Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Влада не оголосила надзвичайний стан, щоб його не ввела опозиція

П'ятниця, 10 грудня 2004, 17:19
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин вважає, що країна стояла на порозі громадянської війни, коли наприкінці листопада вирішувалося питання про введення надзвичайного стану.

"Думаю, що це був кінець листопада, тоді активно дебатувалося питання про введення надзвичайного стану в Україні", - сказав спікер, відповідаючи на запитання, чи дійсно країна була на межі громадянської війни.

"Коли це питання мимохідь обговорювалося під час Ради національної безпеки й оборони України, і коли зачитували відповідні положення закону про надзвичайний стан - начебто б ситуація, що мала місце в Україні, і процеси, які розвивалися в Україні, підпадали під формулювання", - сказав Литвин.

За його словами, президент України Леонід Кучма "таку ідею відкинув із самого початку".

Що стосується своєї позиції, Литвин сказав: "Я виходив з того, що це - позиція Верховної Ради, і вона була така: якщо говорити про введення надзвичайного стану, необхідно прорахувати, як відреагує на це Верховна Рада. Оскільки відповідно до Конституції Верховна Рада України протягом двох днів повинна затвердити указ президента (про надзвичайний стан)".

"У мене були величезні сумніви, а, точніше, переконаність, що Верховна Рада такого рішення не прийме. Я відкрито сказав про те, що можна ввести надзвичайний стан, але реалізовувати розвиток подій і вводити надзвичайний стан в Україні будуть зовсім інші люди. Тобто, увести можуть одні, а реалізовувати його будуть інші люди. І це питання фактично не одержало свого розвитку під час засідання РНБО. Тим більше, що й міністр оборони (Олександр Кузьмук) сказав, що це сьогодні недоцільно", - відзначив Литвин.

Спікер підкреслив, що в ті дні країна підійшла "до межі, за якою була прірва". "Дуже добре, що ми не переступили цю межу. Я думаю, що цей етап, а це фактично була революція, революція народного духу, народних устремлінь, вона увінчалася загальною перемогою, перемогою українського народу", - сказав він.

Литвин вважає, що "ми можемо ствердно говорити, що у нас є громадянське суспільство, принаймні, найвагоміша складова громадянського суспільства, у нас є українська нація, і що ми зберегли цілісність України". Все інше, за його словами, - "політичні розмови, хоча вони мають під собою також відповідну загрозу".

"Я не хотів би, щоб ми когось отут виділяли й обвинувачували. Ми повинні апелювати до колективного розуму, до такого колективного розуму, який переміг у ці 18 днів, які потрясли не тільки Україну, але, я думаю, і Європу, й світ", - вважає Литвин.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...