Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Британська преса згадує Януковича як "зека" та повідомляє про насильство на Сході України

Понеділок, 1 листопада 2004, 07:10
Британські газети в понеділок докладно повідомляють про перебіг президентських виборів в Україні.

"Таймс" пише про те, що майбутнє України повисло на волосині в той час, як прихильники опозиції звинуватили уряд в нечесній поведінці на виборах і закликали до проведення сьогодні потужних протестів, які, як вони сподіваються, переростуть в мирну революцію.

"Таймc" вважає, що на карту поставлено майбутнє нації, що нараховує 48 мільйонів людей, і яка розривається між Європейським Союзом, що розширяється і авторитарною Росією.

Видання нагадує, що Віктор Янукович користувався відкритою підтримкою президента Росії Володимира Путіна. Як вважає "Таймс", Віктор Янукович бачить майбутнє України у тісніших зв'язках з Москвою та державному контролі над економікою.

"Таймс" також наголошує, що табір пана Ющенка сподівається, що сьогоднішні протести перетворяться на мирне повстання на зразок "трояндової революції", яка в Грузії усунула від влади президента Едуарда Шеварднадзе.

"Таймс" також ілюструє позицію Віктора Януковича, який звинуватив опозицію у змові із Заходом для того, щоб повалити уряд. Як зазначає газета, Віктор Янукович закликав виборців не брати участь у протестах, в той час як офіційні представники погрожують застосувати силу для того, щоб запобігти масовим заворушенням.

Інша британська газета "Файненшел Таймс" статтю про вибори в Україні починає так: "Опитування громадської думки на вчорашніх виборах президента України показали, що лідер опозиції Віктор Ющенко та прем"єр-міністр Віктор Янукович рухаються в напрямку повторного голосування, яке буде проведено пізніше цього місяця. Два провідники змагатимуться між собою 21 листопада, якщо, звичайно, остаточні результати вчорашніх виборів не засвідчать, що один з кандидатів набрав більше 50 відсотків голосів."

"Файненшел Таймс" нагадує читачам, що результати очікуються сьогодні, хоча остаточні дані буде оприлюднено за кілька днів.

Газета також нагадує, що Сполучені Штати й Європейський Союз попередили, що неспроможність проведення вільних і чесних виборів підштовхнуть Україну до політичної ізоляції.

Типовою ілюстрацією статей про президентські вибори в Україні, які друкують в понеділок британські газети, є фотографії усміхненого Віктора Ющенка, а також фото українських бабусь, які кидають бюлетені до виборчих урн.

Розмірковуючи про результати виборів, "Індепендент" свою статтю вміщує під заголовком "Прозахідний кандидат веде перед на виборах президента в Україні". Такий заголовок газета друкує спираючись на деякі результати опитування виборців після голосування і зазначає:

"Переважна більшість результатів опитувань свідчить, що пан Ющенко випереджає свого суперника, кандидата від режиму й прем"єр-міністра Віктора Януковича.

Спостерігачі на виборах говорять, що голосування на виборчих дільницях в столиці України - Києві відбулось майже без ускладнень, в той час як в інших містах відзначались серйозні недоліки.

"Індепендент" наводить думку керівника Канадської моніторингової місії Джона Мрзава, який сказав:

"Ми отримали повідомлення про насильство в містах Східної України, де бандити погрожували керівникам виборчих дільниць, якщо ті не забезпечували 80 відсотків підтримки Януковичу. Ми ставимось до таких повідомлень дуже серйозно."

"Індепендент" далі пише про побоювання, пов'язані з актами насильства, що могли виникнути в Києві, цитаделі Віктора Ющенка, по тому як з'явились повідомлення про те, що 20 тисяч прихильників Віктора Януковича рухаються з Донецька до столиці.

Сотні справді прибули, маючи на руках відкріпні талони. Але, як зазначає "Індепендент":

"Однак, як виглядає, в таборі Януковича змінили думку і переважна більшість його прихильників не приїхали. Журналісти кажуть, що потяги прибували з Донецька до Києва порожніми."

"Індепенедент", власне як і інші газети, наголошує на проросійських настроях Віктора Януковича, який хоче, щоб Україна стала частиною єдиного економічного простору під проводом Москви. "Індепендент" пояснює, що: "опозиція каже, що економічний союз є першим кроком для відтворення нової форми Радянського Союзу, а Брюссель каже, що шанси України приєднатись до Європейського Союзу різко зменшаться, якщо вона увійде в союз з Росією".

"Індепендент" також звертає увагу на те, що Віктор Ющенко і Віктор Янукович мають різні особистості:

"Пан Ющенко заслужив репутацію за чесність, коли він керував Національним банком України, а потім вразив людей боротьбою з корупцією на посаді прем'єр-міністра, з якої його усунули впливові члени президентської адміністрації, роздратовані тим, що він втручався в схеми, які зробили їх казково заможними. "Зек" - одне з вуличних прізвиськ пана Януковича, який має дві судимості та сильні зв"язки з олігархічними бізнес-кланами його рідної Донецької області."

Тим часом "Дейлі Телеґраф" вважає, що уряд навряд чи відмовиться від влади без боротьби. Після десятиліття тіньових оборудок чільними високопосадовцям загрожує судове переслідування, якщо опозиція прийде до влади.

"Дейлі Телеґраф" також пише, що деякі активісти від опозиції згадують слово революція" для того, щоб повалити старий режим, наслідуючи приклад Грузії, яка усунула від влади майже рік тому Едуарда Шеварднадзе.


BBC

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
В Росії злетіли бомбардувальники Ту-95
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповненоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголошували ракетну небезпеку, була загроза "Кинджалів"
Усі новини...