Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма під вогнем критики ЄС як ворог крячків та карликових жандюг

Четвер, 26 серпня 2004, 10:51
У четвер Леонід Кучма офіційно відкриє судноплавний канал "Дунай – Чорне море", спорудження якого викликало потужну критику міжнародних й екологічних організацій.

У середу Європейська комісія оприлюднила в спеціальній заяві свою стурбованість відкриттям каналу.

"Ми висловили незгоду й розчарування відкриттям каналу на Дунаї насамперед через можливу екологічну шкоду",- сказав один із представників Єврокомісії на умовах анонімності.

Брюссель чинитиме політичний тиск на Україну в зв'язку з будівництвом каналу "Дунай – Чорне море", додав речник Єврокомісії.

На його думку, політичний тиск може бути ефективним, особливо для такої держави, яка має бажання наблизитися до Євросоюзу.

За словами прес-секретаря, політичний тиск не означатиме, що Єврокомісія припинить розробку плану дій з Україною.

Однак один із прес-секретарів Єврокомісії Жан-Крістоф Філорі вважає, що відкриття каналу за таких умов не допомагає відносинам Брюсселя з Україною.

Речник ЄС зазначив, що Україна має провести за міжнародними стандартами незалежну оцінку можливої шкоди, яку може завдати навколишньому середовищу спорудження каналу.

Тим часом британська газета "Independent" вміщує статтю свого брюссельського кореспондента під заголовком "Україну засуджують за шкоду плавням".

Independent пише, що до хору міжнародної критики України за будівництво каналу долучився Брюсселя та навіть США – "з їхньою заплямованою репутацією в плані довкілля".

Independent зауважує, що через будівництво каналу довкіллю вже зараз завдано шкоду.

Біосферний заповідник з українського боку охоплює 70 тисяч гектарів. З початком будівельних робіт цілі колонії рідкісних крячків покинули гнізда з яйцями, внаслідок чого втрачено ціле покоління цих птахів.

Природоохоронці побоюються нових великих втрат. Independent нагадує, що в заповіднику гніздяться майже 330 видів птахів, там живуть дві з половиною тисячі білих пеліканів і така ж кількість карликових жаднюг.

Independent пише, що уряд України не відмовляється від маршруту каналу, який один еколог назвав "найгіршим з усіх можливих" для довкілля, але який є найкоротшим і найдешевшим.

Українська служба Бі-Бі-Сі, Українська служба "Німецької хвилі"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування