Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україну готують до зриву виборів

Вівторок, 12 жовтня 2004, 14:05
В Україні штучно нагнітається напружена ситуація, щоб підготувати суспільну думку до можливості зриву президентських виборів.

Про це заявив директор Інституту масової інформації Сергій Таран.

"Я не виключаю, що це віртуальна війна, яка йде в Україні на екранах і в газетах, є наслідком саме підготовки до можливого зриву виборів", - сказав він на прес-конференції у вівторок у Києві.

Виходячи з результатів моніторингу, проведеного ІМІ у вересні, за словами Тарана, можна сказати про те, що ЗМІ постійно подають інформацію про конфліктну ситуацію в Україні.

"Постійно розкручується карта конфліктної напруженої ситуації в країні. Ця конфліктна ситуація подається з коментарем, де нечітко роз'яснюється ситуація, хто зацікавлений у такому конфлікті", - пояснив він.

На думку Тарана, влада залишає за собою "хід для маневру".

"Для тих, хто зараз перебуває при владі, для них найгіршим варіантом буде, якщо просто відбудуться вибори, і Ющенко або Янукович одержить необмежену президентську владу", - сказав він.

"У такий спосіб нинішня влада фактично втратить все, хоча зараз вона має найбільшу владу і тому теоретично для них було б найкращим варіантом, якби ці вибори не відбулися", - вважає Таран.

За словами директора ІМІ, результати моніторингу свідчать про те, що більшість ЗМІ надавали нерівний доступ кандидатам до своєї глядацької або читацької аудиторії.

Зокрема, фактично всі національні канали давали велику частину прямого ефіру кандидатові від влади - Януковичу в порівнянні з іншими кандидатами.

Так, у вересні поточного року обсяг прямих висловлень Януковича склав 66% на телеканалі "Інтер", 47% - на "ICTV", 71% - на телеканалах "1+1" і "УТ-2", 28% - на "УТ-1" і 32% - на "5-ому каналі".

У той же час прямим висловленням кандидата у президенти Віктора Ющенка приділялося 7% мовлення на телеканалі "УТ-1", 5% - на "1+1" і "УТ-2", 17% - на "Інтері", 3% - на "ICTV" і 49% - на "5-ом каналі".

За словами Тарана, якщо в більшості повідомлень інформація про кандидата від влади подавалася в позитивному контексті, то про інших кандидатів, особливо про Ющенка, - у негативному.

"Основним контекстом, у якому основні національні телевізійні канали подавали інформацію про кандидата від опозиції Ющенка, є різноманітна конфліктна ситуація, зокрема уявлювані міжнародні конфлікти і так зване протистояння між Сходом і Заходом України у виборчій боротьбі", - сказав Таран.

Таран також повідомив, що ІМІ буде протистояти фальсифікації майбутніх екзит-полів у ході виборів 31 жовтня.

За його словами, ІМІ підписав меморандум про співробітництво з фондом "Демократичні ініціативи" для проведення журналістського дослідження роботи экзит-полів.

"Ми будемо виявляти факти можливих порушень, про які будемо вас інформувати", - сказав Таран, підкресливши: "Жодної гарантії, що соціологічні дослідження і экзит-поли будуть коректними, ми не можемо дати".

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:22
Під час атаки на Івано-Франківщину Польща піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
В Росії злетіли бомбардувальники Ту-95: оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповненоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
Усі новини...