Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Чи не боїться Мороз одного ранку прокинутися членом СДПУ(о)?

Понеділок, 9 серпня 2004, 19:27
Людина номер два в СПУ Йосип Вінський вирішив дати ще один привід подумати над темою співпраці соціалістів з Медведчуком.

Якийсь внутрішній вогонь не дозволяв начальнику передвиборчого штабу Мороза спокійно працювати минулого тижня. Вінський вирішив зробити красномовну заяву. Яка на фоні підписаної угоди між Ющенком і Морозом про чесні вибори виглядає як демарш. Або як (не)безкорислива послуга владі. Прес-служба Соцпартії поширила такий текст:

Заява керівника виборчого штабу Йосипа Вінського

Сподіваюсь, що система громадського контролю трьох опозиційних кандидатів в президенти "За вибори без фальші" – крок уперед у забезпеченні демократичної виборчої кампанії. Скажу щиро, мав деякі сумніви, що це відбудеться. Але тепер дуже радий, що Віктор Ющенко виявив сильну політичну логіку і підтримав ініціативу Олександра Мороза. Хочеться вірити, що намір Ющенка спільно координувати роботу трьох виборчих штабів у ході виборів зустріне розуміння в керівних структурах "Нашої України" і її союзників.

На мій погляд, в оточенні Ющенка є впливові люди, які цілеспрямовано працюють на розкол опозиційних сил. Низка засобів масової інформації, близьких до "Нашої України", приділяють багато місця не просто критиці Олександра Мороза й Петра Симоненка, але і відвертій контрпропаганді. Цікаво, що Мороза паплюжать ті соратники Ющенка, які до недавнього часу займалися цим же в команді Леоніда Кучми. А тепер вони записалися в демократи.

Олександр Зінченко ще зовсім недавно "мочив" того ж Ющенка і Мороза на своєму телеканалі "Інтер" і старанно "гасив" розслідування вбивства Георгія Гонгадзе, а записи його розмов у кабінеті Кучми показують, що він усіма силами готовий придушувати свободу слова.

Роман Безсмертний всім доводив ніби то записи майора Мельниченка – фальшивка і входив до штабу олігархів по спасінню Кучми зимою 2000-2001 років.

Михайло Бродський зовсім недавно керував інформаційною кампанією Медведчука в газеті "Киевские ведомости", і чи не в кожному номері поливав брудом і Віктора Ющенка і Юлію Тимошенко.

Мені б дуже хотілось, щоб координація роботи штабів опозиційних кандидатів в президенти "Вибори без фальші" не була перетворена в піарівський хід. Для цього необхідно, щоб з кожного боку участь в роботі брали ті люди, які викликають довіру. Це повинна бути робота без фальші.


У багатьох людей, які щоденно займаються політикою, давно склалося враження: що інколи Вінський забуває, що СДПУ(о) – це вороги, а не заможні родичі.

Візьмемо передостанній випадок – напередодні підписання угоди про чесні вибори між Морозом і Ющенком у Львові було побиту довірену особу лідера соціалістів. Через кілька годин після інциденту Вінський виходить у ефір "5 каналу" зі словами, що до цього причетні люди "Нашої України".

Таке твердження начштабу Мороза викликало легкий шок у таборі Ющенка. Рятувати ситуацію довелося спільною заявою львівських осередків СПУ і "Нашої України": "Ми розцінюємо це (побиття соціаліста) як свідому провокацію з боку влади, метою якої є пересварити дружні політичні партії та блоки партій, що стоять на демократичних засадах розвитку". Скандал вдалося загасити.

Потім минулого понеділка у залі агентства УНІАН відбулося підписання угоди про чесні вибори, під час якої на сусідніх стільцях сиділи Вінський і Безсмертний. Не було схоже, що соціаліст вимагав пояснень від "нашоукраїнця" за його "паплюження" Мороза – саме цю претензію через три дні Вінський висуне Безсмертному у своїй заяві.

Вона була поширена у четвер ввечері. Далі починається найцікавіше. Можна було б припустити, що в зв’язку із цією заявою між начальником штабу СПУ і Морозом відбулася не дуже приємна розмова. Бо наступного ранку, в п’ятницю, прес-служба СПУ розіслала таке повідомлення:

"Добрый день. Вчера вечером мы Вам скинули заявление Винского. Просим пока не ставить его на сайте, а если поставили – снимите".

Тоді хотілося вірити, що Мороз пояснив Вінському, наскільки цим текстом він шкодить як самій співпраці опозиції для чесних виборів, так і іміджу СПУ, яка набуває рис сателіта СДПУ(о).

Однак виходить, що чи то Мороз не переконав Вінського, чи не дуже й хотів це робити. Бо в суботу СПУ роздала цей самий коментар Вінського... без жодних змін у тексті в порівнянні з варіантом за четвер.

Як не складно було здогадатися, тоді ж у суботу заяву Вінського команда Медведчука включила в темник з формулюванням "тема важлива та актуальна".

Але що ще цікаво – коли "Українська правда" попросила самого Олександра Мороза прокоментувати заяву Вінського, він зазначив: "Все висловлене ним правда, але сказано несвоєчасно. Головне – що угоду про чесні вибори підписано". Мороз також додав, що ця заява з ним не узгоджувалася, оскільки він перебував у передвиборчому турі.

Це формулювання, схоже, стало зручною формулою для соціалістів. Коли хтось із публічних діячів СПУ робить випад на адресу іншої опозиції, Мороз відхрещується майже однаковими словами.

Наприклад, це дуже нагадують його реакцію на іншу ініціативу Вінського – лист до Ющенка, Тимошенко й Симоненка з пропозицією висунути Мороза в президенти. Тоді лідер СПУ теж заявив, що його права рука діяла, не порадившись з ним.

Або заява Рудьковського, що СПУ буде у коаліції з БЮТ, тільки якщо Тимошенко дасть свідчення на суді проти Лазаренка в Америці. Мороз також заявив, що Рудьковський діяв із власної ініціативи. З часом це може набути рис вистави із розписаними ролями, де сам Мороз буде "добрим", а його оточення – "злим".

Не менш цікавою заява Вінського по змісту. Він звинуватив трьох осіб у "паплюженні" Мороза – Безсмертного, Зінченка та Бродського.

Зауважимо, що останнє своє інтерв’ю Безсмертний дав шістнадцять з половиною місяців тому – і там не було критики Мороза. Відтоді він взагалі мовчить. Можливо, Вінський мав на увазі, що Безсмертний нищить Мороза непублічно – але треба було пояснити, як і коли це відбувалося, щоб не виникало зайвих запитань.

Дійсно, Безсмертний як умів захищав Кучму в 2000-2001. І навіть брехав про те, що відеозапис із зверненням Мельниченка до українців писався на батьківщині, оскільки в кадрі начебто фігурували "меблі вітчизняного виробництва". Але, можливо, Вінський забув, що Безсмертний був єдиним із керівників "Нашої України", який відразу підтримав акцію "Повстань, Україно!" проти Кучми у 2002 році. І тоді його ніхто не виганяв з нарад напередодні старту протестних виступів.

Щодо Зінченка – то, схоже, у штабі СПУ не вірять, що людина може вилікуватися і фізично, і морально. Бродського же, третього об'єкта критики з боку соціалістичного штабу, не можна віднести до оточення Ющенка – він навіть не є членом коордради.

Але загалом оригінальна намітилася співпраця опозиції під час президентської кампанії! Вінський прямо заявив, що не хоче співпрацювати ні з Зінченком, ні з Безсмертним у питаннях чесних виборів – бо треба "люди, які б викликали довіру".

Однак якщо він не буде це робити з ними – то тоді з ким? Адже Зінченко і Безсмертний – люди, які саме за це і відповідають на найвищому рівні. Більше того, Безсмертний безпосередньо займається всіма заходами, які команда Ющенка буде проводити в день виборів щодо контролю за ними.

Своєю заявою Вінський ще глибше поглиблює розкол, який утворився у Соцпартії. Луценко, Баранівський, Шибко, Ніколаєнко – депутати від СПУ, які давно уже не можуть зрозуміти, на кого працює друга особа Соцпартії.

Але найцинічіше інше – роблячи таку заяву, Вінський свідомо провокує ющенківців на не менш різку відповідь. Щоб потім вийти на телеканал "Інтер" (чи "1+1"?), розвести руками і сказати: "Ну ви ж бачите, ми хотіли за чесні вибори, але "Наша Україна" вміє тільки ображати..."

P.S. Сам Вінський у коментарі "Українській правді" зазначив, що його заява зроблена "не для того, щоб підсилювати конфронтацію, а для того, щоб була чесна співпраця". "Щоб не було того супроводу, який є у Інтернеті та в газетах. Почитайте коментарі Бродського? А Зінченка ви не чули?"

"Моє звернення було адресоване в першу чергу Ющенку", - пояснив Вінський. На питання, як його критика Зінченка або Безсмертного вплине на спільну діяльність "Нашої України" та СПУ для гарантування чесних виборів, Вінський сказав: "Якщо вони розумні люди, то ніяк не вплине".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування