Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Київські політологи пропонують план виходу із кризи. Януковича – у відставку

Середа, 1 грудня 2004, 12:40
Для подолання політичної кризи в державі потрібно скасувати результати голосування у другому турі виборів президента, призначити повторне голосування на 19 грудня, а замість нинішнього уряду негайно сформувати коаліційний уряд, глава якого залишиться на своїй посаді і після інавгурації нового президента України.

Про це йдеться у Київській декларації експертного співтовариства, яку підписали дев'ять політологів та представників аналітичних центрів.

Цей тактичний план дій, на думку експертів, повинен передбачати одночасне (пакетне) прийняття рішень Верховною Радою та чинним президентом.

Крім того, експерти вважають за необхідне підтримати Конституційну реформу в Україні ще до оголошення кінцевих результатів виборів президента, створити робочу групу з розробки концепції територіально-адміністративної реформи України та пакету відповідних законопроектів.

Також підписанти декларації звертаються "з пересторогою" до еліти Російської Федерації. "Протягом останніх 6 місяців Росія неграмотно і деструктивно втручалася у внутрішні справи України, що призвело до росту антиросійських настроїв у суспільстві, в тому числі – в українській еліті", - зазначають експерти.

"Якщо подібне втручання не припиниться, погіршення стосунків між Україною та Росією може набути незворотнього характеру", - застерігають вони.

Разом з тим, експерти переконані, що "витоки кризи лежать поза полем політичної тактики". "Вони послідовно і неухильно назрівали протягом 1990-х років", - сказано в декларації.

Експерти вбачають три причини, які привели до нинішнього стану.

На їхню думку, "еліта, сформована на руїнах СРСР в умовах ерозії попередньої, комуно-імперської ієрархії цінностей, виявилася зорієнтованою не стільки на довгострокове нацціонально-державне будівництво, скільки на прискорене формування капіталу в рамках приватизаційних процесів та легітимізацію цього капіталу поза Україною – в США, Європі, Росії".

"Еліта 90-х років в Україні не сформувалася як соціально і національно відповідальний прошарок", - зазначають політологи.

Другою причиною називається "відсутність в України чіткого, послідовного, недвозначно сформульованого національного проекту".

На думку експертів, "багатовекторність", що стала фірмовим знаком політики президента Леоніда Кучми, фактично приховувала неготовність керівної еліти сформувати національний проект та покласти на себе відповідальність за його реалізацію".

Дослідники відзначають, що "саме нездатність еліти запропонувати нації проект, єдиний для всіх мешканців країни, традиційно стимулює сепаратизм, пошуки регіонами своїх власних, "окремих" проектів".

Третьою причиною називається "ігнорування рядом політиків та високопоставлених чиновників об'єктивної логіки історичного розвитку незалежної України, природи української державності, системотворчих інтересів мешканців різних регіонів України".

Декларацію підписали голова правління Інституту національної стратегії Станіслав Бєлковський, директор Інституту національної стратегії Кость Бондаренко, голова правління Фонду підтримки реформ Валерій Вакарюк, директор Центру соціальних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв, директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов, голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, керівник Центру досліджень суспільних процесів "Експерт" В'ячеслав Ковтун, політологи Дмитро Видрін, Сергій Дацюк.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування