкреслив, що сьогодні всі факти, передані цими двома колишніми співробітниками міліції як Александрову, так і слідчим органам прокуратури та Тимчасовій спеціальній комісії парламенту, підтвердились, тому парламентська комісія звернулась до міністра внутрішніх справ Миколи Білоконя з клопотанням провести об'єктивне розслідування і поновити Сербіна та Солодуна на посадах.

Директор ІРТК "ТОР" (Слов'янськ Донецької області) І.Александров помер 7 липня 2001 р. в лікарні після того, як невідомі жорстоко побили його біля входу в телекомпанію.

За підозрою у скоєнні цього злочину прокуратура затримала Вередюка. 17 травня 2002 року суд в Слов'янську ухвалив виправдувальний вирок Вередюку за недоведеністю його участі у здійсненні злочину і постановив звільнити його з-під варти в залі судового засідання. 19 липня Вередюк помер, за висновками лікарів, від серцевої недостатності.

12 травня прес-служба Генеральної прокуратури повідомила, що Вередюк був притягнутий до кримінальної відповідальності на підставі сфальсифікованих правоохоронними органами матеріалів.

За даними прес-центру СБУ, вбивство Александрова скоїли члени краматорського злочинного угруповання "17-та ділянка". У ході спецоперації спільною слідчо-оперативною групою розшукано і заарештовано 10 учасників і лідерів цього бандформування. Також затримано підполковника, начальника Краснолиманського райвідділу міліції Донецької області, колишнього старшого дільничного інспектора Краматорського районного відділу ГУ МВС України в Донецькій області.

У травні 2004 року генпрокурор Геннадій Васильєв повідомив, що найближчим часом справу буде передано до суду.

УНІАН


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування