Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Саакашвілі носить помаранчеву краватку та пригадує, як Кучма казав про неможливість революції

Понеділок, 20 грудня 2004, 10:19
Президент Грузії Михайло Саакашвілі носить краватку й шарф помаранчевих кольорів, але відмовляється коментувати майбутні президентські вибори в Україні.

Саакашвілі відвідав у понеділок українсько-грузинську школу в Тбілісі.

Після зустрічі з дітьми президент Грузії, будучи в помаранчевій краватці й помаранчевому шарфі, не став відповідати на запитання журналістів про повторні вибори президента Україні, які мають відбутися 26 грудня.

Він заявив, що як глава держави не має права робити якісь прогнози.

"В Україні дуже багато чого сьогодні очевидно, і для нас було предметом гордості, що всі лідери української опозиції у всіх виступах згадували Грузію", - сказав Саакашвілі, - слова якого наводить "Інтерфакс-Україна".

Саакашвілі також у статті в "Файненшл Таймс", яка називається "Третя хвиля визволення", відносить "революцію троянд" у Грузії та "помаранчеву революцію" в Україні до третьої хвилі визволення в Європі, передає Українська служба Бі-Бі-Сі.

Грузинський президент зазначає, що перша хвиля була після Другої світової війни, а друга – після тріумфу Солідарності в Польщі, "оксамитової революції" у Празі та падіння Берлінського муру.

Саакашвілі пише, що лише балтійські країни після розпаду СРСР спромоглися здобути свободу, а Грузія, так само як Україна, підпали під ярмо авторитаризму і клептократії, де народна воля не значила нічого.

Потім відбулася грузинська "революція троянд", після якої, пише грузинський президент, російська преса намагалася подати Грузію як нестабільну країну, яка от-от вибухне, а революцію списувала на театральну ментальність грузинів.

Далі він переказує події "помаранчевої революції" і також звертає увагу на подібну реакцію російських та інших закордонних ЗМІ.

За словами Саакашвілі, на адресу обох цих революцій пролунали звинувачення в тому, що вони організовані якимись сторонніми темними конспіративними силами.

Проте, на думку грузинського президента, ті, хто намагається пояснити останні події в Україні втручанням незримої руки, не розуміють підвалин людської натури.

"Жодні гроші, фокуси чи агітація не можуть вивести на вулиці мільйони людей. Тільки інстинктивне бажання свободи може змусити людей кинути виклик холоду і не побоятися за власне життя", - пише він.

Він також додає, що мав розмови з багатьма політиками, включно з українським президентом Кучмою, і багато з його співрозмовників нібито сказали йому, що грузинські події в Україні відтворити неможливо, бо український уряд набагато сильніше контролює ЗМІ та правоохоронні органи, а економіка України сильніша за грузинську.

Проте, на думку Саакашвілі, боротьба відбувалася не через економіку, а через демократію та право людей обирати майбутнє.

Саакашвілі прогнозує, що приклад Грузії та України повторять і інші країни, і не пропускає шансу наголосити на тому, що Грузія - це засадничо європейська країна, так само як Україна.

Сам Саакашвілі - як він нагадує у статті - вчився в Києві, де за студентські роки вивчив українську мову.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...