Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

До виборів не буде політреформи і гарантій Кучмі

Понеділок, 18 жовтня 2004, 17:13
Голова парламенту Володимир Литвин вважає, що якщо політичним силам не удасться домовитися про проведення політреформи до виборів, то варто підписати угоду про проведення реформи після виборів.

Говорячи на прес-конференції в понеділок про перспективи проведення політреформи, про прийняття закону про гарантії президентові, який склав свої повноваження і про прийняття закону щодо зміну закону про парламентські вибори, Литвин відзначив, що перспективи завжди є, і головне - їх реалізувати.

За його словами, у парламент уже надійшов висновок Конституційного суду по законопроекту 4180, і документи спрямовані на ознайомлення депутатам і в тимчасову спеціальну комісію з конституційної реформи, що повинна розробити свої пропозиції.

Литвин повідомив, що в парламенті зареєстровано десь п'ять проектів постанов про порядок розгляду законопроекту по політреформі, причому деякі з них істотно відрізняються один від одного.

"Сьогодні розхитана ситуація в парламенті і роз'єднана владна система, що ускладнює розгляд і прийняття відповідного проекту як закону", - підкреслив Литвин.

Говорячи про прийняття закону, що змінює закон про вибори в парламент, спікер назвав цей законопроект привабливим, але відзначив, що якщо цей документ буде прийматися разом із законопроектом про політреформу, він зруйнує всі досягнуті раніше домовленості.

За словами Литвина, на погоджувальній раді в понеділок була досягнута домовленість про проведення засідання тимчасової комісії з конституційної реформи, яка повинна вивчити всі пропозиції, що надійшли, і винести свої пропозиції по розгляду законопроекту про внесення змін у Конституцію.

Після цього пройде погоджувальна рада за участю лідерів фракцій, груп, членів конституційної комісії і профільних комітетів, на якій буде вироблена позиція щодо подальшої долі політреформи.

За словами Литвина, якщо не вдасться домовитися про розгляд даного законопроекту до виборів, то, можливо, це можна буде зробити між першим і другим туром.

Якщо ж депутатам не вдасться досягти домовленості і знайти 300 голосів у цей період, то "варто б вийти на підписання політичної угоди, у якій домовитися про проведення політреформи після виборів".

Говорячи про прийняття закону про гарантії екс-президентові, спікер нагадав, що позиція нинішнього глави держави Леоніда Кучми полягає в тому, що йому не потрібні ніякі гарантії, тому автори відповідних законопроектів фактично зняли їх з розгляду.

Говорячи про розгляд законопроектів про внесення змін у закон про вибори президента, спікер повідомив, що на погоджувальній раді обговорювалися пропозиції семи законопроектів.

Литвин сказав, що представники як більшості, так і опозиції, зійшлися на тім, що сьогодні немає необхідності вносити зміни в чинний закон про вибори президента, щоб "Верховна Рада не стала каталізатором дестабілізації виборчої процесу".

За словами спікера, у парламенті зареєстровано ще один законопроект про внесення змін у закон про вибори президента, відповідно до якого переможцем в другому турі вважається кандидат що набрав 50% +1 голосів виборців, що взяли участь у голосуванні. Але на погоджувальній нараді за внесення цього документа до порядку денного проголосували всього дві фракції.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...