Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Політреформу перенесуть на п'ять років?

Понеділок, 25 жовтня 2004, 14:28
Проведення політреформи може бути відкладене на період після 2006 року або навіть до 2009 року, вважає член фракції Соціал-демократичної партії України (об'єднаної) у Верховній Раді Нестор Шуфрич.

Таку думку він висловив у ході проведення в понеділок "круглого столу". "Зрив виборів як можливий сценарій президентської вертикалі влади".

"Думаю, що в переможця Януковича знайдуться важелі, які будуть сприйняті його союзниками, у тому числі й соціал-демократами, що питання реформи буде перенесене на якийсь час, на кілька років", - сказав Шуфрич.

На думку депутата, "у цій ситуації система виборів 2006 року може бути зовсім іншою, більш демократичною".

"Я переконаний, що Янукович зможе переконати політичні сили відкласти голосування з політреформи після 2006 року (рік виборів до Верховної Ради) або до 2009 року (рік наступних президентських виборів)", - сказав Шуфрич.

Він також підкреслив, що на сьогоднішній день формально парламентська більшість існує, оскільки ніхто з депутатів, що написали заяву про входження до парламентської більшості, не відкликав свої підписи.

У той же час, за його словами, більшості практично немає. Депутат відзначив, що, говорячи про позиції фракції Народної аграрної партії, що призупинила членство в більшості, потрібно говорити не про позиції лідера фракції Михайла Гладія, а про позиції голови Верховної Ради й глави НАПУ Володимира Литвина.

Шуфрич також не виключив, що, можливо, після першого тура президентських виборів парламент "спробує піти шляхом Тбілісі", додавши, що в деяких ЗМІ з'явилася думка про те, що Литвин "зараз намагається приміряти на себе плаття Бурджанадзе (Ніно Бурджанадзе - глава грузинського парламенту)".

"Я вірю, що Володимир Михайлович буде прихильником тих, хто його обрав і буде послідовним", - підкреслив він разом з тим.

Крім того, за словами Шуфрича, в Україні існує проблема проведення політреформи - у законопроекті про внесення змін до Конституції є положення про вибори до парламенту за партійними списками, яке з нього вже не можна вилучити.

"Зрозуміло, що при цій системі виборів в 2006 році ліва опозиція й праві екстремали реально можуть одержати 51% і взяти під контроль країну й уряд", - сказав депутат, висловивши разом з тим думку, що політреформа в цей період проведена не буде.

Він також відзначив, що "у ситуації жорсткого протистояння у провладних політсил немає іншого вибору, ніж перемога Януковича", і чесні вибори необхідні, насамперед, політичним силам, які підтримують його.

Депутат висловив думку, що українські вибори будуть більш демократичними й чесними, ніж вибори в Азербайджані й Грузії, і "світ визнає результати виборів, і буде співробітничати з новообраним президентом".

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
В Росії злетіли бомбардувальники Ту-95
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповненоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголошували ракетну небезпеку, була загроза "Кинджалів"
Усі новини...