Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна обігнала Росію в американському рейтингу

Середа, 21 липня 2004, 11:34
За рівнем економічної свободи Україна посідає 107 місце у світі, Росія - 114-е. У країнах, що обмежують торгівлю і придушують стимули до продуктивної діяльності, починається стагнація.

Так вважають автори доповіді "Економічна свобода у світі в 2004 році", випущеного дослідницьким центром Cato Institute, повідомляє агентство "Washington ProFile".

Найвищу оцінку серед всіх охоплених дослідженням країн автори дали Гонконгу. У першу десятку найбільш економічно вільних держав також увійшли Сінгапур, Нова Зеландія, Швейцарія, Великобританія, США, Австралія, Канада, Ірландія й Люксембург.

Німеччина зайняла 22 місце, Італія і Японія - на 36 позиції, Франція - 44, Індія - 68, Китай - 90, Україна - 107, Росія - 114. У доповіді особливо відзначається ряд держав із централізованою плановою економікою, що за період з 1990 року досягли значних успіхів на шляху до економічної свободи.

Це - Естонія (зайняла 11 місце), Латвія (36), Литва (44), Угорщина, Чехія й Словаччина. За період з 1995 по 2002 рік знизилися рейтинги Зімбабве, Індонезії, Аргентини, Малайзії, Бірми (М'янми), Папуа - Нової Гвінеї, Філіппін, Таїланду, Конго й Норвегії.

По 10-ти бальній шкалі Гонконг одержав 8.7 балів. Для порівняння, США - 8.2, Китай - 5.7, Естонія і Фінляндія - 7.7, Литва й Франція - 6.8, Німеччина - 7.3, Ізраїль - 6.6, Латвія і Японія - 7.0, Польща - 6.4, Росія - 5.0 , Україна - 5.3 (у 1995 року рейтинг Росії й України був однаковим - 3.7).

Автори доповіді стверджують, що "наріжними каменями" економічної свободи є особистий вибір, добровільний обмін ресурсами, свобода конкуренції й захист приватної власності. У дослідженні країни оцінювалися за п'ятьма критеріями: розміри уряду, правова база і захист майнових прав, доступ до реальних грошей або надійних валют, свобода міжнародної торгівлі й регулювання.

Економічні вільні країни в 2004 році залучили $11 тис. інвестицій на одного працюючого, економічно невільні держави - $847. Продуктивність інвестицій у вільних країнах вище в 70 разів, ніж у невільних.

Країни з більшою економічною свободою мають істотно вищі доходи на душу населення (у середньому, $26.1 тис. на жителя країни, що входить у першу п'ятірку і $2.8 тис. на жителя країни з останньої п'ятірки). Середня тривалість життя в країнах з максимальною економічною свободою більш ніж на 20 років перевищує аналогічний показник у країнах із мінімальною економічною свободою.

Крім того, у країнах із більшою економічною свободою вище рівень грамотності і нижче рівень дитячої смертності. Економічна свобода зменшує можливості для корупції серед чиновників і масштаби "тіньової" економіки. У цілому в період з 1980 по 2002 рік глобальна економічна свобода виросла.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування