Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ВАСИЛЬЄВ ШУКАЄ, ХТО МОНТУВАВ ЗАПИСИ МЕЛЬНИЧЕНКА. ЯКІ НЕ РОБИЛИСЯ ПІД ДИВАНОМ

Середа, 22 вересня 2004, 16:33
Генпрокуратура порушила кримінальну справу у зв'язку із монтуванням записів Мельниченка – за "штучне спотворення доказів обвинувачення".

Як заявив у середу генпрокурор Геннадій Васильєв, справу порушено після того, як було отримано результати експертизи за участю росіян та литовця.

"Треба розібратися, хто монтував запис", - сказав Васильєв.

За словами Васильєва, досліджувалися понад 20 епізодів, які знаходилися серед 36 годин записів. Вони містилися на трьох компакт-касетах, жорсткому диску від комп'ютера та двох СD.

"Всі матеріали змонтовані", - сказав Васильєв.

"Про штучність створення фонограм свідчать редакційні маркери у програмі редактора (цифрових записів)", - додав Васильєв. За його словами, "через цей маркер може бути вставлена будь-яка фраза".

"На деяких ділянках записів виявлена нульова амплітуда звуку. Але навіть в умовах абсолютної тиші фон має відповідну амплітуду! Це все свідчить про штучність створення записів".

Васильєв також сказав, що маркери дозволяють встановити: "монтаж" записів почався 18 вересня 2000, через два дні після зникнення Георгія Гонгадзе. "А 18 вересня ще не була відома доля журналіста", - сказав Васильєв.

Останній маркер датований 15 жовтня 2000 року.

Васильєв не дав чіткої відповіді, звідки були взято ці записи – лише пояснив, що "в тому числі" серед них були "надані" Олександром Морозом та вилучені у 2001 році в Миколи Рудьковського.

Генпрокурор висловив намір допитати у новій справі про монтаж записів самого Мороза.

"Оскільки записи у цифровому форматі, експерти не можуть сказати, чи належать голоси на записах Мельничена хоч комусь", - також сказав Васильєв.

Васильєв розповів, що звуки на записах піддавалися компресії. "Припустимо, звук А преобразований у декілька символів – це тембр, наголос... Якщо декілька символів убрати – то можна узнати звук "А", але чи належить він тому, кому приписується?"

"У цифровому форматі можна робити дивні речі!", - додав генпрокурор. Він додав, що "не експерт" у цих питаннях, однак йому допомогли розібратися.

Коли Васильєва запитали, чому не досліджувалися оригінали записів Мельниченка, він сказав: "Виникає питання – а чи є оригінали? Хто сказав, що в Мельниченка є оригінали? "

На аргументи журналістів, що про це сказав сам Мельниченко, Васильєв відповів: "Це все балачки! Мало чого він каже?! Він казав, що достовірні всі записи, подані до Верховної Ради".

Також Васильєв розкритикував експертизу записів Мельниченка, яка в 2002 році була проведена американською фірмою "Бек-Тек" на замовлення слідчої комісії Верховної Ради.

"Це була взагалі не експертиза!", - сказав Васильєв і додав, що такий висновок він робить із результатів дослідження експертів України, Росії та Литви.

Васильєв додав: "Бек-Тек" стверджував, що не можна створювати монтаж у форматі DMR, в якому працює диктофон "Тошиба" (як відомо, про цю техніку говорив Мельниченко). Але експерти сказали, що все це можливо".

"Записи у цифровому форматі не можуть використовуватися як доказ. Там всі слова можна переставляти, робити монтаж".

Васильєв також відмовився від міжнародного контролю над експертизою – за його словами, це заборонено Кримінально-процесуальним кодексом.

На аргумент, що до експертизи тіла Георгія Гонгадзе був допущений представник "Репортерів без кордонів", Васильєв сказав: "Вся та експертиза робилася за один раз. А яким чином тут призначити спостерігачів, якщо вона робиться півроку".

Васильєв наголосив, що експертів, які залучалися, рекомендувала Європейська асоціація інститутів судових експертиз.

"Я тільки за об'єктивність! Мені нічого не потрібно", - кілька разів повторював Васильєв під час прес-конференції.

Під час брифінгу Васильєв сказав, що запис у кабінеті Кучми справді вівся, але не відповідають істині заяви майора Мельниченка про те, що це робилося з-під дивану.

Українська правда

Читайте також:

Трибунал над Кучмою – залишилося два місяці?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...