Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Геть від Брюсселя!

Середа, 28 липня 2004, 14:53
У Стамбулі стояла страшенна спека, коли місяць тому на самміт НАТО туди приїхав Кучма. Невідомо, чи стався з українською делегацією перегрів, але після повернення до української столиці гарант провів Раду нацбезпеки. Її рішенням вирішено відмовитися від мети вступу до ЄС і НАТО. Примітно, що це відбувалося за два дні до самміту Україна-ЄС у голландській Гаазі. Коли туди прибув Кучма, ішла злива. Перепади погоди сповіщали про шторм, який викличе в Україні один з останніх кроків Леоніда Даниловича на посаді президента.

Оригінальне трактування рішення Кучми дав секретаріат Радбезу. Виявляється, що нова редакція Військової доктрини готувалася не просто так, а "із розрахунком на схвалення в ході Стамбульського саміту Комісії Україна-НАТО рішення про приєднання України до програми НАТО "План дій щодо членства" і одержання нею статусу країни-кандидата".

От як воно! А коли отримати статус не вдалося, то пункт про членство вирішили просто виключити.

Цей коментар Ради нацбезпеки адресований наївній публіці. Оскільки люди, які слідкують за рухами України до НАТО, знають: уже за кілька місяців до самміту Альянсу стало відомо, що Київ не запросять приєднатися до "План дій щодо членства". Винуваті в цьому як проблеми самого НАТО, так і знищення "демократії" в Україні.

Але на ще більш наївну публіку розрахована інша фраза у коментарі Радбезу. Виявляється, слова про кінцеву мету "вступ України до ЄС" включили у Військову доктрину, бо "передбачалося, що в Плані дій Україна-ЄС будуть конкретизовані перспективи двосторонніх відносин у сфері нацбезпеки й оборони в контексті нашого прагнення одержати членство в цій організації".

Однак погляньмо на дати – вирізати пункт про вступ до ЄС вирішили ще... до проведення самміту в Україна-ЄС у Гаазі. Де Кучма і планував обговорювати з керівництвом Євросоюзу План дій.

Картина вимальовується на межі безглуздості! Кучма підписав Військову доктрину 15 червня з бажанням вступити до НАТО і ЄС. Однак через три тижні, навіть не дочекавшись проведення одного із заходів, присвяченого цьому, він відмовився від такої ідеї.

Всіма своїми діями Кучма вже давно зігнорував цей євроатлантичний вибір, однак до останнього часу просто не наважувався про це сказати.

Нині ж ця відмова відбулася демонстративно – на зустрічі з президентом Росії Путіним, одночасно з остаточним оформленням рішення про "здачу" нафтопроводу "Одеса-Броди" Росії. Таким чином, Україну ще й одночасно позбавили надії отримати хоча б мінімальну енергетичну незалежність. Завдяки якій можна було б змінити ситуацію, коли кожен чих Росії стрімко впливає на ціни на пальне в Україні.

Своїм рішенням Кучма наніс більшу шкоду національній безпеці України, ніж хто б то не було. Вступу до НАТО для без‘ядерної України НАТО – єдина можливість надійних гарантій у нестабільному світі.

В Україні фактично не існує механізмів захисту національної безпеки. Інакше цю ситуацію здачі засад національних інтересів іноземцям було б давно й рішучо припинено.

Ця ситуація прояснила, наскільки правильною була позиція тих, хто не вірив словам Кучми. Брехня про "європейський вибір" звучить уже десятиліття.

Відповідно до Стратегії наближення до ЄС, підписаної Кучмою, в 2011 році Україна мала почати вступ до ЄС. Одне з послань Кучми парламенту так і називалося – "Європейський вибір". Ще зовсім нещодавно, після Стамбульського самміту НАТО місяць тому Кучма говорив, що "Україна йтиме по шляху інтеграції з НАТО до кінця", "хоч усі знають, наскільки важкий для нас цей вибір".

Безліч документів і ще більша кількість слів – і всьому цьому ціна нуль.

Тому деяким занадто довірливим українським політикам також необхідне чітке розуміння – така ж ціна усім словам Кучми й про "чесні вибори".

Особливо смішно виглядають заяви представників влади, які пояснюють, чому Україна не готова входити до НАТО. Напередодні таке зізнання подарував прем'єр – він же кандидат у президенти Янукович: "На мою думку, реальний розвиток економіки України, громадянського суспільства і виконання критеріїв Північно-Атлантичного альянсу не дозволяють ні Україні, ні НАТО говорити про реальний час вступу".

На цих словах PR-никам Януковича взагалі час хапатися за голову. Хто, як не він, протягом майже двох років відповідає за ці сфери – за якими Україна "не готова". Виходить, він що, зізнався у власній профнепридатності? Чи визнав, що виконував якісь інші функції, але не прем'єрські, протягом цих років?

Ця стаття називається "Кучма подарував Росії безпеку й надію України". Однак заради справедливості слід відзначити, що подарувати можна тільки своє. А "подаровано", до речі, дуже дешево. Усього лише за підтримку в збереженні влади однієї-двох осіб і гарантії їхньої безпеки з боку Росії.

Ще одне спостереження. Як експресивно вказав для камер Путін, "прем‘єр-міністр України повинен (в оригінал – "должен") знати, що в Росії за законом ставка мита на нафту піднімається одночасно з підняттям цін на енергоносії на світових ринках".

Нині навряд чи залишився наївний, хто думає, що в Росії хоч щось вирішує закон, а не Кремль. Найголовніше ж, що цим зауваженням було досить випукло продемонстровано новий стиль відносин з Україною, коли президент Росії вказує, що "повинен знати" глава уряду іншої держави.

Десятиліття свого правління Кучма закінчує символічно. Завдяки підтримці російського телебачення втрапивши на український "престол", Кучма, за словами Дмитра Табачника, став "державним діячем". Однак цій категорії людей не притаманна логіка гаранта "мій апетит важливіший за країну".

В реальності за час правління Кучми усього-на-всього організовано клептоманський режим, який висмоктує життєві соки з країни. Не дивно, що він готовий на все, аби продовжити це задоволення.

Цей режим, дасть Бог, попри всі свої зусилля, таки не переживе Україну. Однак сьогодні необхідне чітке розуміння – той час, коли жителям України відступати буде нікуди, стрімко наближається.

Читайте також:

Кучма, НАТО, вибори і "російське питання"

КУЧМА ВІДМОВИВСЯ ВСТУПАТИ ДО ЄС І НАТО

ЗАМІСТЬ ВСТУПУ ДО НАТО ЯНУКОВИЧ БОРОТИМЕТЬСЯ З ТЕРОРИЗМОМ//archive/2004/july/27/news/6.shtml}

ЄС і НАТО не відчувають себе винними за рішення Кучми відвернутись від них

МАРЧУК ПРИ НОВІЙ ВЛАДІ ЗНОВУ ГОТОВИЙ ВСТУПАТИ ДО НАТО

КУЧМА ВІДМОВИВСЯ ВІД НАТО, БО ЙОГО РОЗІЗЛИЛИ В СТАМБУЛІ?


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...