Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна має готуватися до терактів?

Четвер, 9 вересня 2004, 10:56
Українські політологи не виключають можливості терористичних актів в Україні, передусім, через присутність військового контингенту в Іраку.

Керівник українського відділення Міжнародного інституту гуманітарно-політичних досліджень Володимир Малинкович зазначив, що певні терористичні угрупування можуть піти на теракт, щоб "наполягти на виведенні наших військ з Іраку".

Разом з тим Малинкович вважає, що внутрішніх причин для терору в Україні немає, і шанси можливих терактів в Україні у багато разів менші, ніж у Росії. На думку політолога, в України немає суперечливих територій, через які "серйозні політичні сили готові вести боротьбу з державою".

Крім того, зі слів політолога, Україна не проводить імперську політику, як Росія, що створює для останньої вибухонебезпечну ситуацію. Малинкович також не виключив можливості повторення вибухів й інших терактів в Росії.

Малинкович підкреслив, що захистити країну від терористів буде вкрай важко. "У нас прозорі кордони з Росією, і можливості потрапляння в Україну терористів наддостатньо", - сказав він.

Єдина можливість протистояти терору, на думку політолога, - вивести війська з Іраку і "не брати участі в політичному союзі з Росією".

Шеф-редактор видання "Політічна думка" Володимир Полохало також не виключив можливості проведення терактів в Україні. Таку можливість він напряму пов'язує з відносинами України з Росією.

Росія досі не знайшла ефективної політики вирішення складних міжнаціональних конфліктів, передусім чеченської проблеми. "Росія стає сьогодні конфліктогенним і вибухонебезпечним простором, і подвійна позиція офіційної України в цьому відношенні створює певні ризики", -заявив політолог.

"Зараз у всьому світі така ситуація, що не можна дати жодних гарантій, що в наступний момент не станеться теракт у твоїй країні", - вважає директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський.

"Поки що нам вдається уникнути цієї долі, навіть незважаючи на присутність українських військовослужбовців в Іраку", - зазначив він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Україна поки що не включена у список країн, де проводяться теракти, у відповідь на присутність їхнього контингенту в Іраку. "Це - заслуга українського керівництва, якому вдається зберігати дружні відносини з країнами, які підтримують і спонсорують тероризм. І цим часом необхідно скористатися", - вважає політолог.

Торкнувшись теми теракту в Північній Осетії, Погребинський заявив, що йому "соромно за Україну". "Крім ритуального висловлення співчуття політичні сили не провели жодній акції, вираженої в людській формі, на підтримку жертв у Беслані, у той час, як такі акції були проведені навіть у країнах, далеких від Росії, наприклад, в Італії", - зазначив співрозмовник агентства.

Погребинський підкреслив, що для організації власної підтримки, політичні сили в Україні знаходять форми і кошти для проведення акцій. У цьому випадку цього не сталося. "В Україні немає не тільки політичних партій, але і немає громадськості, і тому наше суспільство залишається беззахисним перед будь-якими загрозами", - зробив висновок політолог.



Читайте також новий розділ "Української правди", присвячений виборам президента: чому "Віагра" підтримує Януковича, хто назвав Кучму "хитрим гравцем у преферанс", скільки людей загітували біг-морди, де з'явилося гасло "Росія плаче – Янукович скаче" та яку велику гру затіяв Медведчук.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:22
Під час атаки на Івано-Франківщину Польща піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
В Росії злетіли бомбардувальники Ту-95: оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповненоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
Усі новини...