Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тимошенко чекає від Кучми створення кризи. Від Януковича, що він зніметься з виборів

Неділя, 5 грудня 2004, 11:58
Співголова коаліції "Сила народу" Юлія Тимошенко вважає дуже ймовiрним, що Віктор Янукович знiме свою кандидатуру з виборів президента України.

Про це вона сказала в неділю в інтерв`ю іноземним журналістам у Києві.

"Я б на місці Януковича свою кандидатуру зняла", - сказала Тимошенко.

За її словами, "у народу зберігається ілюзія, що Віктор Ющенко і Янукович набрали на виборах приблизно однакову кількість голосів, а якщо Янукович братиме участь у переголосуваннi, то його поразка буде приголомшливою". "Він перестане існувати як політик", - сказала вона.

Тимошенко висловила впевненість у тому, що Ющенко свою кандидатуру з виборів не знiме, і зазначила, що Ющенко переможе, що б не робила влада.

Вона також вважає, що політреформу проводити треба, але дещо в іншій концепції.

На запитання про позицію фракцій "Наша Україна" і БЮТ щодо політреформи, Тимошенко відповіла, що конституційна реформа у варіанті, запропонованому парламенту, "практично відбирає всю владу у президента і передає її парламенту".

За словами Тимошенко, якщо буде прийнята політреформа у варіанті законопроекту №4180, "то не варто обирати президента всім народом, тому що він нічого не зможе зробити".

Опозиція була готова прийняти не весь текст цього законопроекту, а виключити з нього деякі положення, щоб залишити "хоч якісь повноваження президенту", сказала Тимошенко.

За її словами, необхідно, щоб спочатку нинішній президент Леонід Кучма, запропонувавши Верховній Раді новий склад ЦВК, призначив в.о. прем'єра і підписав зміни до закону про вибори президента про заборону відкріпних посвідчень, щодо якого він 3 грудня скористався правом вето.

Як сказала Тимошенко, цілком очевидно, що Кучма "залишає собі всі умови, щоб можна було здійснити таку ж фальсифікацію виборів під час переголосування, як і в другому турі" 21 листопада.

За її словами, "розуміючи, що не зможе провести свого кандидата, влада вирішила забрати всі повноваження у майбутнього президента Віктора Ющенко".

Пояснюючи журналістам ситуацію навколо підписаної Ющенком і Олександром Морозом угоди, Тимошенко зазначила, що Ющенко підписав угоду, згідно з якою будь-які зміни до Конституції прийматимуться після виборiв президента.

Вона також зазначила, що в угоді, підписаній за результатами круглого столу за участю міжнародних посередників також не було вказано, що опозицiя повинна обов'язково голосувати саме за законопроект №4180, який відбирає в президента всі повноваження.

На думку Тимошенко, не "може такого бути, щоб всенародно обраний президент не міг навести лад у країні і провести необхідні реформи".

За її словами, погоджуючись на запропоновані зміни до Конституції, "ми передаємо більшість повноважень президента не парламенту, а "трьом кланам – Донецькому (Янукович), київському (Медведчук) і дніпропетровському (Пінчук)".

За словами Тимошенко, вимоги Віктора Ющенка полягають у тому, щоб запровадити політреформу в березні 2006 року, після виборів нового парламенту.

Парламентська республіка в Україні при нинішній Верховній Раді – "це влада кланів", сказала Тимошенко.

Тимошенко також заявила, що нинішній президент Леонід Кучма "створює штучні кризи і намагається знайти собі місце в майбутній Україні".

Вона вважає, що Кучма не хоче розлучатися з владою і не "хоче йти на пенсію. Йому не потрібні гарантії, йому потрібна влада".

За її словами, Кучма "зараз думає над концепцією нової кризи". "Дуже важливо, щоб він заспокоївся і все-таки вирішив піти на пенсію", - додала Тимошенко.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування