Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Куди іде Тарас Чорновіл?

Четвер, 9 вересня 2004, 17:29
В телефонній розмові з "Українською правдою" Тарас Чорновіл багато разів повторював, що нічого вартого уваги преси не сталося, що це не є новина і так далі.

Ризикнемо припустити, що з Тарасом В'ячеславовичем погодиться абсолютна меншість політично зацікавлених. Навпаки, звістка про те, що опозиціонер Тарас Чорновіл погодився стати радником прем'єр-міністра, має всі шанси стати темою дня.

Тим більше, що надалі депутат не виключає можливості формалізації співпраці – в такому разі він стане позаштатним радником прем'єр-міністра. Правда, політик тут же додав, що це для нього "грає малу роль".

Як сказав Чорновіл, згоду на пропозицію про співпрацю, що надійшла з боку прем'єра, він дав після обговорення її можливих форм "з людьми з Кабміну та з апарату прем'єр-міністра".

Зі слів Чорновола, його нинішня співпраця з урядом жодним чином не пов'язана з виборчою кампанією, і його роль у нинішніх президентських виборах "абсолютно нульова".

Він визнав, що "тут багато закидів може бути політичних - але це елемент самореалізації". "Тут я можу залучитися до роботи, не пов'язаної з виборчим процесом", - каже Чорновіл.

Нардеп нагадав, що він давно заявляв про готовність співпрацювати там, де його напрацювання матимуть шанс для реалізації.

"В мене вже просто почалася елементарна криза, коли велетенська купа наробок йде просто в папку", - сказав Чорновіл. Він не задоволений тим, що розроблені ним законопроекти як правило не доходять до розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради, "глушаться" в комітеті.

"Ці вибори певною мірою не є моє весілля", - сказав Чорновіл, додавши, що "останнім часом почуває себе "не зовсім на своєму місці в українській політиці". "Не можу сказати з впевненістю, чи буду йди у 2006 році в Верховну Раду", - зізнався народний депутат.

За його словами, він просто хоче "випрацюватися", і йому "на сьогодні дещо заімпонувало в уряді", зокрема, подобаються "деякі речі по економічній політиці".

При цьому Чорновіл уточнив, що в роботі уряду йому "не все подобається" і до чогось він ставиться критично. Разом з тим тут для нього "є можливості прикладення зусиль, є розуміння певної проблематики".

"Можливо, є воно і в команді Ющенка, але мені про це не відомо", - додав Чорновіл.

Разом з тим, за словами Чорновола, "елементарний аналіз законодавчої роботи (фракції Ющенка) викликав по тій команді серйозне розчарування".

"Я не бачу особливих перспектив в тій команді", - сказав Чорновіл, додавши, що "якби (у ній) бачив жорстку альтернативу, то, може б, і стримався (від співпраці з Януковичем)".
На його думку, "грань між владою і квазіопозицією дуже розмита".

За словами колишнього члена фракції "Наша Україна", він не бачить на сьогоднішній день "політичних перепон, щоб співпрацювати з прем'єром", і не бачить "свого гріха" в такому рішенні.

"Я не належу до тих людей, які на сьогоднішній день вважають обрання Ющенка абсолютною панацеєю", - сказав Тарас Чорновіл.

Питання, у яких він консультуватиме Януковича, "стосуються широкого спектру питань, пов'язаних із Західним регіоном", а також "проблем, пов'язаних з місцевим самоврядуванням і бюджетними відносинами".

Тарас Чорновіл відкинув будь-яке зіставлення своєї ролі з тією, котру відіграє його брат Андрій Чорновіл. "Андрій згодився на роль об'єкта в політиці, а я або відійду від політики, або завжди буду суб'єктом", - наголосив Тарас Чорновіл.

Післямова від "Української правди"

Згоду Тараса Чорновола консультувати Януковича важко пояснити самою тільки жагою застосувати себе, як це аргументує народний депутат. Принаймні, для цього можна було б почекати ще бодай два місяці…

І те, що Чорновіл підкреслює, що "не йде мова про офіційну співпрацю як радника прем'єр-міністра", нічого, по-суті, не міняє – справа ж не в наявності "корочки" із записом назви посади.

Ще в час свого перебування у складі фракції "Наша Україна" Чорновіл був, за його ж словами, "опозицією в опозиції" - саме через свою безкомпромісність щодо нинішнього політичного режиму.

А нині політик, котрий називав "злочинним" правління Леоніда Кучми, котрий досі не може пробачити Ющенкові "заяву трьох" із осудом опозиції, котрий заперечує саме право на існування партії, якою керує глава адміністрації нинішнього президента, - цей політик став радником кандидата у президенти від влади.

Автору можна закинути некоректність формулювання – тому що Чорновіл став радником прем'єр-міністра. Нехай. Але тоді він став радником голови "найбездарнішого уряду за всю історію України". Це його ж слова піврічної давнини.

Чорновіл тим самим заявив про підтримку офіційного спадкоємця нинішнього режиму. Разом, до речі, із списком сил, де першу скрипку грає саме та партія, яку він вважає бандитською.

Хоча ні, якраз пояснити це, принаймні, можна спробувати. Важче це зрозуміти. Важче навіть, ніж вчинок Ганни Стеців. Бо Чорновіл завжди тим і приваблював, що видавався, на відміну від більшості політиків, щирим і чесним.

Тому коли півроку тому після його виходу з "Нашої України" один із помічників одного з лідерів фракції почав розказувати про те, що Тараса "купили", ці слова не знаходили віри і сприймалися як звичайний необґрунтований "наїзд" помсти.

Не вірю їм і зараз. Скоріше вже спадає на думку аналогія із побутовою ситуацією, коли хлопець/дівчина, отримавши від нього/неї гарбуза, одружується з іншою/іншим, щоб продемонструвати свою потрібність і довести, що проживе без неї/нього.

Не виключено, є такий елемент демонстративності й у вчинкові Чорновола. Який, пішовши з фракції – не дочекався заклику повернутися.

Який, дуже вірогідно, проектував свою політичну перспективу через створення депутатської групи "Центр" – і не посів у ній місця лідера.

Який навіть після виходу з "Нашої України" казав, що голосуватиме за Ющенка – але не отримав пропозиції стати його уповноваженим на виборах. Тоді як вісім інших членів "Центру" є довіреними особами Ющенка на президентських виборах.

З процесом створенням анонсованої політичної партії також, як видно, склалося не так, як мріялося.

Що ж, можна зрозуміти відчуття себе "не на своєму місці" у такій ситуації. Але існує небезпека, що у пошуках свого місця політична зірка Чорновола потрапила у чорну діру.

P.S. А член соціал-демократичної (о) фракції "Соціальна справедливість" Андрій Чорновіл, до речі, прокоментував рішення Тараса Чорновола схвально: "Що б не казали, а брати Чорноволи завжди будуть прагнути працювати на благо своєї Батьківщини, а не думати про власну політичну кар’єру чи якісь політичні притулки. Ми хочемо бути разом зі своїм народом, прагнемо вирішувати його проблеми. І Тарас і я живемо та працюємо для України, для українського народу, і тому нас не має серед сьогоднішніх так званих "головних опозиціонерів" країни, фінансованих Порошенком та іншими олігархами".

Читайте також:

ТАРАС ЧОРНОВІЛ ПІШОВ ДО ЯНУКОВИЧА/archive/2004/september/9/news/9.shtml}

Тарас Чорновіл: Роль Пинзеника – зробити разом з іншими так, щоб Ющенко припустився ще десятка помилок і не став президентом


Читайте також новий розділ "Української правди", присвячений виборам президента: чому "Віагра" підтримує Януковича, хто назвав Кучму "хитрим гравцем у преферанс", скількох людей загітували біг-морди, де з'явилося гасло "Росія плаче – Янукович скаче" та яку велику гру затіяв Медведчук.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...