Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма, Медведчук і Янукович – ті, "Кому вниз"

П'ятниця, 21 січня 2005, 11:35
Політологи не бачать політичного майбутнього у Кучми, Медведчука та Януковича.

Таку думку висловили "Львівській газеті" Олег Медведєв, Вадим Карасьов та Володимир Полохало.

На думку віце-президента Української ліги зв’язків з громадськістю Олега Медведєва, "на Кучму чекає доля політичного пенсіонера". "Якими б не були його особисті прагнення та плани, політичній діяльності об’єктивно приходить кінець", - вважає політтехнолог.

Медведєв зазначає, що на Кучму чекають "не найкращі часи в його житті", тому що є багато політичних опонентів, які постраждали впродовж його кар'єри. "Цілком очевидно, що незабаром в Україну повернеться Микола Мельниченко. Повернеться Олександр Єльяшкевич. І, безумовно, всі ці люди порушать питання про відповідальність Леоніда Кучми", - сказав політтехнолог.

Натомість Віктор Пінчук та Ринат Ахметов, на думку Медведєва, "мають непогані шанси вписатися в нову політичну та бізнесову реальність України Ющенка".

"Ющенко та донецька еліта мали б укласти такий собі пакт, за яким донеччани взяли б на себе зобов’язання жити за іншими, новими правилами, а Ющенко і нова влада загалом відстоювали б інтереси потужного донецького бізнесового угруповання на зовнішніх ринках", - вважає Медведєв.

Що стосується Медведчука і Януковича, то, на думку Медведєва, "обоє несуть політичну відповідальність за фальсифікацію виборів, і це серйозна політична вада, яка дає підстави для розгортання громадської дискусії, чи такі фігури взагалі мають, принаймні, моральне право на активну політичну діяльність".

При цьому політолог зазначає що "у Януковича ситуація дещо краща, бо так чи інакше він має підтримку близько 12 мільйонів виборців, а Медведчук підтримки виборців не має, і на відміну від Януковича, не має змоги апелювати до громадськості".

У свою чергу, директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов переконаний, що у Кучми, Медведчука і Януковича, "за великим рахунком, немає політичного майбутнього".

"Назва української рок-групи "Кому вниз" найбільш вдало характеризує особисті політичні траєкторії Януковича, Медведчука, Кучми й тих, хто рангом нижче", - зазначив він.

"Фактично це політики, які за часів нового президента завершуватимуть свою політичну гру. Це не виключає того, що вони відіграватимуть якусь роль у новій політичній конфігурації, залишаться доволі впливовими політиками, але їхня особиста політична траєкторія буде вже не висхідною, а спадаючою", - вважає Карасьов.

На думку політолога, Медведчук, прийшовши в новий парламент за списком СДПУ(о), намагатиметься формувати ситуативні політичні коаліції, але "якщо влада буде послідовною, консолідованою та сильною, то жодні опозиційні ініціативи Медведчука не матимуть серйозних і потужних наслідків".

Пінчук, на думку Карасьова, "відходитиме від амплуа політика-бізнесмена та намагатиметься концентруватися на двох видах своєї діяльності: бізнес і т.зв. публічно-медійна політика".
Натомість Ахметов, вважає політолог, "залишається впливовим лідером донецької політико-фінансової імперії, і навряд чи зможе відійти від спокуси використати електоральні настрої Донецького регіону в майбутніх політичних ігрищах".

На думку шеф-редактора журналу "Політична думка" Володимира Полохала, "якщо говорити про політичні перспективи Леоніда Кучми, його присутність у публічній політичній сфері, то їх практично немає".

"Навряд чи йому (Кучмі) вдасться повторити шлях, який здійснив Леонід Кравчук, коли трансформувався в народного депутата України, але, по суті, став залежним у своїх діях, політичній поведінці, навіть світогляді, від лідера СДПУ(о) Віктора Медведчука", - вважає політолог.

Водночас, зазначає Полохало, Леонід Кучма "є одним із босів дніпропетровського фінансово-політичного угруповання, яке формально пов’язують із Віктором Пінчуком, і його реальний вплив на процеси, не як публічного політика, а закулісного, визначатиме те, наскільки могутнім залишатиметься цей клан".

Разом з тим, Полохало називає Пінчука "найбільш прагматичним і проникливим" з опонентів Ющенка.

"Щодо Ахметова – думаю, він сьогодні більше розмірковує. Гадаю, Віктор Янукович для нього – використаний матеріал. І тому, найімовірніше, він підшуковує інші сили й інші фігури, які репрезентували б його бізнес-інтереси", - сказав Полохало.

На думку політолога, "нині поразка є значно більшою для Ахметова, ніж для самого Віктора Януковича, адже це удар по амбіціях і по тих бізнес-проектах, які мав Рінат Ахметов".

Янукович, на думку політолога, скоріше, не має політичного майбутнього, "тому що на переможених не роблять ставки". Крім того, теза Януковича про жорстку опозицію "відлякала багатьох ситуативних союзників, навіть із членів Партії регіонів, які завжди орієнтуються на переможця, на владу та звикли досягати компромісу, домовленостей, але не йти в жорстку опозицію".

"Найімовірніше, Віктор Янукович швидко втрачатиме рейтинг, вплив, якщо курс, який візьме Віктор Ющенко, буде надзвичайно ефективним. І що ефективнішим він буде, то меншим буде електоральний ресурс у Віктора Януковича. Тим паче, вже сьогодні багато хто накинувся на електоральний ресурс із числа його союзників, наприклад, Наталія Вітренко, Євген Кушнарьов та інші", - сказав Полохало.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...