Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тимошенко заспокоїла Мороза. Але він хоче три Міністерства

Вівторок, 25 січня 2005, 14:30
В.о. прем'єр-міністра Юлія Тимошенко зазначає, що політреформа в Україні буде проводитися в рамках бачення нового президента і його угод з лідером СПУ Олександром Морозом.

"Це питання рухатиметься в рамках бачення нового президента України Віктора Ющенка й у рамках угоди, підписаної Віктором Ющенком й лідером Соцпартії Олександром Морозом", - передала у вівторок слова Тимошенко прес-секретар Мороза Інна Кисіль.

Про це в.о. прем'єра сказала на зустрічі з лідером СПУ, відповідаючи на його запитання про її ставлення до політреформи, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Раніше член фракції, один з лідерів СПУ Йосип Вінский заявив, що для Соцпартії в питанні голосування за кандидатуру Тимошенко на пост прем'єра важливим залишається її позиція з політреформи, противником якої вона була дотепер.

У той же час, один з лідерів СПУ Юрій Луценко вважає, що фракція СПУ проголосує за кандидатуру Тимошенко, повідомляє УНІАН.

"Думаю, що фракція Соціалістичної партії України проголосує за кандидатуру Юлії Тимошенко на посаду прем'єр-міністра України під час затвердження її в парламенті", - сказав Луценко.

При цьому він вказав, що рішення фракції із цього приводу ще не приймалося.

За його словами, у понеділок на засіданні політвиконкому СПУ більшість "сходилася на можливості входження соціалістів у новий уряд". Луценко вважає це логічним, оскільки СПУ підтримала після першого туру президентських виборів Віктора Ющенка.

Разом з тим, народний депутат вказав, що участь соціалістів в уряді має бути "не декоративна", а "ми повинні серйозно впливати на урядову політику". Він підкреслив, що не може йти мова про те, щоб соціалісти "очолювали садвинпром" і відповідали перед виборцями за урядову політику.

Як повідомив сам Олександр Мороз в інтерв'ю "5 каналу", його партія за підтримку кандидатури Тимошенко розраховує на три Міністерства: фінансів, внутрішніх справ, палива та енергетики.

Як повідомлялося, 8 грудня 2004 року Верховна Рада ухвалила закон про внесення змін у Конституцію й зміни до закону про вибори президента. У цей же день президент Леонід Кучма підписав ці документи.

Закон про зміни до Конституції (про політреформу) передбачає перехід від президентсько-парламентської до парламентсько-президентської форми правління, формування уряду коаліцією депутатських фракцій, продовження строку повноважень парламенту до 5 років.

Відповідно до заключних і перехідних положень закону, він набуває чинності з 1 вересня 2005 року у випадку, якщо до цього часу будуть прийняті зміни до Конституції, що стосуються реформування системи місцевого самоврядування (законопроект 3207-1). Якщо до 1 січня 2006 року ці зміни не будуть прийняті, закон набуває чинності самостійно з 1 січня 2006 року.

Документом розширюються повноваження Верховної Ради, що одержить право призначати прем'єр-міністра, міністрів оборони, іноземних справ за поданням президента, а також за поданням прем'єр-міністра - інших членів уряду.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування