Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Фракція правої руки Януковича готує нові гарантії Кучмі

Вівторок, 3 серпня 2004, 19:27
У парламенті найближчим часом буде зареєстрований законопроект про гарантії екс-президенту України, що пропонує гарантувати йому звільнення від кримінальної відповідальності за дії вчинені на посаді президента.

Автор законопроекту керівник фракції "Трудова Україна" Ігор Шаров, повідомили у вівторок агентству "Інтерфакс-Україна" у прес-службі фракції.

Законопроектом пропонується надати гарантії недоторканності президенту, що припинив свої повноваження. Зокрема звільнити від кримінальної відповідальності "за діяння, що були вчинені ним під час перебування на цій посаді, а також за фактами, що мали місце в інші періоди". Разом з тим, встановлюється порядок і умови позбавлення такої недоторканності за узгодженням з Верховною Радою.

"Гарантування недоторканності президента, що припинив виконання своїх повноважень, зумовлено необхідністю створення умов для реалізації функцій чинним президентом України без побоювання за особисту свободу або через порушення інших його прав з політичних мотивів", - говориться в тексті.

"Оскільки можливість бути притягнутим до відповідальності після закінчення терміну перебування на посаді президента України може змусити особу, що займає цю посаду, при прийнятті важливих рішень керуватися не інтересами України, а інтересами особистої безпеки", - відзначається в повідомленні.

Законопроект установлює правові засади матеріального, соціального забезпечення екс-президента й членів його родини. У документі також містяться норми про медичне обслуговування, порядок страхування життя й здоров'я, передбачається право користуватися державним житлом, транспортом, засобами зв'язку, гарантується державна охорона.

Шаров пропонує також надати екс-президентові можливість користуватися патронатною службою, покликаною забезпечити його потребу в проведенні публічної діяльності, підтримці зв'язків із громадськістю.

Крім того, усі гарантії стосуються тільки тих осіб, що залишили посаду президента не в порядку імпічменту. Автор законопроекту вважає за необхідно також закріпити особливий статус президента, що склав свої повноваження.

Як повідомлялося, у парламенті був зареєстровано законопроект про правові, соціальні й інші гарантії екс-президентові народними депутатами Валерієм Пустовойтенком (фракція Народно-демократичної партії), Сергієм Бондарчуком і Сергієм Бичковим (обидва - група "Центр").

Автори пропонують установити для екс-президента довічне щомісячне грошове утримання у розмірі середньомісячної зарплати чинного президента з урахуванням усіх надбавок.

Пропонується також екс-президентові і проживаючим разом з ним членам родини зберегти право на безкоштовне медичне обслуговування і санаторно-курортне забезпечення.

Президент також одержує в довічне безкоштовне користування державну дачу з відповідним обслуговуючим персоналом і для цілодобового використання автомобіль з водіями. При цьому президент, що пішов з посади, має право обрати для проживання будь-який населений пункт України.

Екс-президент також може безкоштовно користуватися на території України урядовим зв'язком і іншими видами спецзв'язку, яким користуються органи державної влади і місцевого самоврядування. Йому і його родині надається державна охорона.

Крім того, пропонується зберігати за ним звання президента довічно, якщо тільки він не був усунутий з посади в порядку імпічменту. Екс-президент у випадку здійснення злочину може бути притягнутий до кримінальної відповідальності за згодою не менше 2/3 конституційного складу Ради.

Чинна Конституція України визначає, що президент країни користується правом недоторканності на час виконання повноважень. Звання президента охороняється законом і зберігається за ним довічно, якщо він не був усунутий з посади в порядку імпічменту.

Лідером партії "Трудова Україна" є керівник штабу Януковича Сергій Тігіпко.

Читайте також:

Пустовойтенко пропонує створити для Кучми патронатну службу при АП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування